En directe
Eleccions al Parlament
15/02/2021

Eleccions 14-F: la jornada electoral, minut a minut

Segueix l'escrutini de les eleccions al Parlament de Catalunya en temps real

Fins aquí el relat informatiu de la jornada electoral d'aquest diumenge. Demà més. Gràcies per la confiança i bona nit!

JxCat revalida els set diputats de Girona

Amb el 100% escrutat, JxC s’ha endut la picossada més gran del pastís gironí: 7 dels 17 diputats que s’escullen a la demarcació. Carles Puigdemont, doncs, manté el seu principal feu i revalida els resultats del 2017. També els ha igualat ERC que ha obtingut 4 diputats; i molt a prop ha quedat el PSC amb 3 representants, dos més que fa tres anys i els mateixos que al 2010. La CUP, per la seva banda, també ha millorat els registres amb dos escons, un més del que va esgarrapar el 2017 i 2015.

Les úniques campanades de la nit s’han produït al bloc unionista. Ciutadans ha perdut els 4 representants que tenia el 2017, i Vox ha obtingut per primera vegada un representant gironí. També s’han van quedat sense cadira En Comú Podem -que no ha pogut recuperar el diputat que va perdre el 2017-; el Partit Popular -que també fa tres anys que no té representació gironina- i el PDeCAT, que es presentava per primer cop.

Tarragona vota en clau independentista

Tarragona ha votat en clau independentista i la suma d'ERC, JxCat i la CUP dona deu diputats de 18. No obstant això, tant republicans com Junts perden vots i els anticapitalistes aconsegueixen tornar a entrar al Parlament amb un escó. El PPC i el PDeCat es queden sense representació. Ciutadans s’ensorra i passa de cinc a un, mentre que el PSC els dobla i passa d’un a quatre diputats mentre que Vox irromp amb dos escons.

ERC

Pere Aragonès emplaça a Pedro Sánchez a "resoldre el conflicte polític"

El cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, ha emplaçat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, seure per resoldre el conflicte polític. "Resoldre-ho votant en un referèndum sense repressió, lliurement i democràticament", li ha dit en un missatge en castellà. També s'ha dirigit a la comunitat internacional i els ha demanat involucrar-se després que l'independentisme hagi superat el 50% dels vots. Així mateix, Aragonès, s'ha dirigit a tots els catalans i els ha dit que "treballaran per a tothom". També ha tingut paraules per a Vox i ha assegura que treballaran per fer fora els "feixistes" del Parlament i ha acabat amb un record per a les víctimes de la pandèmia.

Pablo Iglesias considera que En Comú Podem és una força “modesta però ineludible” per un govern d’esquerres

El vicepresident segon del govern espanyol i líder de Podem, Pablo Iglesias, ha considerat que En Comú Podem és una força “modesta però ineludible” per un govern d’esquerres a Catalunya. “Van augurar la nostra desfeta però ens consolidem”, ha afegit Iglesias en un tuit, en què també ha reivindicat un govern espanyol i un bloc parlamentari a Espanya “enfront d’una dreta cada dia més ultra”.

PP

Casado felicita Illa pel resultat però recorda al PSC que ha guanyat l'independentisme

El líder del PP a nivell estatal, Pablo Casado, ha felicitat el candidat del PSC, Salvador Illa, però només pels resultats. En un tuit, en què manté la seva confiança en el seu candidat, Alejandro Fernández, recorda que ha estat l'independentisme qui ha guanyat. "Enhorabona Senyor Illa pel seu resultat i gràcies als catalans que confien en el PP i en un gran polític com Alejandro Fernández en una situació tan complexa. És molt amal notícia la victòria de l'independentistme però seguirem treballant per enfortir el constitucionalisme", assenyala en el missatge.

"I ara, què?", es pregunta Gerard Piqué després de conèixer la victòria independentista a les eleccions catalanes

Gerard Piqué ha fet servir el seu compte de Twitter per opinar sobre el 14-F. "Majoria de vots independentistes. I ara, què?", s'ha preguntat el central del Barça, que també ha denunciat que l'extrema dreta "s'ha tret la careta" i que Carrizosa i Ciutadans no han sigut "senyors" en la derrota.

15 Feb 2021| Última hora

Resultat final: el PSC guanya les eleccions en vots però empata amb ERC en diputats

Amb el 99,10% dels vots escrutats, el resultat final és que el PSC ha guanyat les eleccions al Parlament en vots però ha empatat amb ERC en diputats, amb 33 cadascun. JxCat s’ha situat tot darrere amb 32 diputats. Vox ha entrat a la cambra catalana amb 11 diputats i la CUP n’ha sumat 9. En Comú Podem s’ha mantingut amb 8 diputats i Cs s’ha quedat amb 6. El PP ha obtingut 3 diputats i el PDECat ha perdut la representació.

