Política20/03/2020

ERC segueix al capdavant de les enquestes amb l'independentisme revalidant la majoria absoluta al Parlament

En canvi, el no a la independència manté un lleuger avantatge respecte al sí, segons el CEO

Aleix Moldes

BarcelonaERC guanyaria les eleccions catalanes i passaria dels 32 escons actuals a una forquilla d'entre 33 i 35, i l'independentisme mantindria la majoria absoluta, segons l'últim Baròmetre d'Opinió Política del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO ) de la Generalitat. L'enquesta, publicada aquest divendres, es basa en entrevistes realitzades entre el 10 de febrer i el 9 de març –després que el president de la Generalitat, Quim Torra, anunciés que diria la data de les eleccions un cop s'aprovessin els pressupostos– i atorga la segona posició a JxCat (28-30 diputats), que segueix retallant distàncies respecte als republicans. La formació que encapçala l'expresident Carles Puigdemont baixaria dels 34 escons que té avui a la cambra catalana i fins i tot perd embranzida respecte a l'últim Baròmetre del CEO, publicat a finals de l'any passat, però es queda a una distància d'ERC d'entre 3 i 7 escons, mentre que el desembre del 2019 l'enquesta els separava entre 7 i 10 escons.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La suma d'ERC, JxCat i la CUP superaria la majoria absoluta i obtindria entre 69 diputats –un menys que els que tenen avui al Parlament– i 74 –quatre més–. A diferència de l'enquesta del desembre, però, no sumarien més del 50% dels vots i es quedarien en el 48,7 %, segons l'estimació del CEO.

Cargando
No hay anuncios

La tercera posició seria per al PSC, que s'estanca amb 23-24 diputats, mentre que Cs cauria a la quarta plaça (16-18), els comuns obtindrien entre 13 i 14 escons, la CUP entre 8 i 9 –doblarien els que van obtenir el 21-D–, el PP entre 7 i 8, i Vox podria entrar al Parlament per primera vegada (0-2).

El no, al davant

Pel que fa al grau de suport a la independència, el no (47,1%) es manté lleugerament al davant del sí (44,9), en una línia similar a la que hi ha des del juliol del 2019 als baròmetres. Els votants de la CUP i de JxCat continuen sent els que més d'acord estan amb la necessitat que Catalunya esdevingui un estat independent, superant el 90% en ambdós casos, i els d'ERC els segueixen a continuació, amb un 78%, deu punts menys si es compara amb el resultat de la mateixa enquesta d'ara fa un any.

Cargando
No hay anuncios

Els més bel·ligerants contra la independència continuen sent el PP i Cs, per sobre del 95% de suport al no –no es té en compte els votants de Vox perquè encara són un nombre poc significatiu per a l'enquesta–, i els votants del PSC, que freguen el 90%. Pel que fa als votants dels comuns, creixen gairebé 10 punts els partidaris del sí respecte al desembre de l'any passat, tot i que continuen sent minoria: un 64% diuen que Catalunya no ha de ser independent i un 24% opinen que sí.