En directe
Eleccions municipals
29/05/2023

Resultats de les eleccions municipals a Tarragona: Rubén Viñuales (PSC) s'imposa

Moltes gràcies per seguir la nit electoral amb nosaltres. Donem per finalitzat el directe.

El resum de la nit a les Terres de l'Ebre: ERC manté Amposta, Junts guanya a Tortosa i els socialistes recuperen la Ràpita, que van perdre el 2011

Tres partits diferents podran formar govern a les tres poblacions amb més habitants de les Terres de l’Ebre: Junts a Tortosa, ERC a Amposta i el PSC a la Ràpita. En les dues últimes eleccions, el sud del país havia tingut una hegemonia republicana que ara s’esquerda, sobretot per la pèrdua de la Ràpita, on ERC duia dos mandats consecutius, el segon amb majoria absoluta. Però els resultats d’ahir han capgirat la situació: ERC ha passat de 10 regidors a 4, i el PSC de 2 a 8, a un de la majoria absoluta, però amb prou marge perquè Javier Reverté en sigui l’alcalde, un càrrec que a la Ràpita no ocupava cap socialista des de la legislatura 2007-2011. La tercera llista més votada ha sigut la de Junts, que obté 2 regidors (1 menys); Més Ràpita en manté 1 dels 2 que tenia, i entren al consistori amb un regidor La Ràpita XXI - Ara Pacte Local i Futur La Ràpita Movem Terres de l’Ebre. La participació ha caigut més de set punts, la qual cosa segurament també ha passat factura a ERC, que rep un càstig important en una població que feia vuit anys que governava, des que el 2015 va desbancar CiU.

En canvi, els republicans mantenen la capital del Montsià: a Amposta Adam Tomàs repeteix majoria absoluta (11), tot i perdre 5 regidors. Junts creix, d’1 a 7; Som Amposta en suma un i arriba als 3, i el PSC, que en tenia 2, en queda fora. A Amposta la participació també ha caigut set punts, però ERC ha pogut preservar bona part de l’avantatge aconseguit el 2019.

A Tortosa és Junts qui reté l’alcaldia perquè el mandat de Meritxell Roigé en surt reforçat amb tres regidors més: de 7 a 10, fregant la majoria absoluta. El segon lloc, amb 7, és per a la coalició de Movem Tortosa, el PSC i la Candidatura de Progrés, que el 2019 anaven en dues llistes separades. L’ajuntament tortosí el completen ERC amb 3 regidors (en tenia 4) i la CUP amb 1, el mateix que fa quatre anys. I en queda fora Ciutadans, d’acord amb el que ha passat a la resta del país, on el partit taronja camina cap a l’extinció. Curiosament, l’abstenció a Tortosa ha crescut deu punts, però no ha afectat de la mateixa manera que a Amposta i la Ràpita.

Pel que fa a altres municipis, ERC consolida l’alcaldia d’Alcanar i Junts la de Deltebre. A Gandesa, la capital de la Terra Alta, la victòria ha sigut per a Junts amb 5 regidors (1 menys), amb ERC amb 4. Les mateixes posicions hi ha hagut a la capital de la Ribera d’Ebre, Móra d’Ebre, amb Junts (6) per davant dels republicans (3).

El resum de la nit al Camp de Tarragona: triomf socialista a Tarragona i Reus, mentre Junts surt reforçat a Valls i Vila-seca

L’empenta dels socialistes a Catalunya també s’ha notat a Tarragona i Reus. A la capital tarragonina s’han imposat sobradament i han aconseguit 9 regidors, dos més dels que van sumar el 2019. “Volem governar i governarem perquè hem guanyat”, va dir ahir al vespre Viñuales després de conèixer el resultat de les eleccions. Aquest cop sembla gairebé impossible que els acords postelectorals li puguin tornar a prendre l’alcaldia al PSC, tal com va passar el 2019. En aquelles eleccions els socialistes també van guanyar (com han fet en les últimes sis convocatòries electorals), però els republicans van obtenir el mateix nombre de regidors (7).

El fins ara alcalde republicà, Pau Ricomà, era l’altre candidat que optava a guanyar les eleccions, però s’ha quedat amb 6 regidors, un menys que els que va aconseguir ara fa quatre anys. “Assumeixo la responsabilitat”, va dir ahir, després de felicitar Viñuales i deixar clar que no buscaran fórmules per intentar mantenir l’alcaldia: “Felicito Rubén Viñuales perquè ha guanyat i serà el nou alcalde de la ciutat”.

Durant la segona part del mandat de Ricomà, al seu govern també hi havia Junts, que ha pogut mantenir els 3 regidors que va aconseguir el 2019, i la CUP, que per pocs vots no ha arribat al 5% mínim per entrar a l’Ajuntament i ha perdut els 2 regidors que tenia.

