En directe
31/05/2023

La ressaca del 28-M, en directe | Collboni no renuncia a ser alcalde tot i el no d'ERC

Segueix l'escenari postelectoral minut a minut

JxCat decidirà el cap de llista a Madrid el 9 de juny

L'executiva de Junts ha decidit aquest dimecres que escollirà el candidat a les eleccions espanyoles del 23 de juliol el 9 de juny. La direcció del partit ha aprovat el reglament de les primàries, a les quals fins ara es postulen dos candidats: la portaveu actual a Madrid, Míriam Nogueras, i l'exconseller Jaume Giró. Segons ha comunicat la formació, la data límit per presentar candidatures és el 4 de juny i la campanya durarà tres dies: del 5 al 8 de juny.

Junts seguirà negociant amb Aragonès i no descarta la llista conjunta de l'independentisme

Després de més d'una hora de reunió entre el president, Pere Aragonès, i Junts per Catalunya, Laura Borràs ha comparegut als mitjans de comunicació per explicar com ha anat la trobada. La presidenta del Parlament suspesa ha afirmat que han compartit l'anàlisi del resultat de les eleccions municipals amb Esquerra i s'han emplaçat a seguir parlant per reconstruir la unitat. "Tot i sabent la falta de credibilitat que tenim tots els partits independentistes, ens hem emplaçat a fer possible un front comú", ha explicat Borràs, tot i que no ha concretat quines fórmules es negocien.

De fet, a diferència d'Esquerra, ha assegurat que no descarten la llista conjunta a les eleccions. Això sí, amb condicions: segons Junts, el front comú no ha de ser per aturar l'extrema dreta -"ja va incorporat amb nosaltres", ha dit- sinó que ha de tenir una clau "independentista". "Ha de ser una manera de recuperar confiances de cara a les urnes i també a la legislatura catalana", ha expressat.

La CUP després de la reunió amb Aragonès: "No es troben solucions a correcuita a problemes profunds"

Aquesta tarda, mentre dura el ple del Parlament, segueix la ronda de contactes del president, Pere Aragonès, amb els grups sobiranistes. A les quatre s'ha reunit el cap de l'executiu català amb la CUP, en una trobada que ha acabat amb poques concrecions: la diputada Eulàlia Reguant ha assegurat que amb una reunió "no es troben solucions a correcuita a problemes profunds". Ha explicat que han compartit que les eleccions municipals han sigut un "correctiu" per al conjunt de l'independentisme i que, d'entrada, no han parlat de llistes electorals. "Una reunió després de mesos de desavinences no resol les coses", ha dit Reguant.

Macarena Olona, rival de Vox a les eleccions del 23-J?

Significativa piulada de l'exdirigent de Vox Macarena Olona amb un rebut de l'oficina del ministeri de l'Interior. Tot i que no aporta cap comentari a la fotografia, diversos mitjans asseguren que l'exdiputada ultra al Congrés es presenta a les eleccions generals del 23 de juliol sota les sigles Caminant Junts, el nou partit que hauria registrat avui mateix. Precisament, l'endemà que també ho fes Moviment Sumar de Yolanda Díaz, la dirigent política a qui Olona va enaltir en la seva darrera aparició pública, en una entrevista amb Jordi Évole. Si es confirma el pas de la cap de llista de Vox a les últimes eleccions autonòmiques d'Andalusia, en les quals no va tenir gaire èxit i va provocar la seva sortida de la formació, competiria contra el seu antic partit. En aquesta estona ja ha rebut algun suport: Juan Carlos Bermejo, militant de Ciutadans que es va postular per dirigir el partit quan Inés Arrimadas i Edmundo Bal es van presentar a les primàries, ha manifestat que farà el que estigui a les seves mans perquè Olona obtingui representació després que la "covarda direcció" de Cs hagi decidit no presentar-se als comicis.

31 May 2023

Sánchez es postula com l'únic fre al "trumpisme" de PP i Vox

Ot Serra

Calviño defensa el "lideratge" de Pedro Sánchez: "La meva implicació en el projecte no depèn de si vaig a la llista"

La vicepresidenta espanyola, Nadia Calviño, ha defensat aquest dimecres davant l'empresariat català la política econòmica que ha dut a terme el govern espanyol i ha posat en valor el "lideratge" del cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez: "És el que necessita el nostre país". També ha refredat la seva incorporació a la llista del PSOE a les eleccions espanyoles del 23 de juliol, ja que ha remarcat que la seva "implicació" en el projecte no depèn que vagi a la candidatura. Sobre la seva continuïtat al govern espanyol, ha assegurat: "Dependrà del president".

