Política13/07/2012

El Govern s'ancora en un model propi de màxims

El Govern no fa marxa enrere i es manté en la franja alta del pacte fiscal. El document presentat ahir té moltes semblances amb les conclusions de la comissió parlamentària del concert.

Oriol March

BARCELONA."Hauríem d'anar alerta de no caure en la temptació des de Catalunya en una proposta rebaixada per la por que a Madrid no l'acceptin; si de cas, allà ja ens diran que no". Són paraules de Jordi Pujol, expresident de la Generalitat, pronunciades el 22 de maig en la presentació, a Terrassa, del tercer volum de les seves memòries. Es poden aplicar perfectament al document que va presentar ahir el Govern a la segona cimera del pacte fiscal. El motiu? El text, en essència, no rebaixa les parets mestres de les conclusions de la comissió parlamentària del concert que van votar CiU, ERC i ICV al novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'agència tributària pròpia, la relació bilateral amb l'Estat i l'establiment d'una quota de retorn són les claus d'un document que obliga a destinar, de manera inconcreta, els diners del nou model a polítiques socials i reactivació econòmica.

Cargando
No hay anuncios

Agència Tributària pròpia

Gestió, recaptació i liquidaciódels impostos a Catalunya

Cargando
No hay anuncios

Asseguraven les conclusions de la comissió parlamentària que només a Catalunya competia la gestió dels impostos. El document presentat ahir pel Govern ho manté. "La gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els tributs estatals suportats a Catalunya han de correspondre a l'Agència Tributària de Catalunya, llevat dels de naturalesa local", considera el text repartit ahir.

La relació entre aquesta agència i l'espanyola han variat, però, respecte al text aprovat al novembre. Les conclusions de la comissió parlamentària indicaven que les dues entitats "havien" de col·laborar. El Govern ho ha reformulat i ara només "poden" col·laborar. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va ressaltar el matís i va voler insistir que era un gest que pretenia emfasitzar la "potestat" de la Generalitat a l'hora de gestionar tributs.

Cargando
No hay anuncios

Relació bilateralCanvi de model, canvi de relacions Estat-Generalitat

Les conclusions de la comissió plantejaven un model "singular que descansi en la més estricta relació bilateral entre Estat i Generalitat". El document del Govern no fa marxa enrere i manté l'exigència.

Cargando
No hay anuncios

Quota de retornRevisió quinquennal i acordada bilateralment amb l'Estat

L'establiment d'una quota de retorn -ja estipulada en la comissió parlamentària i en el programa electoral de CiU- que només té en compte les competències que corresponen "realment" a l'Estat i no les que continua exercint sense correspondre-li. Tant el document d'ahir com les conclusions de la comissió estableixen que a l'hora de determinar l'aportació a la solidaritat caldrà aplicar dos límits: un d'econòmic i un de qualitatiu. L'econòmic indica que Catalunya no pot perdre capacitat fiscal un cop feta aquesta aportació -és a dir, que no es perdi el principi d'ordinalitat- i el qualitatiu diu que els recursos cal destinar-los a les polítiques "bàsiques de l'estat del benestar".

Cargando
No hay anuncios

Negociació amb MadridComençarà aquest 2012 i una comissió avaluarà el procés

Les conclusions del Parlament apuntaven a fer un projecte de llei per regular consultes populars en la línia de legitimar el pacte fiscal via referèndum en cas que Madrid digui no a la primera. El document d'ahir reclama crear una comissió de seguiment de la negociació amb l'Estat integrada per tots els partits que "manifestin ple suport" al nou model de finançament

Cargando
No hay anuncios

Destí: polítiques socialsUna concessió a les esquerres sense concretar percentatges

El document d'ahir té un gest amb les esquerres i assegura que destinarà els recursos del pacte fiscal a polítiques socials i a la reactivació econòmica, sense més dades.