Política05/03/2013

El Govern busca un front comú per elevar el límit de dèficit

Homs fa una crida a la unitat de cara a la cimera catalana del 16 de març i culpa l'executiu espanyol dels impagaments de la Generalitat

Roger Mateos

BarcelonaEl Govern vol que la cimera catalana del 16 de març serveixi per visualitzar un front comú per elevar el límit de dèficit que l'Estat ha imposat aquest any a les comunitats autònomes. L'executiu que presideix Artur Mas ja ha fet arribar als grups parlamentaris catalans els documents de treball i el guió que seguirà de la cimera.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, a la cimera –demanada primer pel primer secretari del PSC, Pere Navarro, i convocada pel president de la Generalitat, Artur Mas– s'hi analitzarà la situació financera de la Generalitat "amb tota la seva cruesa", es debatran mesures de reactivació econòmica i creació d'ocupació i es decidiran "possibles acords sobre aspectes de polítiques socials".

Cargando
No hay anuncios

Però, a més, el Govern vol que surti un "front comú granític" per exigir al govern de Mariano Rajoy que flexibilitzi l'objectiu de dèficit per al 2013, fixat en un 0,7% del PIB i que obligaria la Generalitat a emprendre una tisorada molt més cruenta que els anys anteriors.

Homs ha destacat que saltar-se els objectius de dèficit marcats seria una mala alternativa, ja que la Generalitat no trobaria on poder finançar-se. De fet, ha assegurat que els impagaments de la Generalitat a farmacèutics i proveïdors "només tenen un responsable directe: el govern espanyol". "Nosaltres no tenim els instruments de control dels ingressos", ha lamentat.

Cargando
No hay anuncios

Pressupostos a finals d'abril

D'altra banda, Homs ha confirmat que cap a finals d'abril el govern podrà presentar els pressupostos per a aquest any, amb l'objectiu de poder-los aprovar al Parlament al juliol. Homs ha recordat que el 2011 i el 2007 també es va treballar amb pressupostos prorrogats durant uns mesos.