Eleccions al Parlament

Pedro Sánchez felicita Illa i qualifica de "fantàstica notícia" el triomf socialista

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha felicitat a les xarxes socials Salvador Illa pel seu triomf en les eleccions al Parlament. "El socialisme ha guanyat les eleccions", ha dit Sánchez, cosa que ha qualificat de "fantàstica notícia per a fer possible el canvi i el retrobament" per al que "tant han treballat" els socialistes catalans. "Gràcies Salvador Illa per tornar-nos la il·lusió d'aconseguir un futur millor per a Catalunya i Espanya", ha conclòs.

Dolors Sabater: "No ens podem permetre un nou cicle en què l'independentisme no avanci"

Dolor Sabater, cap de llista de la CUP, ha afirmat que "no ens podem permetre un cicle en què l'independentisme sigui majoritari i estigui estancat". La diputada electa ha emplaçat a les forces polítiques afins i les organitzacions socials a posar-se a treballar "ràpid" per desenvolupar "el full de ruta" del país. "Aquí no hi ha partidisme que valgui, sinó consens de país. Tothom s'ha de posar en una taula per decidir com rescatem la població de la crisi, què fem per aturar el canvi climàtic i per aturar la repressió", ha afirmat Reguant, que s'ha mostrat disposada a trucar "demà mateix" als representants polítics d'ERC, JxCat i En Comú Podem.

Chacón reconeix que no poden “estar contents” però assegura que el PDECat continuarà existint

La cap de llista del PDECat, Àngels Chacón, ha reconegut que no poden “estar contents” amb els resultats, després d’haver-se quedat sense representació al Parlament, però ha assegurat que el partit continuarà existint. “Lamentem que l’independentisme no estigui condicionat per una força de centre”, ha dit Chacón, que ha volgut remarcar la presència de la formació als municipis i al Congrés. El president del PDECat, David Bonvehí, ha considerat que Chacón ha sigut la millor candidata i ha avançat que ha convocat els òrgans interns “per prendre decisions”.

ERC

Pere Aragonès assegura que es presentarà a la investidura com a president de la Generalitat

El cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, ha confirmat que es presentarà a la investidura com a president de la Generalitat: "Treballaré per posar d'acord totes les forces per l'amnistia i la llibertat dels presos i exiliats per aconseguir el seu suport a la investidura com a president de la Generalitat", ha assegurat. Aragonès, que s'ha mostrat diposat a començar "de forma immediata" a construir el Govern. El cap de llista d'ERC, que ha comparegut a valorar els resultats acompanyat del president del partit, Oriol Junqueras, i de la número dos de la llista, Laurà Vilagrà, ha assegurat que el resultat dels republicans ha sigut "clar i inequívoc" i ha destacat que l'independentisme ha superat el 50% dels vots i ha fet una cridar a "construir grans consensos al voltat de l'autodeterminació i l'amnistia per construir la República". ERC ha empatat en nombre d'escons, 33, amb el PSC tot i que en nombres de vots queda com a segona força al Parlament i supera en un escó a JxCat.

Santiago Abascal: "Construirem l'alternativa contra el separatisme, el socialisme i el comunisme"

"Vox és la primera força política nacional a Catalunya. Però hem de reconèixer que els resultats d'aquesta nit són dolents per a Vox. I si són dolents per a Vox, són dolents per a Espanya. Per això assumim la responsabilitat de treballar per recuperar la convivència, la unitat i la llibertat. Vox estarà a l'altura de les circumstàncies. Construirem l'alternativa contra el separatisme, el socialisme i el comunisme", ha manifestat el líder de Vox, Santiago Abascal, just després de conèixer que la seva formació ha obtingut 11 parlamentaris a les eleccions catalanes.

Laura Borràs: "Hi ha una majoria absoluta per avançar cap a la independència"

"La d’avui és una gran victòria, perquè hem superat el límit del 50% dels vots. Això ha de tenir conseqüències polítiques", ha dit la candidata de JuntsxCat, Laura Borràs, en la valoració dels resultats electorals. El partit ha obtingut 32 diputats, per darrere del PSC (33) i ERC (33). Borràs ha avançat que ha parlat amb Pere Aragonès i Dolors Sabater i els ha emplaçat a treballar plegats", ha subratllat la candidata de Junts. "La lliçó més amarga és que la desunió de l’independentisme torna a permetre que un partit del 155 pugui dir que passa per davant. Però amb aquests resultats hi ha una majoria absoluta per avançar cap a la independència. No podem girar full", ha conclòs Borràs. 

