En directe
Eleccions al Parlament
21/03/2024

La candidatura de Puigdemont pren forma a la Catalunya del Nord

Segueix en directe la conferència de l'expresident i líder de Junts des de l'ajuntament de la localitat nord-catalana

El PP avisa Puigdemont que "no acceptaran" que hi hagi "catalans de primera i de segona"

El líder del PP, Alejandro Fernández, ha avisat al candidat de Junts al 12-M, Carles Puigdemont, que "no acceptaran" que hi hagi "catalans de primera i de segona": "No ens evaporarem i no marxarem perquè Catalunya és la nostra terra". Fernández ha acusat el dirigent de Junts d'haver "sotmès, humiliat i haver fet xantatge" al president espanyol, Pedro Sánchez.

21 Mar 2024

Puigdemont desferma per unes hores la catalanitat d'Elna

Roger Palós
21 Mar 2024

Puigdemont es compromet a tornar si té majoria per ser investit després del 12-M

Núria Orriols Guiu

Esquerra, sobre la crida de Puigdemont a la unitat: "Proposar una llista única enmig de retrets és repetir errors del passat"

Ni una hora després que Carles Puigdemont hagi acabat la seva conferència a Elna, Esquerra ha sortit al pas d'alguns dels dards que els ha enviat l'expresident. Fonts de la formació celebren un cop més que Junts s'avingui ara a demanar un "referèndum pactat", però li retreuen que faci una crida –que l'expresident ha admès que ara és estèril– a la llista unitària després d'abandonar el Govern o votar en contra dels pressupostos de la Generalitat aquest any i el passat. "Proposar una llista única enmig de retrets és repetir errors del passat", afirmen els republicans. Amb tot, asseguren que hi ha "espais per refer ponts" i demanen a Junts que doni suport a la proposta de finançament singular que ha fet el Govern de Pere Aragonès. A més, també demanen que es pronunciïn sobre si, en cas que ERC quedi per davant de Junts el 12-M, investiran Aragonès com a president o "prioritzaran els pactes amb altres actors".

Acaba la conferència de Puigdemont amb l'himne nacional

El discurs de Carles Puigdemont ha conclòs amb l'himne nacional de Catalunya, que ha precedit els càntics de "president" per part dels assistents. Ha durat una hora en la qual ha exposat que serà el candidat de Junts a la presidència de la Generalitat aquest 12-M, ha clamat per la "restitució" en el càrrec del qual va ser destituït per l'aplicació de l'article 155 per part del govern espanyol. Alhora, ha avisat que pretén celebrar la pròxima legislatura un referèndum d'autodeterminació.

La fórmula de Puigdemont per aconseguir la independència

"No renunciarem de cap manera a assolir la plena independència si aquesta és la voluntat dels catalans", ha recordat l'expresident, que ha matisat que ho farà "en un context molt més favorable que el 2017", i "coneixent molt millor els itineraris". Ha reivindicat la "confrontació intel·ligent" i que no els partits polítics no s'han d'apressar, però tampoc s'han d'aturar.

Alhora, ha deixat clar que Junts no s'ha "casat" amb el PSOE ni té cap "idil·li amb les esquerres espanyoles", cosa que s'ha vist amb la negativa dels juntaires a la primera versió de la llei d'amnistia. "Igual hauríem tingut la garantia amb uns pressupostos", ha avisat.

"Assistiré al ple del Parlament si tinc majoria per ser investit"

"Assistiré al ple del Parlament si tinc majoria per ser investit". Aquestes han estat les paraules de Puigdemont per assegurar que tornarà a Catalunya si té una majoria independentista al seu voltant. "Vaig a totes", ha afegit. L'expresident ha afirmat que aquest dijous comença "el compte enrere de la retornada", que no serà "una bretolada" a la frontera ni "un acte per donar servei a un partit o per obtenir rèdits electorals".

Referèndum d'autodeterminació la pròxima legislatura: l'exigència "possible" al PSOE

"Proposarem a l'Estat la celebració d'un referèndum d'autodeterminació", ha assegurat Puigdemont, convençut que el PSOE l'acceptarà. Així, ha deixat clar que serà l'objectiu indispensable per a la pròxima legislatura. "És tan possible la llei d'amnistia com ho és el referèndum de l'autodeterminació", ha afirmat. "No hi ha cap impediment constitucional perquè es pugui organitzar un referèndum per demanar als catalans l'opinió sobre la independència".

"No fa vergonya això?": Puigdemont esclata contra el dèficit fiscal

"No fa vergonya això?" Així ha esclatat Carles Puigdemont contra el dèficit fiscal que pateix Catalunya i la diferència d'inversió en infraestructures entre el Principat i Madrid. A parer de l'expresident, la comunitat presidida per Isabel Díaz Ayuso és un "forat negre" que "xucla de manera irrefrenable". Així doncs, ha assegurat que "el dèficit fiscal és una peça indiscutible per parlar d'aquest debat" sobre el conflicte català.

