Política01/07/2016

El PSOE refusa la "via canadenca" que defensa el PSC si fracassa la reforma constitucional

La secretària de ciència, participació i política del PSOE, María González Veracruz, desitja que la proposta dels socialistes catalans no prosperi

Efe

MadridEL PSOE ha refusat la idea del PSC d'apostar per la via canadenca –un referèndum d'independència acordat– si els catalans diguessin 'no' a la reforma constitucional. La secretària de ciència, participació i política en xarxa del PSOE, María González Veracruz, ha afirmat que el seu partit no comparteix la proposta del PSC de convocar una consulta a Catalunya en cas que fracassi la reforma de la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta és una proposta que forma part d'un primer esborrany de la ponència que el PSC portarà al seu Congrés, al mes de novembre, i que González ha confiat que es modifiqui. "Espero que això no prosperi i que la solució que nosaltres pensem que és la viable i la que beneficia el país i Catalunya sigui la de la reforma constitucional", ha dit González en declaracions a TVE.

Cargando
No hay anuncios

La ponència política del XIII congrés del PSC, programat del 4 al 6 de novembre, advoca per una reforma constitucional federal, que inclogui el "ple reconeixement del caràcter nacional de Catalunya, dels seus drets històrics i de la singularitat del seu autogovern". Si l'acord al qual arribessin Catalunya i l'Estat no fos referendat pels catalans a les urnes, el PSC planteja uns altres instruments democràtics, com una llei de claredat com la canadenca, que establís les condicions per verificar el suport ciutadà a una eventual secessió.

El PSC assumeix així l’aposta explicitada ja per dirigents com el primer secretari, Miquel Iceta, de proposar a l’Estat “instruments democràtics (per exemple, una llei de la claredat com la canadenca) que establissin les condicions per, si s'escau, verificar el suport ciutadà a la secessió”, només en el cas que els catalans rebutgessin una reforma constitucional. El referèndum no apareix en el document com a tal, tot i que la llei que cita estipulava les condicions que calien per negociar una eventual independència, entre les quals hi ha el referèndum. Igualment el partit es planteja el repte de tornar-se “a reinventar”, cosa que passa, entre altres aspectes, per crear un consell obert del PSC, amb participació del consell nacional i gent d’esquerres no afiliada, amb “funcions de debat polític i decisòries pel que fa a l’orientació general” de la formació.

Cargando
No hay anuncios

La dirigent del PSOE ha remarcat que la primera opció que planteja el PSC és la revisió de la Constitució, com van acordar tots els socialistes el 2013 en l'anomenada Declaració de Granada. González ha dit que el desig del seu partit és aprovar una reforma constitucional perquè tots els espanyols "votin sobre la unió i no sobre la separació".