Política16/03/2015

La Justícia arxiva les imputacions als alcaldes per les dietes de la FMC

Setanta càrrecs municipals de tots els partits eren investigats per cobraments i regals de la Federació quan la presidia Bustos

Ferran Casas

BarcelonaLa causa contra una setantena de càrrecs municipals, bàsicament alcaldes, imputats per percebre dietes i regals de la Federació de Municipis de Catalunya quan la presidia l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, del PSC, ha estat arxivada per l'Audiència de Barcelona. Els alcaldes van rebre rellotges com a regals de cortesia i, en el cas dels que eren als òrgans directius de l'entitat municipalista, van cobrar dietes d'acord amb el mètode ideat pels dirigents de la FMC.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les irregularitats van transcendir arran de la investigació del cas Mercuri d'irregularitats urbanístiques a Sabadell, que va acabar amb la dimissió de Bustos. Bustos va ser imputat en la peça separada del cas Mercuri sobre la FMC i també ha quedat desimputat juntament amb alcaldes de tots els partits polítics, alguns dels quals optaran a reelecció al mes de maig. Entre ells hi havia els socialites Antonio Balmón, de Cornellà; Josep Fèlix Ballesteros, de Tarragona, o la regidora barcelonina i secretària d'organització del PSC, Assumpte Escarp. De CDC estaven imputats Joan Mora, de Mataró, o Carles Pellicer, de Reus, mentre que d'ERC hi havia el de Solsona, David Rodríguez, o d'ICV-EUiA el del Prat, Lluís Tejedor.

Cargando
No hay anuncios

Els alcaldes i els dirigents de la FMC asseguraven en la seva defensa que la Federació és una entitat de naturalesa privada, tot i que la immensa majoria dels seus recursos provenen de les administracions.

Segons el tribunal, la FMC és un ens privat, tot i rebre la majoria de fons d'arques públiques, i per tant no es pot acusar els seus membres de malversació de fons públics, com feia la Fiscalia Anticorrupció. En la interlocutòria, afirma que els diners que procedeixen d'entitats públiques "perden" aquesta condició en el moment que ingressen a la FMC. Per tant, ja no es pot culpar ni els administradors de l'entitat ni els seus membres de malversar fons públics.