Calviño sobre les eleccions: "No han de fer vertigen, formen part del funcionament democràtic"

La vicepresidenta espanyola, Nadia Calviño, ha sigut l'encarregada de tancar les jornades del Cercle d'Economia aquest dimecres a l'Hotel Vela. Ho ha fet en substitució del president espanyol, Pedro Sánchez, que finalment s'ha absentat del conclave. "No han de fer vertigen les eleccions, formen part del funcionament democràtic de les institucions", ha defensat Calviño davant l'empresariat, que ha elevat també el "lideratge" de Pedro Sánchez en l'àmbit econòmic i també a escala de la Unió Europea. Per a Calviño, s'ha de tenir "clar" quina oferta fa cada partit polític i, en aquest sentit, ha posat en relleu "l'agenda de reformes" del PSOE: "Hem posat en marxa una agenda de modernització i l'hem de continuar".

Jaume Collboni (PSC), "convençut" que faran una "majoria de progrés" a l'Ajuntament de Barcelona

L'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, està "convençut" que podran construir una "majoria de progrés" a l'Ajuntament de Barcelona per investir-lo alcalde. "Estem enmig de les converses", ha assegurat en una atenció als mitjans al Cercle d'Economia: "L'opció continua endavant i mantinc la candidatura". Malgrat que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha descartat donar suport a Ada Colau, Collboni ha assegurat que encara hi ha contactes.

Junqueras aposta per Trias i descarta donar suport a Colau

Dilluns ERC ja aplanava el camí perquè Trias sigui el pròxim alcalde de Barcelona i aquest dimecres ho ha confirmat: Esquerra no vol donar suport a una operació per fer alcaldessa Colau –i encara menys Collboni– i desbancar el candidat de Junts. Ho ha dit, probablement, la persona més autoritzada per fer-ho dins del partit, Oriol Junqueras. "Estic convençut que el millor per a la ciutat és que hi hagi un alcalde vinculat a un partit independentista i no altres fórmules que ja es van utilitzar en contra nostra en el passat", ha dit en roda de premsa des del Parlament.

Junqueras descarta la llista conjunta amb Junts: "Té un objectiu purament tàctic"

Oriol Junqueras ha descartat aquest dimecres formar una llista conjunta amb Junts de cara a les eleccions generals. "No compartim propostes que formen part del passat", ha dit en roda de premsa des del Parlament després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. El seu argument és que aquesta idea, que és el que vol Junts, té "un objectiu purament tàctic" que busca desgastar "la presidència de la Generalitat". També ha reclamat una "actitud de màxim respecte" cap a Aragonès.

Maragall ja ha tingut reunions amb Trias, Collboni i Colau

Xavier Trias, com a candidat més votat en les eleccions municipals a Barcelona, ja es va reunir dilluns amb el republicà Ernest Maragall per a una primera presa de contacte, mentre s'especula amb la possibilitat d'un acord a tres (ERC, PSC i comuns) que li impedís ser alcalde, però que la convocatòria d'eleccions generals fa poc probable. El líder d'ERC també es va trobar ahir amb el socialista Jaume Collboni i aquest matí s'ha reunit amb l'alcaldessa en funcions, Ada Colau, que és qui aposta més sense embuts per l'acord de forces progressistes. Fonts republicanes remarquen que, fins ara, hi ha hagut preses de contacte en reunions discretes, però que no s'ha començat a negociar en cap sentit. Les tres trobades, asseguren, han sigut “cordials” i “discretes”.

Sánchez: "La dreta extrema i l'extrema dreta estan envalentides. No tenen cap pudor en traficar amb la mentida"

El president espanyol, Pedro Sánchez, eleva el to contra el tàndem PP-Vox i insta els espanyols a triar el 23-J entre "un president al costat de Biden i Lula o un president al costat de Trump i Bolsonaro". "La dreta extrema i l'extrema dreta estan envalentides i tenen ressorts poderosos. Tenen els mitjans i més recursos, i cap pudor per traficar amb la mentida", ha afirmat en una intervenció davant els grups parlamentaris del PSOE del Congrés i el Senat. El líder socialista s'ha fet "càrrec" que la societat "necessita descansar i desconnectar", però li ha demanat un últim esforç perquè el 23-J es juga el rumb de la pròxima dècada.

Sánchez considera "immerescut i injust el càstig" al PSOE el 28-M

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat que el "càstig" que han rebut alcaldes i presidents del seu partit en les eleccions del 28 de maig és "immerescut i injust". En una compareixença davant els grups parlamentaris del PSOE al Congrés, el president espanyol ha subratllat que no es podia "desentendre" d'aquests resultats cap a companys del seu partit. "Vaig prendre la decisió amb la meva consciència", ha anotat, en relació a la convocatòria anticipada d'eleccions.

Pedro Sánchez reuneix els grups parlamentaris del PSOE al Congrés per fixar el rumb cap al 23-J

This browser does not support the video element.

Pedro Sánchez es dirigeix als grups parlamentaris del PSOE al Congrés i al Senat en una reunió a la cambra baixa, dos dies després d'anunciar la convocatòria d'eleccions anticipades per al 23 de juliol. El president espanyol fixa el rumb cap a uns comicis a cara o creu que redefiniran el futur del PSOE, al govern de l'Estat o a l'oposició.

