Eleccions 20-D
Política21/12/2015

Chacón: "El centre de gravetat de l'opinió pública s'ha traslladat a l'esquerra"

La cap de llista del PSC valora els resultats de les eleccions generals a Catalunya: el PSC ha passat a ser la tercera força més votada. Són els pitjors resultats del partit en unes eleccions generals

Jordi Nopca

Barcelona"El resultat de les eleccions dibuixa un nou escenari, amb més pluralisme. El centre de gravetat de l'opinió pública s'ha traslladat a l'esquerra", ha dit Carme Chacón -emocionada, amb la veu trencada per moments-, aquest diumenge a la nit a la seu del PSC, valorant els resultats de les eleccions generals del 20-D. Chacón ha començat felicitant "el Partit Popular per haver guanyat les eleccions". Ha lamentat que el resultat no és el que "el PSC voldria". I ha continuat així: "Ens vam fixar dos objectius: incrementar el suport, i hem aconseguit 65.000 vots més de suport respecte les últimes eleccions. També mantenim representació a totes les províncies de Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Chacón ha tancat la seva breu intervenció amb aquestes paraules: "Volem recuperar la sanitat, l'educació i blindar els drets socials amb una reforma constitucional, treballarem per acordar una sortida en la relació entre Catalunya i Espanya amb una reforma federal: aquesta serà una de les nostres prioritats".

Cargando
No hay anuncios

El PSC ha obtingut els pitjors resultats de la seva història en unes eleccions generals i ha passat de ser la segona a la tercera força més votada, per darrere d'En Comú Podem i Esquerra Republicana. Si es compara, com ha fet Carme Chacón, el resultat d'aquest diumenge amb el que el PSC va aconseguir a les eleccions del 27 de setembre del 2015, el partit ha experimentat una millora. Miquel Iceta va aconseguir 520.022 vots, i Carme Chacón, amb el 99,87% escrutat, n'havia aconseguit més de 588.000.

L'ambient a la seu del carrer Nicaragua no ha estat gaire eufòric al llarg de la vetllada electoral: pocs militants i simpatitzants, cares més aviat llargues, bufandes de quadres abandonades en cadires de plàstic i algun personatge excèntric, amb gorra d'Espanya inclosa, que arrambava més entrepans de xoriço i formatge dels que podia digerir.

Cargando
No hay anuncios

Votar el canvi

"Tot indica que l'escenari polític de l'Estat s'ha capgirat. El PP ha perdut la majoria absoluta i hi ha una presència significativa de noves formacions. Els ciutadans i ciutadanes han votat canvi i serà l'hora de la política", deia Assumpta Escarp, secretària d'organització del PSC, a la seu del PSC, com a primera valoració dels sondejos fets públics a les vuit del vespre. "Som conscients de ser dipositaris de la confiança de molts demòcrates, de molts progressistes i catalanistes, i continuarem treballant en aquesta direcció", afegia abans de posar punt i final a la primera compareixença de la nit. Hores més tard, quan Pedro Sánchez valorava els resultats "històrics" de les eleccions, una jove militant deia a la noia que tenia al costat: "No té ni forces per parlar, pobre, està esgotat".

Cargando
No hay anuncios

Amb el 99,87% dels vots escrutats, En Comú Podem guanyaria les eleccions a Catalunya amb 12 diputats, seguit d'Esquerra Republicana, amb 9 diputats. El PSC quedaria en tercera posició, amb 8 diputats, els mateixos que Democràcia i Llibertat. Ciutadans n'obtindria 5, i el PP català, 5.

Una caiguda progressivaÉs la tercera vegada que Carme Chacón és cap de llista per a Catalunya

Cargando
No hay anuncios

a les eleccions generals. El 2008, el PSC va aconseguir 1.689.911 vots, aconseguint 25 dels 47 diputats en joc: era, llavors, el partit polític més votat a Catalunya, i els resultats d'aquella campanya van ser els millors des del 1977 (seguits, de molt a prop, pels 1.586.748 vots del 2004). En les següents eleccions, les del 2011, el PSC va perdre el lideratge. Convergència i Unió va aconseguir 16 dels 47 diputats, i el PSC, 14. En vots van ser 917.825. En quatre anys, per tant, la caiguda de vots socialistes catalans va ser de més de 750.000.