Política04/06/2018

ERC prefereix posar el focus en la "multilateralitat" per assolir la independència

Els republicans no descarten "cap via", però prefereixen esquivar la qüestió de la unilateralitat

Aleix Moldes

Barcelona"ERC no renuncia a res" per fer efectiva la independència de Catalunya, però des de l'octubre s'ha mostrat com el partit més pragmàtic a l'hora de valorar la situació posterior a la declaració d'independència (i a l'aplicació del 155). Ja en campanya van esquivar la qüestió de la unilateralitat –es va desfermar una crisi interna el dia que Antoni Castellà ho va posar sobre la taula– i des d'aleshores han preferit centrar l'estratègia a forçar el govern espanyol a negociar. La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha seguit aquest dilluns la línia traçada ara fa set mesos i ha preferit posar el focus en la "multilateralitat".

Cargando
No hay anuncios

Vilalta ha insistit que el partit no descarta "cap via" per poder exercir el dret a l'autodeterminació però, malgrat la insistència dels periodistes, ha preferit no parlar estrictament de la unilateralitat. El context "multilateral" que visualitzen els republicans passa pel diàleg intern a Catalunya –entre forces independentistes i no independentistes–, el diàleg amb el govern espanyol i els partits estatals i també el diàleg amb les institucions europees i els agents econòmics i socials supranacionals.

En una entrevista a Catalunya Ràdio al matí, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, també havia prioritzat el diàleg com a estratègia política –és, de fet, el primer missatge que ha llançat Quim Torra a Pedro Sánchez–, però ella sí que ha parlat de la unilateralitat com l'eina que podria desbloquejar una negativa a la negociació des de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

"Des d'ERC no renunciem a res en la defensa dels drets de la ciutadania i del dret de decidir", ha subratllat Vilalta, que ha remarcat tot seguit que "aquest procés és multilateral" i això ofereix "oportunitats" a l'independentisme.

Amb el nou Govern funcionant, la portaveu republicana està convençuda que tindran més eines per avançar en el camí de la independència. Un camí que necessita sumar noves complicitats perquè amb la força actual del sobiranism ERC reconeix que no n'hi ha prou per superar el bloqueig d'un Estat disposat a fer servir la força.