Ayuso diu que Sánchez convoca les eleccions al juliol perquè "faltin interventors" i "canviar a la desesperada les coses"

Tal com va fer l'últim dia de campanya del 28-M, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, intenta ara sembrar dubtes sobre la legitimitat de les eleccions del 23-J. Aquest dimarts, en una intervenció davant de la junta directiva del PP de Madrid, Ayuso va assegurar que el president espanyol, Pedro Sánchez, havia convocat les eleccions al juliol perquè la ciutadania "estigui despistada, desmobilitzada, que faltin interventors, apoderats": "Intentar a las bravas i a la desesperada arribar i canviar les coses".

Trias: "Espero que Colau no tingui l'atreviment de fer coses tan estranyes com amb Valls"

El guanyador de les eleccions a Barcelona, Xavier Trias, ha arribat acompanyat de tots els regidors electes a l'Ajuntament per fer-se la primera fotografia oficial de grup. Ho ha fet només uns minuts després que l'alcaldessa en funcions, Ada Colau, hagi dit en una atenció a la premsa que no té cap intenció d'anar amb Sumar al Congrés i que treballarà per articular un pacte d'esquerres alternatiu a Trias. El líder de Junts a la ciutat ha confiat que això no prosperarà i que ell serà l'alcalde. "Intentaré parlar amb tothom que té possibilitats de governar, tothom que em trobo té una actitud positiva, no tinc cap queixa de ningú", ha explicat Trias, que ha confirmat que ja ha mantingut contactes telefònics amb tothom i una única trobada presencial amb Ernest Maragall (ERC).

Trias ha confiat que Colau "no tingui l'atreviment de fer coses tan estranyes com les que va fer amb Valls" amb possibles vots com els del PP o, fins i tot, de Vox, per articular un govern amb el PSC. "A la vida has de saber quan guanyes i quan perds", li ha etzibat, i ha defensat que ara el que li demana la gent és que col·labori amb tothom i sigui alcalde.

Feijóo s'obre a la reforma del finançament autonòmic: "Hem de parlar d'ingressos i de despeses"

Una de les preguntes que l'empresariat català ha posat sobre la taula al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, és si farà una proposta de millora del finançament per a Catalunya. ¿I què ha dit el popular que faria si arriba a la presidència del govern espanyol? Que s'asseurà a parlar amb les comunitats autònomes "d'ingressos i despeses". En aquest sentit, s'ha obert a negociar una reforma del finançament per a totes les autonomies –de fet, hauria tocat per llei el 2014– i arribar a un consens, malgrat la dificultat: ha admès que els interessos del País Valencià, que presidirà el popular Carlos Mazón, són més similars als de Catalunya que la comunitat de Galícia, on també governa el PP. "M'hauré de moure en aquest tauler", ha dit.

Colau descarta "completament" anar a cap llista per al Congrés

Després de tots els rumors d’aquests últims dies, l’alcaldessa de Barcelona en funcions, Ada Colau, ha comparegut per dir que descarta “completament” anar a cap llista per al Congrés. Ha dit que dona suport al Sumar de Yolanda Díaz i que ajudarà en el que pugui des de Barcelona, però que ara el seu objectiu és aconseguir un acord d’esquerres a la ciutat. “Em bolcaré en cos i ànima per aconseguir un govern progressista”, ha assegurat. "És la majoria més ampla i sòlida que ha sortit de les urnes", ha remarcat. I ha dit que té previst recollir l’acta de regidora el 17 de juny. No ha detallat, però, en quina fórmula es treballa per aconseguir el govern amb ERC i PSC, ni si votaria Jaume Collboni (PSC) com a alcalde. Aquest possible pacte alternatiu, ha dit, també era "molt difícil" fa quatre anys i es va aconseguir (llavors amb els vots del grup de Manuel Valls per superar la investidura).

Illa a Aragonès: "Catalunya no necessita fronts, necessita un bon Govern"

El PSC no està convidat al front democràtic que aquest dimarts va proposar el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Tot i això, el líder socialista, Salvador Illa, ha criticat aquest dimecres la proposta: "Catalunya no necessita fronts, necessita un bon Govern". Durant la sessió de control de l'executiu català al Parlament, Illa ha retret a Aragonès que busqui "grans consensos" a Catalunya "deixant al marge" el "primer partit de Catalunya". És a dir, sense comptar amb el PSC. Aragonès li ha retret que el president espanyol, Pedro Sánchez, hagi decidit donar "per perduda" la batalla contra la dreta amb la convocatòria d'eleccions.

Junts celebra la "rectificació" d'Aragonès i li reclama una llista unitària per al 23-J

El president de Junts al Parlament, Albert Batet, ha celebrat aquest dimecres la "rectificació" que, a parer seu, ha fet el president Aragonès fent una crida a la unitat sobiranista. "Ho valorem molt positivament", ha dit a la sessió de control al Govern. Ara bé, ha considerat que aquesta unitat ha de començar per fer una llista unitària de cara a les eleccions generals del juliol, cosa que el president Aragonès ja ha dit que no comparteix.