En directe
En directe
31/05/2018

Directe: Sánchez, nou president espanyol

Seguim en directe el canvi a la Moncloa

Mariona Ferrer I Fornells / Marc Toro / Anna Mascaró

Sánchez ja és a la Moncloa per acabar de definir el seu govern

Pedro Sánchez ja és a la Moncloa. Després de prometre el càrrec de president del govern espanyol davant Felip VI a la Moncloa -per primera vegada sense crucifix ni la Bíblia-, s'ha dirigit a la seva nova llar després que Mariano Rajoy estigui fent un trasllat exprés. La Moncloa substitueix així Ferraz com a base d'operacions, tot i que de moment Sánchez s'ha limitat a visitar les instal·lacions i reunir-se amb el seu nucli de confiança per definir des de la presidència del govern espanyol el nou executiu.

"Prometo guardar i fer guardar la Constitució": Sánchez pren possessió del càrrec de president davant Felip VI i Rajoy a la Zarzuela

Pedro Sánchez ha pres possessió del càrrec de president del govern espanyol davant del rei Felip VI, Mariano Rajoy, el poder judicial i els presidents del Congrés i del Senat. I ho ha fet per primer vegada en democràcia com a president del govern espanyol sense la Bíblia ni el crucifix. "Prometo per la meva consciència i honor complir fidelment", ha dit Sánchez evitant jurar el càrrec. Ha defensat que promet amb "honor" també "guardar i fer guardar la Constitució", així com mantenir en secret les deliberacions del consell de ministres.

Ho ho fet sota l'atenta mirada de Mariano Rajoy, Felip de Borbó, i l'encara ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá. A les 11.30h està previst que posi els peus finalment a la Moncloa com a president del govern espanyol.

02 Jun 2018

"Prometo guardar i fer guardar la Constitució": Sánchez promet el càrrec davant Felip VI sense Bíblia ni crucifix

Felip VI signa el decret de destitució de Mariano Rajoy

Felip VI ha signat la tarda d'aquest divendres el Reial decret de destitució de Mariano Rajoy com a president del govern espayol i el de nomenament de Pedro Sánchez com a nou cap de l'Executiu, després de tirar endavant la moció de censura presentada pel líder socialista. El monarca ha signat aquests Reials decrets en virtut de les funcions que li atorga l'article 62 de la Constitució espanyola i després d'haver estat informat per la presidenta del Congrés, Ana Pastor, del resultat de la moció de censura.

La Carta Magna estableix en l'article 114.2 que si el Congrés adopta una moció de censura, com és el cas, el govern central presentarà la seva dimissió al Rei i el candidat inclòs s'entendrà investit de la confiança de la Càmera als efectes previstos en l'article 99 i el Rei el nomenarà president del govern espanyol. Una vegada signats per Felip VI, tots dos decrets es publicaran al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d'aquest dissabte. Després d'aquest pas, el líder socialista jurarà o prometrà el seu càrrec davant Felipe VI a les 11.00 hores al Palau de la Zarzuela.

A partir d'aquest moment, Sánchez donarà a conèixer la composició del seu gabinet perquè es publiquin els nomenaments i els ministres puguin al seu torn prendre possessió.

El fiscal general de l'Estat s'acomiada després del cessament de govern de Rajoy

El fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, ha enviat un missatge als mitjans de comunicació per acomiadar-se i agrair el"tracte personal" i la "col·laboració" amb a Fiscalia durant els darrers mesos. El cessament del govern espanyol arran de la moció de censura del PSOE provoca, immediatament, el cessament del fiscal general de l'Estat. Aquest és un càrrec que designa directament l'executiu espanyol. Per això, amb la caiguda de Rajoy, Sánchez Melgar passa a exercir el càrrec en funcions.

Haurà de ser el nou govern del PSOE i el nou president espanyol, Pedro Sánchez, qui decideixi si el manté en funcions o en nomena un altre de la seva confiança. Sánchez Melgar ha ocupat el càrrec des del desembre de 2017 després de la mort de José Manuel Maza, el fiscal que va impulsar les querelles contra el Govern, la Mesa del Parlament i 'els Jordis'.

Abans d'arribar a la fiscalia general de l'Estat, Sánchez Melgar era magistrat de la sala segona del Tribunal Suprem. Ha estat el quart fiscal escollit per l'executiu de Mariano Rajoy, després d'Eduardo Torres-Dulce, Consuelo Madrigal i el desaparegut José Manuel Maza, que ha liderat el procés judicial contra l'independentisme a Catalunya querellant-se contra el Govern en ple, els líders d'ANC i Òmnium i la Mesa del Parlament.

Sánchez prendra possessió demà

El líder del PSOE prendrà possessió com a president espanyol demà dissabte, en un acte que tindrà lloc a les 11 h. Ara només falta que el Butlletí Oficial de l'Estat publiqui el decret del seu nomenament, que ja ha firmat Felip VI, un cop la president del Congrés, Ana Pastor, li ha comunicat oficialment que el candidat havia obtingut la confiança de la cambra. Sánchez ja ha parlat amb el monarca per telèfon i demà es traslladarà a la Zarzuela per tal de prometre o jurar el càrrec com a setè president espanyol de la Transició.

Montilla diu que "quan millor" li va a Catalunya és amb els socialistes al govern espanyol

L'expresident José Montilla ha destacat aquest divendres que "quan millor" li ha anat a Catalunya és quan els socialistes han estat al capdavant del govern espanyol. A Twitter, Montilla ha felicitat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per haver guanyat la moció de censura, i li ha desitjat "bona sort i encerts".