Un dels suports que podria rebre Viñuales, que a les passades eleccions municipals era l’alcaldable de Ciutadans, és el de Maria Mercè Martorell, la veterana candidata del PP, que també ha donat un impuls als populars i ha doblat de 2 a 4 el nombre de regidors. La majoria a l’Ajuntament se situa en els 14 regidors, però encara que Viñuales no aconsegueixi els que li falten no sembla que hagi de patir, perquè no hi ha una majoria alternativa. Vox ha aconseguit entrar a l’Ajuntament amb 2 regidors, mentre que Tarragona en Comú manté els 2 que tenia.

A Reus les eleccions municipals estaven molt obertes i les tres candidates de Junts, ERC i el PSC lluitaven frec a frec per aconseguir ser la llista més votada. Finalment, els reusencs han apostat per Sandra Guaita (PSC), que ha obtingut 8 regidors, davant dels 5 de Teresa Pallarès de Junts i els 5 de la republicana Noemí Llaurador. Des de l’any 2011, l’alcalde de la capital del Baix Camp ha estat Carles Pellicer (Junts), que després de tres mandats va decidir no tornar-se a presentar. La majoria a l’Ajuntament se situa en els 14 regidors, de manera que caldrà esperar a les negociacions postelectorals per veure si és Guaita qui acaba amb la vara d’alcaldessa. En aquesta negociació caldrà tenir en compte la resta de formacions. Vox ha obtingut 3 regidors, mentre que tant ARA PL, el PP com la CUP s’han quedat amb 2. Com a Tarragona, Ciutadans ha quedat fora.

A Valls ha tornat a guanyar Dolors Farré (Junts), que ha aconseguit un regidor més i ha passat de 8 a 9. Farré, que ha governat aquests quatre anys juntament amb ERC, ha tingut un mandat complicat: a més dels problemes de seguretat, els vallencs encara no han pogut inaugurar el Museu Casteller, acordat fa 21 anys per la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Valls. Malgrat tot, els vallencs han incrementat la confiança en Farré, que surt reforçada. ERC ha mantingut els 5 regidors que tenia i el PSC els seus 4. La CUP passa de 2 a 3, i el regidor que abans tenia Ciutadans ha passat a mans de Vox.

A Vila-seca, la formació ha arrasat de la mà de l'alcalde Pere Segura que ha aconseguit la majoria absoluta, amb 13 regidors. La candidatura Vila-seca Segura (que aglutina el vot de Junts) ha obtingut gairebé el 43% dels vots. El PSC obté tres regidors i Vox dos.

El PSC s'imposa a Tarragona després de quatre anys d'ERC a l'alcaldia

El PSC s'imposa a Tarragona després de quatre anys d'ERC a l'alcaldia i tot apunta que el candidat socialista Rubén Viñuales (abans cap de llista de Cs) serà el nou alcalde. Fins i tot l'actual batlle d'ERC, Pau Ricomà, ho ha reconegut en la seva primera compareixença pública després d'encaixar la derrota. Amb el 100% dels vots escrutats, els socialistes obtenen nou regidors, enfront dels sis d'ERC, els tres de Junts i els dos dels comuns. Com a la resta de Catalunya, Vox irromp amb força al plenari tarragoní i tindrà tres regidors, mentre que el PP n'ha obtingut quatre.

El PSC guanya a Reus després de 12 anys

Dotze anys després, el PSC guanya les eleccions municipals a Reus en detriment de Junts, que ha vist com li passava factura el fet que l'actual alcalde, Carles Pellicer, no hagi revalidat la candidatura. Amb el 100% del vot escrutat, els socialistes obtenen vuit regidors –dos més que el 2019– i Junts es queda amb cinc (en perd dos). ERC obté cinc regidors i Vox irromp per primera vegada al plenari municipal, amb tres representants, un més que ARA-PL, PP i CUP. Aquestes tres formacions han obtingut cadascuna tres representants.

Junts guanya a Móra d'Ebre

La capital de la Ribera d'Ebre ha donat la majoria a Junts amb 6 regidors de 13. Esquerra és la segona força del poble amb 3 regidors. El partit perd la majoria absoluta que va aconseguir el 2019.

L'històric batlle de Montblanc, Josep Andreu, revalida l'alcaldia

L'històric batlle de Montblanc, Josep Andreu, que ja porta 16 anys al capdavant del municipi, ha tornat a revalidar l'alcaldia de la capital de la Conca de Barberà. Aquest cop ho ha fet, però, al capdavant d'un partit de nova creació, Montblanc Progressa (MP), després de trencar amb ERC. La nova formació ha obtingut cinc regidors i gairebé un 36% dels vots, amb el 100% escrutat. Acord per Montblanc-ERC es queda amb tres regidors, els mateixos que té ara Junts (dos menys que el 2019), mentre que el PSC manté un representant.