ERC

Oriol Junqueras: "Per primera vegada en 80 anys ERC tornarà a tenir la presidència de la Generalitat"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha destacat que ERC "tornarà a presidir la Generalitat per primer cop en 80 anys". ERC és segona força al Parlament però ha obtingut els mateixos escons que el PSC. Junqueras s'ha mostrat disposat a generar consensos "al voltant de l'autodeterminació i de l'amnistia per construir la República". "Per això és tan important que ERC guanyi aquestes eleccions i estigui en disposició d'obtenir la presidència de la Generalitat". Junqueras també ha destacat que "per primer cop l'independentisme supera el 50% dels vots".

Ignacio Garriga celebra els resultats de Vox a les eleccions: "No ens mourem ni un mil·límetre del discurs de les últimes setmanes"

El líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, celebra l'entrada de la formació d'extrema dreta al Parlament: "Els nostres votants ens han fet líders de l'oposició a l'independentisme i a l'esquerra. No farem ni un pas enrere. No ens mourem ni un mil·límetre del discurs de les últimes setmanes. Exigirem que es parli espanyol a l'escola, que s'acabi la immigració il·legal, que es recuperi la Catalunya que volem. Ara bé, només hem guanyat una batalla. El separatisme seguirà governant".

Carles Puigdemont: "És impossible fer política sense parlar d’independència"

Des de Brussel·les, Carles Puigdemont ha valorat els resultats electorals de Junts per Catalunya, que ha obtingut 32 diputats, per darrere del PSC (33) i ERC (33). "L’independentisme ha guanyat un altre cop les eleccions. Hem vençut les forces del 155. Hi ha més escons independentistes que en tota la història", ha dit Puigdemont. "Malgrat que hi hem anat dividits, el missatge de la gent és persistent i no admet cap dubte. Només l’independentisme pot constituir una alternativa de govern i donar les respostes que els catalans exigeixen a la classe política. Tenim el deure d’intentar traduir aquest missatge d’una manera explícita. Ara tenim la força per fer-ho", ha afegit. Puigdemont també ha destacat: "És impossible fer política sense parlar d’independència i de República Catalana. Ho farem".

Eulàlia Reguant: "És el tercer procés electoral que guanya l'independentisme"

Eulàlia Reguant, número 3 de la CUP per Barcelona, ha valorat la majoria dels partits independentistes en les eleccions al Parlament com "un missatge" per a l'Estat: "és el tercer procés electoral en què ha guanyat l'autodeterminació. Ens podeu portar a la presó, ens podeu reprimir o ens podeu fer la guerra bruta, que us tornarem a guanyar a les urnes perquè la majoria del país vol votar per resoldre el conflicte".

El PDECat ha guanyat en sis municipis catalans, cinc de lleidatans i un de tarragoní, tot i quedar-se sense representació

El PDECat ha guanyat en sis municipis catalans, cinc a la demarcació de Lleida i un a la de Tarragona, tot i haver-se quedat sense representació. Les poblacions on el partit ha sigut la primera força són la Baronia de Rialb, Ivars de Noguera, Preixens, Bellmunt d'Urgell, Vilaller i Forès. Malgrat això, la formació no ha sumat prou vots per obtenir diputats a la cambra catalana.

PSC

Illa (PSC): "Em presentaré a la investidura"

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha deixat clar aquesta nit que optarà a la investidura com a guanyador en vots de les eleccions. "Em presentaré a la investidura", ha dit en una breu compareixença en què ha parlat de "victòria claríssima" i ha reiterat el seu missatge electoral que cal passar pàgina i obrir una pàgina nova. Illa ha donat les gràcies als votants, al partit, ha donat ànims a les persones contagiades i que han patit la pandèmia del covid-19. "Catalunya ha donat una lliçó de maduresa", ha indicat. També ha donat les gràcies especialment als dirigents del PSC Miquel Iceta i Eva Granados, a la seva família pel suport, i ha dedicat la seva victòria a l'alpinista Sergi Mingote, que va morir quan intentava escalar el K2.

Prèviament ha parlat el ministre Miquel Iceta, que ha recordat que els socialistes no aconseguien un triomf igual des de l'època de Pasqual Maragall com a candidat.