En directe
En directe
23/10/2016

El president de la gestora reclama al PSC que "sigui conseqüent"

Iceta i Luena reclamen "intel·ligència" a la direcció perquè no obligui a una abstenció en bloc que Javier Fernández ha defensat

Mariona Ferrer i Fornells / Marc Toro

Les quatre claus del comitè federal

Fins aquí el minut a minut. Recopilem les quatre claus del comitè federal:

1.- Rajoy serà investit president la setmana que ve. El PSOE ha aprovat, per 43 vots de marge, abstenir-se en la segona votació.

2.- El PSC manté que votarà no a Rajoy. Ho certificarà dimarts el Consell Nacional. Miquel Iceta ha reclamat "sensatesa" i "intel·ligència" a la gestora del PSOE perquè l'abstenció no hagi de ser en bloc i pugui ser de només onze diputats per no dividir més el partit.

3.- El president de la gestora, el socialista Javier Fernández, ha respost que "abstenir-se és el mandat" i ha assegurat que traslladarà a la direcció socialista que "l'imperatiu" de la resolució del comitè federal és l'abstenció en bloc". Demana així a Iceta que sigui "conseqüent" i assumeixi responsabilitats després d'haver participat al comitè federal.

4.- Ningú de la direcció anticipa com pot acabar la relació entre el PSOE i el PSC si acaba trencant la disciplina de vot. "No tinc cap pla en aquest sentit, sinó només el de persuadir", ha conclòs Fernández.

La gestora del PSOE apunta al PSC: "Abstenir-se és el mandat"

El president de la gestora del PSOE, l'asturià Javier Fernández, ha reclamat al PSC que "sigui conseqüent" i que en la reunió del Consell Nacional dels socialistes catalans prevista per dimarts "assumeixi la seva responsabilitat" i acati l'abstenció. "Abstenir-se és el mandat", ha assegurat preguntat sobre les possibilitats d'una abstenció parcial que han defensat tant Miquel Iceta com César Luena, secretari d'Organització de Pedro Sánchez. Fernández recorda que el mandat del comitè federal és "imperatiu".

Fernández respon a Iglesias, que ha anunciat que avui ha nascut la "gran coalició". "El PSOE seguirà sent el primer partit de l'oposició i ho veurem un cop hi hagi govern", assenyala.

Javier Fernández segueix tirant pilotes fora sobre la resposta contra el PSC si no acaten l'abstenció. "El que em correspon és persuadir els companys que no prenguin una decisió que no està en sintonia en aquest mandat", assenyala en roda de premsa.

Fernández, sobre la resposta en cas de trencar la disciplina de vot: "No tinc cap pla en aquest sentit"

El president de la gestora evita mullar-se si expulsarà el PSC del PSOE si trenca la disciplina de vot

Fernández recorda que el PSC ha votat en el comitè federal: "Espero que assumeixin els resultats"

El president de la gestora reclama una abstenció en bloc de tots els diputats

Javier Fernández: "S'ha produït un debat intens, fort, franc, dur i respectuós"

Comença la roda de premsa de Javier Fernández, president de la gestora, per valorar l'abstenció.

Iglesias creu que avui ha nascut "la gran coalició"

El líder de Podem, Pablo Iglesias, considera que l'abstenció del PSOE certifica "la gran coalició" amb el PP, que tindrà a la formació lila "al davant com a alternativa".

Iceta i Luena demanen "intel·ligència" a la gestora del PSOE

Tant el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, com l'exsecretari d'organització del PSOE César Luena han demanat "itel·ligència" a la gestora al capdavant de Ferraz després que el comitè federal hagi aprovat l'abstenció a Rajoy. Sense referir-s'hi explícitament, han reclamat que l'abstenció al Congrés sigui parcial.

El PSOE dóna per acabat el comitè federal

Diversos dirigents socialistes havien d'intervenir després de la votació en què s'ha aprovat l'abstenció a Rajoy, però finalment no faran ús del seu torn de paraula. El PSOE dóna per acabat el comitè federal.

L'abstenció a Rajoy ha guanyat al comitè federal per 139 vots a favor i 96 en contra

Una àmplia majoria de membres del comitè federal del PSOE han donat suport a l'abstenció a Rajoy. Aquesta opció ha guanyat per 139 vots a favor i 96 en contra. Hi ha dues persones que no han votat.

El comitè federal del PSOE aprova l'abstenció a Rajoy

El comitè federal del PSOE acaba d'aprovar l'abstenció sense condicions a l'eventual investidura de Mariano Rajoy. Una abstenció que la direcció defensa que sigui de tot el bloc parlamentari. De ser així, el PSC -que manté el no a Rajoy- hauria de trencar la disciplina de vot. Marinoa Ferrer n'explica els detalls en aquest article des de Ferraz.

Comença la votació al comitè federal del PSOE

Els membres del comitè federal del PSOE ja estan votant per crida sobre la decisió que ha de prendre el partit enfront l'eventual investidura de Mariano Rajoy. Les resolucions sobre la taula són dues -una a favor d'abstenir-se en la segona votació al Congrés i una altra a favor del no-, però només hi ha una votació. Els que estan a favor de l'abstenció voten 'sí'.

Susana Díaz evita defensar obertament l'abstenció però demana unitat i responsabilitat

La presidenta andalusa, Susana Díaz, ha intervingut al comitè federal per demanar unitat i la responsabilitat al partit. Ha evitat, però, defensar obertament l'abstenció.

La direcció del PSOE defensa que l'abstenció sigui en bloc

Falten pocs minuts que el comitè federal voti si el PSOE manté el no a Rajoy o decideix abstenir-se i facilitar el govern del PP i la direcció del partit ja ha defensat que, en cas que hi hagi abstenció, aquesta hauria de ser de tot el grup parlamentari al Congrés. Rebutja, així, una abstenció parcial que permetria al PSC votar 'no' sense trencar la disciplina de vot.

La votació final queda fixada per les 14.30 hores

Només queden sis intervencions al comitè federal. La votació final sobre les dues resolucions ha quedat fixada per les 14.30 hores.

Josep Borrell ha defensat el 'no' i ha demanat llibertat de vot al Congrés

L'exministre Josep Borrell ha defensat el no a Rajoy i ha demanat llibertat de consciència en la votació d'investidura al Congrés. Malgrat recordar que ell havia apostat el passat mes de juliol per l'abstenció del PSOE amb condicions, ha deixat clar que ara (com tot el PSC) defensa el no i ha criticat que no s'hagi consultat als militants. L'exministre ha recordat que Felipe González i Alfonso Guerra sí que consultaven a la militància aquest tipus de qüestions.