Política23/03/2018

La Fiscalia Superior de Catalunya investiga Turull per haver cedit diners a la seva dona

Sospita que ho hauria fet per preservar el patrimoni en cas d'una fiança o condemna del Suprem

Montse Riart

BarcelonaLa Fiscalia Superior de Catalunya ha obert una investigació contra l'ara candidat a la presidència de la Generalitat, Jordi Turull, i la seva dona després de tenir coneixement que al juny Turull va cedir part del seu patrimoni a la seva esposa. Entén que el diputat de Junts per Catalunya podria haver realitzat aquesta acció per conservar els diners en cas que el Tribunal Suprem pogués demanar-li responsabilitats civils arran de la causa per la celebració del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest divendres el Suprem ha processat Turull per un delicte de rebel·lió i un de malversació i l'ha obligat a dipositar, juntament amb la resta de processats, una fiança conjunta de 2,1 milions d'euros. La fiscalia de l'alt tribunal espanyol i el partit Vox han demanat que el candidat a la presidència ingressi preventivament a la presó, juntament amb els diputats Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Marta Rovira i Carme Forcadell.

Cargando
No hay anuncios

En el seu escrit que obre la nova investigació contra Turull, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, recorda que "és un fet públic i notori" que l'ara candidat a la presidència està investigat -i ara ja processat- per rebel·lió i malversació i que "no es descartable" que hagués d'assumir responsabilitats econòmiques fruit d'aquest procediment. El Suprem, de fet, considera que Turull i la resta de membres del Govern van malversar 1,6 milions d'euros en l'organització i la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i els ha fixat una fiança conjunta de 2,1 milions per atendre eventuals condemnes.

La fiscalia catalana investigarà Turull i la seva dona per un presumpte delicte d'alçament de béns. La cessió gratuïta del patrimoni entre el matrimoni es va produir, segons el fiscal, el 8 de juny. En el seu escrit, Bañeres explica que va ser el fiscal en cap d'Anticorrupció qui li va traslladar el "negoci jurídic" que havien fet l'ara candidat a la presidència i la seva esposa.

Cargando
No hay anuncios

Com que Turull continua sent aforat, per la seva condició de diputat al Parlament, és un fiscal de Catalunya qui portarà la investigació. En concret, s'ha designat com a instructor José Joaquín Pérez de Gregorio, un dels representants de la Fiscalia Superior de Catalunya. Tot i així, de moment es tracta d'una investigació preliminar. En cas que Pérez de Gregorio conclogués que hi ha indicis de delicte, hauria de presentar una querella contra Turull i la seva dona davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.