Política15/12/2014

Herrera proposa un bloc unitari d'esquerres "per canviar-ho tot"

El coordinador nacional d'ICV-EUiA ha reclamat una "relació diferent" amb l'estat, que només canviarà, ha dit, amb una majoria d'esquerres

Laia Vicens

BarcelonaEl coordinador nacional d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha reclamat un bloc unitari d'esquerres "per canviar-ho tot". Ha contraposat el plantejament de Mas, "una llista on el més rellevant és si ets independent", amb el que proposa ICV-EUiA, "una llista transversal per ser un referent d'esquerres i canviar-ho tot, que tingui en compte la complexitat i la diversitat del país". Aquest projecte interpel·la "aquells que no volen sentir-se atrapats entre Mas i l'immobilisme del PP i Ciutadans". En concret, Herrera ha citat ERC, CUP, Procés Constituent i Podem per "caminar junts".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest "pol d'esquerres" seria un "espai de confluència" per "reivindicar el dret a decidir" però també per "parlar de la desigualtat i dels problemes quotidians". De fet, Herrera ha explicat que aquesta llista no només tindria un "repte", sinó que hauria d'afrontar un "conflicte nacional, democràtic i social". "Qui ho vol reduir al conflicte nacional no vol que hi hagi una majoria d'esquerres", ha dit en al·lusió a la llista unitària que demana CiU.

Cargando
No hay anuncios

Herrera fa aquesta proposta després que el seu partit "hagi obert una reflexió" a Barcelona, on amb tota probabilitat s'integrarà a Guanyem, la plataforma que impulsa Ada Colau, i després de veure "que també es pot canviar el govern de l'Estat", amb l'auge de Podem. "A Catalunya no toca?", s'ha preguntat.

Ho ha afirmat a la conferència "Un país just, net i lliure" que ha pronunciat amb una fórmula diferent que Mas, Junqueras o Iceta. I és que Herrera ha mantingut un diàleg amb membres de la societat civil i el moviment veïnal per explicar quin és el pla dels ecosocialistes després del 9-N. Ho ha fet al teatre del Raval de Barcelona, on hi han acudit representants d'altres partits, com la secretària general d'ERC, Marta Rovira; el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena i el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull. També hi han assistit la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, Jordi Bosch com a representant d'Òmnium i una nodrida representació d'ICV-EUiA, com Dolors Camats, Joan Mena o David Companyon.

Cargando
No hay anuncios

"Volem una relació diferent amb l'estat", ha dit Herrera, i la única "possible" és una que sigui "d'igual a igual", en què Catalunya sigui un "subjecte polític". Una relació que, al seu parer, no canviarà si no hi ha un canvi de majories. "No hi ha llibertat nacional amb tanta desigualtat", ha explicat Herrera, que ha afirmat que "l'únic projecte viable per Catalunya és combinar l'emergència social i democràtica amb la reivindicació nacional".

El líder ecosocialista ha insistit que el seu partit "no creu" en unes eleccions en clau de plebiscit sobre la independència. "Nosaltres 'plebiscitem' sobre tot", ha dit en al·lusió al fet que ICV-EUiA "no només vol parlar d'un tema". Herrera ha fet una crida a "no menysprear les expressions de trencament i ruptura" que sorgeixen a la resta de l'estat, com per exemple Podem. Tot i que ha dit que "no s'ha de fiar tot a l'estat", ha demanat "acompanyar les onades" de ruptura que es produeixin.

Cargando
No hay anuncios

Proposa tres consultes

Herrera ha proposat establir "un nou contracte democràtic" per decidir "unes noves regles del joc" que es basin en "la igualtat i la democràcia". Per això, ha posat sobre la taula convocar tres consultes els tres primers anys de legislatura: una sobre la renda garantida, una altra sobre la propietat dels serveis públics bàsics d'aigua i energia i una altra sobre el model de sanitat del país.

Cargando
No hay anuncios

"No es tracta de si podem fer polítiques diferents, perquè esclar que tenim marge de maniobra, sinó que la qüestió és com ho fem", ha dit Herrera, que ha reclamat fer-ho "a partir de la democràcia".

"Un punt de trobada"

Cargando
No hay anuncios

Aquesta proposta d'un bloc d'esquerres ja l'ha avançat el portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena. "Les exigències socials, nacionals i democràtiques són, per a ICV-EUiA, una sola lluita", ha dit abans del discurs d'Herrera. Mena ha demanat "un canvi d'hegemonia política i social" i no només "un canvi de govern o de majories parlamentàries". Per fer-ho possible, ha demanat "una llista unitària de les esquerres", un "punt de trobada entre federalistes, sobiranistes i independentistes", per entomar unes "eleccions constituents per decidir-ho tot".