En directe
19/07/2023

Les eleccions generals 2023, en directe: "Vostès són uns feixistes", els candidats es rebel·len contra Vox

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Segueix com avança la campanya, aquí.

Fins aquí el debat electoral de TV3... demà més!

Fins aquí el debat electoral de TV3 després que tots els candidats fessin el minut d'or per demanar el vot. Demà, però, la campanya segueix: us esperem a tots en el directe de l'ARA!

19 Jul 2023
La crònica del debat, acabada de sortir del forn

ERC reivindica el diàleg davant dels atacs de Junts i CUP al debat de TV3

Gerard Pruna

Batet a Botran: "Tot el que no sigui votar Sánchez és investir Feijóo"

La cap de llista del PSC, Meritxell Batet, ha saltat contra el de la CUP, Albert Botran, en el bloc de pactes. Botran ha defensat que el PSOE té "un problema democràtic" si no reconeix el dret d'autodeterminació. "Estan en contra que la gent pugui decidir?", ha preguntat. Batet li ha respost que la ciutadania "decidira el 23 de juliol", i ho farà "alt i clar". I ha advertit l'anticapitalista: "Tot el que no sigui votar Sánchez és investir Feijóo".

S'acaba el debat entre els candidats, però... ara arriba el minut d'or!

A un quart d'una de la matinada s'ha acabat el debat de TV3 entre els candidats, però el programa encara no: ara arriba el minut d'or de cada cap de llista, en què reclamaran el vot als espectadors de la forma més original possible.

Montañola reivindica el Pacte del Majestic

El seu partit es diu PDECat-Espai CiU per alguna cosa. El seu candidat, Roger Montañola, ha reivindicat el Pacte del Majestic firmat llavors per CiU i el PP i que va acabar amb la investidura de José María Aznar. Un pacte subscrit el 1996, però que pel PDECat encara avui en dia és motiu d'orgull. "Llavors van passar per caixa", ha destacat. Ha estat la rúbrica final d'un debat on Montañola ha exhibit voluntat pactista sigui amb el PP o amb el PSOE.

Vidal reclama a Batet que reconegui que necessita Sumar per governar

En el bloc de pactes, la candidata de Sumar Aina Vidal ha reclamat a la número u del PSC, Meritxell Batet, que "reconegui" que els socialistes necessiten el seu espai per governar. "No hi haurà cap partit que pugui governar sol, cal una coalició per seguir avançant", ha remarcat. Vidal ho ha dit just després de la invervenció de Batet, que ha dibuixat dues alternatives: la d'Alberto Núñez Feijóo o la de Pedro Sánchez.

Rufián: "Carme Forcadell i Quim Forn són a casa gràcies a la negociació d'ERC"

Les enganxades entre Gabriel Rufián (ERC) i Míriam Nogueras (JxCat) han estat constants durant el debat. La candidata juntaire li ha retret repetidament l'estratègia de pacte amb Madrid, fins que Rufián li ha etzibat: "Carme Forcadell i Quim Forn estan a casa seva gràcies a la negociació. Demano respecte". I li ha fet un darrer retret per la política de l'antiga CiU: "No farem una jugada mestra per investir el PP".

Rufián s'indigna amb Vox: "Vostès són uns feixistes"

Quan el candidat de Vox ha vinculat per enèsima vegada la inseguretat i la immigració, el candidat d'ERC ha explotat. "Vostès són uns feixistes", li ha etzibat Gabriel Rufián a Juan José Aizcorbe. No ha sigut l'únic que ha reaccionat de manera contundent. Una estona abans, el mateix candidat d'extrema dreta havia rebut acusacions de racisme de part de la candidata de Sumar, Aina Vidal.

Martín Blanco: "El PP no anirà mai en contra de la llengua catalana"

Nacho Martín Blanco ha dit que el PP "no anirà mai en contra de la llengua catalana ni contra la seva cultura", però ha dit que "la realitat és bilingüe" i que cal traslladar a les institucions el que és normal al carrer. Una afirmació que li ha valgut els retrets de bona part dels caps de llista. "Jo tinc tres fills i no em donaran lliçons de catalanitat", ha replicat l'excandidat del PP. També ha tornat a parlar d'okupació després que fos un tema central a les eleccions municipals.  "Ocupar surt rendible", ha lamentat abans de sentenciar que ara "es protegeix més a l'okupa que al propietari".

Montañola a Sumar: "Al final acabaran prometent un cotxe i una casa a tothom"

El candidat del PDECat-Espai CiU, Roger Montañola, ha marcat perfil ideològic enfront l'esquerra. "Al final acabaran prometent un cotxe i una casa a tothom", ha etzibat a la cap de llista de Sumar, Aina Vidal, "els recursos no són il·limitats", ha acabat.

