Eleccions municipals

L'etern debat sobre el monument franquista reapareix pel 28-M a Tortosa

PSC i Movem amenacen l'alcaldia de Junts per Tortosa

TortosaSense el Partit Popular, que per primer cop no presenta candidat a Tortosa, el bloc defensor del monument franquista de l'Ebre perd un aliat –ja no tenia representació a l'Ajuntament–, però tindrà nombroses opcions a les urnes el 28 de maig. Una fins i tot d'específicament creada amb l'objectiu de defensar-ne la continuïtat. Salvem lo Monument serà una de les paperetes als col·legis electorals: una llista apadrinada per la plataforma Tortosins pel Monument i pel Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l'Ebre (Corembe). Els seus impulsors tenen com a objectiu principal "executar la voluntat majoritària dels tortosins" que en la consulta ciutadana que es va celebrar el 2016 —justament un 28 de maig— van votar per "mantenir, reinterpretar i contextualitzar el monòlit". La fragmentació de propostes i la dispersió del vot en aquesta franja de partits de dreta, que també compten amb opcions com Ciutadans, Vox i Valents, pot deixar-los sense representació al consistori tortosí. De fet, en aquesta darrera legislatura, només Ciutadans hi ha tingut representació amb un regidor.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, la principal candidata a la victòria final, l'actual alcaldessa, Meritxell Roigé, no ha fet res per retirar el monument durant el seu mandat. Tampoc per mantenir-lo. Des de les plataformes pro-monument s'ha criticat que ni ella, ni el seu predecessor, Ferran Bel no hagin garantit el compliment dels resultats de la consulta del 2016. De l'altra banda, les plataformes contràries, li critiquen que no compleixi amb les lleis de memòria històrica.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, els grups municipals de Movem, ERC, el PSC i la CUP han signat un acord impulsat per la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa amb què es comprometen a lluitar per la retirada del monument assumint "les gestions necessàries" per "agilitzar" el desmuntatge i recórrer com a Ajuntament les decisions judicials que ho impedeixin.

Una pugna a dues bandes

A Tortosa, la lluita per l'alcaldia tindrà dos grans rivals. D'una banda, Roigé (Junts per Tortosa), que en les darreres eleccions va obtenir set dels vint-i-un regidors i que els darrers quatre anys ha aconseguit governar malgrat estar en minoria. La gran novetat d'aquesta cursa està en la coalició progressista entre Movem i PSC (amb cinc i tres regidors, respectivament) que, sota el nom Guanya Tortosa, amb Jordi Jordan al capdavant, vol aglutinar un vot transversal en contra de Roigé. Si la victòria és ajustada i cap dels dos contrincants assoleix la majoria, ERC (que ara té quatre regidors) i potser la CUP (amb un representant) poden ser clau per a la futura formació de govern. En aquesta campanya, Roigé està traient pit d'una acció de govern marcada per les actuacions a la via pública i per les implantacions industrials al polígon Catalunya Sud, amb inversions milionàries a les noves plantes d'empreses com Florette, Kronospan i Lucta. Però caldrà veure si amb això n'hi ha prou, tenint en compte que l'oposició es presenta més enfortida que en les darreres eleccions, amb la intenció d'aconseguir un canvi a la ciutat després de setze anys de governs "convergents".