Felip VI ja ha signat el decret de nomenament de Pedro Sánchez

Felip VI ha signat aquesta tarda al Palau de la Zarzuela el reial decret amb el nomenament de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, després que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, li hagi comunicat formalment la seva investidura en prosperar la moció de censura contra Mariano Rajoy. Durant l'audiència, el cap de l'Estat ha signat el reial decret, amb la ratificació de la presidenta del Congrés, en exercici de les seves competències per proposar i nomenar el president del govern espanyol, tal com disposa l'article 62 de la Constitució. Després de la publicació del decret en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), Sánchez, amb qui Felip VI ha parlat per telèfon després del triomf de la seva moció de censura, jurarà o prometrà el seu càrrec davant el cap de l'Estat, previsiblement demà, encara que la casa del rei encara no ha confirmat en quin moment acudirà el líder del PSOE a la Zarzuela.

La moció de censura a Rajoy, també al Museu de Cera de Madrid: dilluns abandonarà la col·lecció

El Museu de Cera de Madrid ha anunciat que el ja expresident del govern espanyol abandonarà la col·lecció del museu dilluns. La figura de Pedro Sánchez, que encara estan acabant, està prevista que s'exposi d'aquí un mes com a nou president. "Estem rematant el fang de Pedro Sánchez", han explicat fonts del museu a Efe, i la següent fase, que esperen que sigui la setmana vinent, serà "passar-la de fang a cera". El model de cera de Rajoy és una de les poques figures del museu que s'havia renovat, ja que l'original es va fer després de la seva victòria a les eleccions generals de 2011 i necessitava "una actualització" i va ser substituïda després de les eleccions del 2016 per adequar-la a la imatge de llavors del líder del PP.

El fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, qualifica de "gratificant" la nova petició d'extradició de la fiscalia alemanya. Són les últimes declaracions que fa en l'exercici del seu càrrec

El fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, ha qualificat de "gratificant" la nova petició d'extradició de la fiscalia alemanya i ha manifestat que aquesta petició no arriba ni tard ni aviat, sinó en el "moment apropiat". Aquestes declaracions del fiscal general són les "últimes" en l'exercici del seu càrrec, com ell mateix ha reconegut en l'acte d'avui a Valladolid, ja que a partir d'ara exercirà el seu càrrec en funcions a l'espera de la designació d'un nou fiscal general per part del govern que dirigirà Pedro Sánchez.

Ana Pastor ja és a la Zarzuela per comunicar personalment a Felip de Borbó la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol

01 Jun 2018

JxCat demana "valentia" a Sánchez i l'insta a demostrar que "no és el mateix" el PSOE que el PP

Pastor anirà a la Zarzuela a les 15.30h per informar Felip VI del relleu a la Moncloa

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, anirà a les 15.30h a la Zarzuela per comunicar personalment a Felip de Borbó la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol després de prosperar la moció de censura, segons ha informat la Casa del Rei. Un cop es publiqui al BOE el decret de nomenament, Sánchez serà formalment president un cop juri o prometi el càrrec davant del rei. Per a aquesta cerimònia encara no hi ha data.

.@sanchezcastejon, després de guanyar la moció de censura: "La democràcia a Espanya obre una nova pàgina"

Un cop guanyada la moció de censura contra Mariano Rajoy, el ja president del govern espanyol ha defensat que "la democràcia a Espanya obre una nova pàgina". Sánchez ha assegurat que treballarà "des de la responsabilitat, el diàleg i el consens" per "la igualtat" i per "construir un país que no deixi ningú en el camí".

El president del grup popular a l'Eurocambra adverteix a Sánchez que no desmantelli el llegat de Rajoy: "Seria una decisió errònia"

El president del grup popular al Parlament Europeu, Manfred Weber, ha advertit el nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no desmantelli el llegat del mandat de Mariano Rajoy: "Seria una decisió errònia". Weber ha "lamentat" la marxa de Rajoy de la Moncloa i ha recordat que "va aplicar les reformes econòmiques que li calien a Espanya per sortir de la crisi econòmica". També ha recomanat al socialista que "no desmantelli" les fites aconseguides per Rajoy.

El PSC celebra la investidura de Sánchez i es referma en el seu compromís pel "diàleg polític i la reforma territorial"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha celebrat la investidura del ja president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i ha aprofitat per refermar els compromisos del PSC en el "diàleg polític i la reforma territorial", "pensant en Catalunya i en el conjunt d'Espanya".

Malgrat celebrar el canvi de govern a Espanya, Eduard Pujol ha deixat clar que a JxCat no li agrada ni Rajoy ni Sánchez. Pujol també demana, però, a la “dreta més dreta” que deixi “respirar” Sánchez i el deixin actuar políticament.

.@Pujol declina fer declaracions en castellà: “Si els qui lideren Espanya es creuen la plurinacionalitat de l’Estat i el plurilingüisme, avui permetin-me fer les declaracions només en català”

.@PujolBonell evita fer cap petició concreta a Sánchez: "És l'hora d'escoltar i parlar"

Eduard Pujol (JxCat) no ha volgut fer cap petició concreta al president del govern espanyol. “Estarem atents” a les propostes, ha dit. “És l’hora d’escoltar i parlar”, ha remarcat.

JxCat avisa Sánchez que no es pot governar Espanya "en contra dels catalans"

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, demana a Pedro Sánchez que sigui “valent” i avisa que no es pot governar Espanya “en contra dels catalans”. Pujol ha recordat que a dia d’avui hi continuen havent presos polítics i exiliats.