Junts guanya a Gandesa

Junts es queda a un regidor de la majoria absoluta a Gandesa, on ha aconseguit 5 dels 11 regidors. El segon partit, amb el 100% escrutat, és ERC. SxG i el PP han empatat amb un regidor cada partit.

Pere Granados revalida l'alcaldia de Salou, ara amb el PSC

Pere Granados revalida l'alcaldia de Salou, però aquesta vegada amb la candidatura conjunta amb el PSC, que ha obtingut vuit regidors. ERC suma quatre regidors i Vox entra al plenari, amb tres, els mateixos que el PP.

Junts revalida l'alcaldia de Valls

L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré (Junts), ha revalidat l'alcaldia del municipi amb comoditat. Amb el 100% del vot escrutat, Junts aconsegueix un regidor més que el 2019 (ara en té 9), mentre que ERC (5) i el PSC (4) mantenen els mateixos regidors que fa quatre anys. La CUP en perd un i entra al plenari Vox, amb un regidor.

Pere Segura (Junts) arrasa a Vila-seca

L'alcalde Pere Segura arrasa a Vila-seca i aconsegueix la majoria absoluta al municipi, amb 13 regidors. La candidatura Vila-seca Segura (que aglutina el vot de Junts) ha obtingut gairebé el 43% dels vots amb el 100% escrutat. El PSC obté tres regidors, Vox dos, els mateixos que VSEC-ECP-C, i DV - AM es queda tan sols amb un regidor enfront dels 3 que tenia el 2019.

Junts arrasa a Deltebre

Junts ha aconseguit una amplíssima majoria absoluta a Deltebre. El partit ha aconseguit 12 de 17 regidors amb el 100% dels vots escrutats.

ERC revalida la majoria absoluta a Amposta

Amb el 100% dels vots escrutats, ERC obtindria a la capital d'el Montsià 11 dels 21 regidors del consistori.

A Valls, Dolors Farré (Junts) revalida l'alcaldia

Amb un 80% del vot escrutat, Dolors Farré (Junts) revalidaria l'alcaldia de Valls i reeditaria els vuit regidors que ja va obtenir en els comicis municipals del 2019. ERC mantindria cinc regidors, els mateixos que el PSC, que en sumaria un respecte fa quatre anys. La CUP perdria un representant i es quedaria amb dos regidors, mentre que Vox entraria al plenari municipal amb un regidor.

El PSC li pren l'alcaldia a Junts a Reus amb el 75% escrutat

El PSC li pren l'alcaldia a Junts a Reus. Amb un 75% del vot escrutat, els socialistes obtindrien vuit regidors, dos més que actualment, mentre que Junts en perdria tres i quedaria amb quatre regidors. D'aquesta manera, els de Carles Pellicer passarien de primera a tercera força política al plenari de la capital del Baix Camp, on també irrompria Vox, amb tres regidors.

Junts, a les portes de la majoria absoluta a Móra d'Ebre

A la capital de la Ribera d'Ebre, amb un 14% escrutat, Junts es quedaria a un regidor de la majoria absoluta. Tindria 6 de 13 regidors. El segon partit seria ERC, amb 3 regidors.

El PSC, a les portes de la majoria absoluta a la Ràpita

Amb el 88% escrutat, a la Ràpita els socialistes es quedarien a només un regidor de la majoria absoluta. Tindrien 8 de 17 regidors.

Junts per Tortosa obté la majoria a la capital del Baix Ebre

Amb un 100% escrutat, Meritxell Roigé obtindria la majoria per a Junts per Tortosa, que obtindria 10 de 21 regidors. El partit millora les seves dades del 2019, quan va obtenir només 7 regidors. El segon partit serà el PSC, amb 7 regidors.

ERC revalidaria la majoria absoluta a Amposta amb el 52% escrutat

Els republicans obtindrien 12 de 21 regidors a la capital del Montsià.

Els primers resultats a Tarragona confirmen la victòria del PSC

El primer escrutini de vots a Tarragona confirma la victòria del PSC que revalidaria l'alcaldia quatre anys després. Amb un 13% del vot escrutat, el PSC obtindria 10 regidors i ERC es quedaria amb 5 (2 menys que actualment). El PP obtindria 4 regidors, els mateixos que Vox, que entraria amb força al plenari tarragoní. Junts es quedaria amb 2 regidors i els comuns, també.