En directe
En directe
03/05/2018

ETA anuncia la seva dissolució definitiva, en directe

Ara

Otegi reivindica els "passos" fets per ETA tot i deixar clar que el conflicte és previ i serà posterior a l'organització

"ETA ha pres totes les decisions en funció dels compromisos que se li van exigir a Aiete [...] Hi ha passos donats, però també molts altres no donats", ha destacat després de l'acte a Konbo el líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, recordant que la declaració d'Arnaga posa l'accent sobre el problema dels presos polítics bascos i els exiliats. "El conflicte polític és anterior a la creació d'eta i és conflicte es mantindrà després de l'acte avui", ha sentenciat.

El president del PNB, Andoni Ortuzar: "La societat basca s'espolsa el plom de les ales i podrà volar en llibertat per ser el que vulgui ser"

En una intervenció posterior a l'acte a Kanbo, el president del PNB, Andoni Ortuzar, ha celebrat que el "malson" d'ETA s'hagi acabat. Després de donar "credibilitat" a l'anunci que ahir va fer l'organització, Ortuzar ha afirmat: "La societat basca s'espolsa el plom de les ales i podrà volar en llibertat per ser el que vulgui ser". El 'jetzale' ha estat molt clar que les accions d'ETA no van ser en cap cas "justificables", i ha felicitat la societat basca "per haver estat capaç de resistir a ETA i els seus atacs i impedir que prosperés el seu projecte totalitari". El president del PNB ha conclòs amb una pregunta a ETA: "De què ha servit?"

Acaba la lectura de la declaració d'Arnaga i es dona per conclòs l'acte a Kanbo per certificar la fi d'ETA

La declaració d'Arnaga s'ha llegit llegeix en euskera, francès, anglès i castellà

La declaració d'Arnaga: "La construcció de la pau requereix diàleg polític entre les parts. La pau és un compromís polític"

La declaració d'Arnaga destaca que "queda molt dolor" i que cal "honestedat" de totes les parts per a la "reconciliació" al País Basc

"Queda molt dolor i les famílies i les comunitats continuen dividides Calen més esforços per reconèixer i ajudar les víctimes", afirma la declaració, que remarca la necessitat d'"honestedat" de totes les parts per a la "reconciliació" al País Basc.

La declaració d'Arnaga: "És un moment històric per a Europa"

La declaració d'Arnaga destaca que cal abordar la qüestió dels presos polítics bascos i els exiliats

"Els ciutadans del pais basc volem donar les gràcies a totes les persones que s'han implicat [en el procés de pau]", diu la declaració, i afegeix: "Queden moltes qüestions per tractar, com la qüestió dels presos polític bascos i els exiliats, abans de poder arribar a una veritable política democràtica".

Comença la lectura de la declaració d'Arnaga, que certifica la fi d'ETA

04 May 2018

Els mediadors de la fi d'ETA: "Confiem que els esforços per la reconciliació continuïn. Es necessita diàleg"

A punt de començar a Kanbo la lectura de la Declaració d'Arnaga, que certifica la fi d'ETA

Rajoy deixa clar que no hi haurà "impunitat" ni cap contrapartida després de la dissolució d'ETA

"Desapareix ETA però no desapareix el dolor que tants cops ha sembrat", ha dit Rajoy, que ha deixat clar que no hi haurà "impunitat" ni cap contrapartida després de la dissolució d'ETA

Rajoy: "Sempre podrem dir amb rotunditat que la democràcia espanyola ha vençut a ETA"

"Sempre podrem dir amb rotunditat que la democràcia espanyola ha vençut a ETA. I aquesta victòria és patrimoni de tots els demòcrates espanyols", ha dit el president espanyol

Rajoy: "Avui ETA ha reconegut per fi que tota la seva història ha estat un fracàs"

Rajoy inicia la seva declaració institucional sobre la fi d'ETA: "Avui els protagonistes no són els assassins sinó les víctimes"

"Tenien una vida davant d'ells amb tristeses, alegries esperances i decepcions, però no van poder gaudir-la", ha dit el president espanyol, Mariano Rajoy, a l'inici de la seva declaració institucional sobre la fi d'ETA, en referència a les víctimes, afegint: "Tots ells van ser assassinats injustament i cruelment. Els hi devem un homenatge [...] No hi ha res que justifiqui tant dolor i tanta impietat [...] Per això avui els protagonistes no són els assassins sinó les víctimes".

Missatge de Kofi Annan a l'acte a Kanbo: "Avui es posa fi a l'últim conflicte armat d'Europa"

A l'acte a Kanbo es llegeix un missatge de l'exsecretari general de les Nacions Unides Kofi Annan, on ha remarcat que la declaració del final d'ETA "posa fi a l'últim conflicte armat d'Europa". Després de destacar que "el diàleg polític és clau i fonamental per construir una pau duradora" i admetre que encara queda "molt per sanar les ferides" del conflicte basc, ha deixat molt clar que la jornada d'aquest divendres és "històrica".

Gerry Adams crida el govern espanyol a permetre l'acostament dels presos bascos

L'històric líder del Sinn Féin irlandès, Gerry Adams, ha demanat als governs francès i espanyol que "aprofitin l'oportunitat" del final d'ETA. En aquest sentit, ha cridat especialment l'Estat espanyol a donar "signes positius en favor dels presos" bascos, accedint al seu acostament.

Gerry Adams, a l'acte a Kanbo: "Aquest moment és històric per al País Basc"

L'històric líder del Sinn Féin irlandès, Gerry Adams, pren la paraula a l'acte per certificar la fi d'ETA i destaca que "aquest moment és històric per al País Basc". Just abans, l'excap de gabinet de Toni Blair Jonathan Powell, ha afirmat: "Avui és un dia per celebrar i mirar al futur"

La Comissió Europea saluda la fi d'ETA: "A la Unió Europea no hi ha lloc pel terrorisme i les armes"

La Comissió Europea (CE) ha celebrat aquest divendres la dissolució d'ETA. "A la Unió Europea no hi ha lloc pel terrorisme i les armes", ha dit el portaveu de la CE, Margaritis Schinas. Informa Laia Forès.

Currin, portaveu del grup de contacte internacional: "Cal continuar construint ponts i reconciliació, un cop més de baix cap a a dalt"

El portaveu del Grup Internacional de Contacte (GIC), Brian Currin, recorda que hi ha "molts presos polítics" i assenyala que la declaració final d'ETA obre la porta als estats per moure fitxa amb l'objectiu de "teixir llaços i tendir ponts" i "trobar solucions". "Cal continuar construint ponts i reconciliació, un cop més de baix cap a a dalt", ha insistit