Rufián a Nogueras: "No soc el seu adversari"

Míriam Nogueras (JxCat) ha retret diverses vegades a Gabriel Rufián (ERC) el seu suport al govern espanyol i a diverses normes impulsades pel PSOE i Unides Podem. "No soc el seu adversari", ha respost de forma reiterada el candidat republicà.

Acusacions de racisme contra Vox

La intervenció del candidat de Vox sobre seguretat ha provocat acusacions de racisme contra les seves paraules. Juan José Aizcorbe ha parlat d'"immigració descontrolada" i de "guetos d'islamització" i això ha indignat a partits com el PSC, ERC i Sumar. "Això és racisme", ha dit la candidata d'aquests últims, Aina Vidal. El candidat d'ERC, Gabriel Rufián, ha dit que els immigrants no generen un problema d'inseguretat, sinó que ho fan "Rato, Bárcenas i el rei emèrit".

La CUP lamenta que el debat no arribi al País Valencià

El candidat de la CUP, Albert Botran, ha lamentat que el debat no es pugui veure al País Valencià. "Aquesta televisió encara no es veu al País Valencià", ha reblat acusant ERC i Junts de no haver aconseguit un acord amb el govern valencià per la reciprocitat de les dues televisions públiques.

"El senyor de Vox": ¿sap Rufián com es diu el candidat del partit d'Abascal?

Una de les anècdotes del debat la deixarà el candidat d'ERC, Gabriel Rufián. Cada cop que vol dirigir-se el candidat de Vox s'hi refereix com el "senyor de Vox". Ho ha fet diverses vegades fins al punt que existeix el dubte raonable de si sap realment com es diu o, en canvi, ho desconeix. El candidat d'extrema dreta és poc conegut, ja que debuta com a candidat en aquests comicis. Es diu Juan José Aizcorbe.

Botran s'enganxa amb... Oltra

El candidat de la CUP, Albert Botran, s'ha enganxat amb la moderadora, Ariadna Oltra, perquè volia parlar de la cancel·lació de revistes en català al País Valencià i no d'economia, que és el bloc que tocava. "Jo vull parlar de llengua", li ha demanat diferents vegades el cupaire a la periodista, que finalment li ha retirat la paraula advertint-lo que les direccions dels partits havien acatat l'estructura del debat.

Montañola a Martín Blanco: "Vostè fa quatre dies estava en un altre partit"

Enganxada entre Nacho Martín Blanco (PP) i Roger Montañola (PDECat-Espai CiU). El cap de llista popular a Catalunya ha retret a Montañola que flirtegés amb el "separatisme" en el passat. Un retret que el candidat del PDECat no ha acceptat: "Qui fa quatre dies estava en un altre partit era vostè", ha sentenciat. Montañola ha remarcat que quan va fracassar l'aventura d'Unió en solitari se'n va anar a casa, ressaltant que no ha estat així en el cas de Nacho Martín Blanco: "Quan Cs ha fet aigües, ha anat al PP".

Rufián a Martín Blanco per dir que defensa Catalunya: "S'ha equivocat de partit"

"S'ha equivocat de partit". El cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, ha respost irònicament així al candidat del PP, Nacho Martín Blanco, quan ha dit que ell vol el millor per Catalunya. "Qui lliura carnets de catalanitat?", li ha respost molest l'exdirigent de Cs.

Rufián evita condicionar la investidura de Sánchez a un referèndum i li retreu a Junts les "frases buides"

Misteri resolt. ERC no accepta la proposta de Junts de condicionar la investidura de Pedro Sánchez a un únic motiu: que cedeixi les competències a Catalunya per fer un referèndum d'independència. El candidat republicà, Gabriel Rufián, ha retret a Junts que s'entregui a les "frases buides" i ha defensat que el seu partit, Esquerra, són "els campions dels referèndums". Ara bé, ha afegit que per abordar la investidura cal parlar de moltes més coses com per exemple de llengua, infraestructures i serveis.

Vidal evita parlar de Catalunya i apel·la a concentrar el vot contra PP i Vox

La candidata de Sumar Aina Vidal ha evitat parlar del conflicte català tot i que el bloc del debat s'hi circumscrivia. Ha advertit de la "possible coalició del PP i Vox" que "pot acabar essent un autèntic problema per tots els catalans". "Són una amenaça pública", ha remarcat: "Tenim una cosa en comú, i és que aquesta gent és perjudicial per Catalunya i pels catalans".