Puigdemont anima a sortir de la "letargia" per aconseguir la independència

"Sis anys després, els intents d'arrossegar-nos per un camí de renúncies i rendició han fracassat", ha assegurat Puigdemont. En aquest sentit, ha recordat els intents de seducció amb "intents de solucions felices amb l'objectiu de desactivar-nos com ara els indults". D'altra banda, ha assenyalat que en les eleccions del 12-M "caldrà triar entre els que volen destruir la nació o triar els que volem acabar la feina que vam començar perquè Catalunya pugui ser reconeguda entre les nacions del món". En aquest moment de tria decisiva, hi ha la possibilitat de treure el Principat de la "letargia" i de les "renúncies", "defugir els sectarismes" i "construir amb autoestima i autoexigència un futur compartit".

Puigdemont carrega contra els indults i la taula de diàleg

En el seu discurs des d'Elna, l'expresident Carles Puigdemont ha carregat contra ERC per l'estratègia de renúncia a què ha atribuït els indults i el funcionament de la taula de diàleg. "Els indults pretenen desactivar el conflicte, mentre que l'amnistia és una condició necessària per resoldre'l", ha reblat. Així, ha explicat com es va negar a donar suport al PSOE a canvi d'un indult. Alhora, ha dit que no sap quantes vegades s'ha reunit la taula de diàleg, mentre que sí que té constància de les reunions amb un equip de mediació amb el PSOE des de Suïssa.

Puigdemont defensa la llei d'amnistia: "Portarà la reversió d'un gravíssim error"

L'expresident a l'exili ha assegurat que "la llei d'amnistia portarà la reversió d'un gravíssim error", davant l'opció de l'Estat de "delegar en la policia i la justícia el que era responsabilitat de la política". "Van ser uns covards que es van refugiar sota les togues", ha afirmat. Alhora, ha reivindicat que hagi fet moure el PSOE: "Hem estat nosaltres els que hem arrossegat l'Estat i no al revés". "Quan ens deixem arrossegar, perdem; quan arrosseguem, guanyem", ha afegit.

Puigdemont reivindica l'acord amb el PSOE signat a Brussel·les

L'expresident Puigdemont ha reivindicat que el president espanyol, Pedro Sánchez, fos investit amb els vots de Junts després d'un acord signat des de Brussel·les, que mostra "l'excepcionalitat" de la nova etapa. "Té una gran potència", sosté.

"Soc avui aquí per acabar la feina"

"Soc avui aquí per acabar la feina, per deixar de flagel·lar-nos més", ha assegurat, per deixar clar el seu objectiu d'aconseguir la independència. Alhora, ha recordat que, "malgrat tot, no ens han derrotat", i ha afegit que "les oportunitats han arribat" i que ara caldria "aprendre a saber guanyar també". "Hem de saber posar en valor les victòries [...] hem de sentir un profund orgull pel que hem estat fent", ha assegurat.

Puigdemont reivindica el seu lideratge: "Soc conscient del desànim"

"Conscient del desànim", Puigdemont ha assegurat que ha entès que cal un lideratge per tirar endavant el país. "Sense lideratge no anem gaire lluny", ha recalcat, afegint que hi ha gent "farta de la política", a causa de la "frustració perquè vam deixar la feina a mitges i perquè en tots aquests anys no hem sabut corregir la desunió".

Puigdemont alerta del populisme en alguns municipis: "Allunyem-nos de les simplificacions"

"Allunyem-nos de les simplificacions, de les fórmules màgiques per resoldre els problemes. Si algú ens ve a vendre que ho arreglarem d'aquesta manera, està enganyant", ha assegurat Carles Puigdemont, alertant del risc dels populismes.

Clam per la unitat i aposta per incorporar perfils d'altres sectors a Junts

"L'opció d'una llista unitària té poderoses resistències", ha assegurat Puigdemont, tot i que és la millor via a parer seu. En tot cas, ha defensat que la candidatura haurà d'anar més enllà de Junts" i haurà d'incorporar perfils i suports provinents d'altres sectors "amb l'esperit de servei amb què va néixer la formació".

L'expresident opta per la "restitució" i renuncia a les eleccions europees

"Que ningú tingui cap dubte al respecte", ha avisat, abans d'anunciar que per evitar especulacions i centrar esforços ha decidit "renunciar" a formar part de les llistes al Parlament Europeu. "És el moment de ser-hi", ha assegurat entre aplaudiments i crits de "president". L'expresident ha defensat el "bon govern" i la represa del camí per assolir la independència del país, deixant enrere el camí aturat per la repressió. Alhora, ha recalcat que li hauria agradat una via unitària amb ERC, tot i que sigui conscient de la dificultat. "Quan més hem avançat és quan més units hem anat", ha dit.

Puigdemont anuncia la seva candidatura a la presidència de la Generalitat

És oficial. "He decidit presentar-me a les properes eleccions", ha assegurat l'expresident Carles Puigdemont. I ho ha explicat com una "restitució" del càrrec que li va llevar l'article 155 aplicat pel govern espanyol. "Perquè els quedi clar el que és aquest país, per reprendre el camí que la repressió va frenar", ha assegurat.

Puigdemont alerta que Catalunya es juga "el futur com a nació amenaçada" en aquestes eleccions

L'expresident Carles Puigdemont ha afirmat que les eleccions catalanes són "de gran transcendència pel que està en joc i el que se'n derivarà, pel nostre futur com a nació amenaçada pels que malden per la seva desaparició". Alhora, ha retret al president Pere Aragonès que no hagi fet coincidir els comicis amb els del Parlament Europeu per "donar un missatge d'eficiència".