Política22/12/2015

ICV avisa la CUP que "la pantalla de fer Mas president ja ha passat"

Els ecosocialistes retreuen al PSC "el seu silenci" davant la reivindicació del referèndum

Sara González

BarcelonaDesprés de la victòria d'En Comú Podem, ICV se sent forta. El secretari general dels ecosocialistes i diputat electe al Congrés, Josep Vendrell, ha anunciat en el seu discurs davant del consell nacional del partit que els resultats del 20-D són una "victòria del catalanisme popular del segle XXI" i que, per tant, "la pantalla de fer Mas president ja ha passat", mentre que la de reivindicar el referèndum per a Catalunya segueix vigent. Tot un avís a la CUP el mateix dia en què Junts pel Sí ha fet als cupaires la seva darrera oferta per a la investidura d'Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vendrell ha insistit que fer Mas president és una proposta "del passat" i ha recordat que la "motxilla" de les retallades i de la corrupció ha acabat passant factura a CDC, que ha obtingut la quarta posició. "Des de l'esquerra i el sobiranisme no es pot donar suport a una candidatura del passat", ha sentenciat el dirigent ecosocialista.

Cargando
No hay anuncios

No s'ha estat, també, de donar un toc d'alerta als socialistes. Vendrell s'ha preguntat com pot ser que un dirigent com Pablo Iglesias, que és nascut a Vallecas, defensi el dret a decidir de Catalunya mentre que el PSC manté "el seu silenci" davant la possibilitat de defensar un referèndum. I és que, ha defensat Vendrell, tant el referèndum com la plurinacionalitat "s'han instal·lat al bell mig de l'Estat" després que Podem hagi irromput al Congrés dels Diputats amb 69 diputats. Aquesta és, ha dit el dirigent, una demostració que és "des del reconeixement de la plurinacionalitat" i no des de "la imposició autoritària" que es pot resoldre el conflicte territorial entre Catalunya i Espanya. "Quedar-se no ha de ser una obligació sinó una lliure decisió", ha proclamat davant el veto de PP i PSOE al dret a decidir.

Al consell nacional d'ICV ha assistit també com a convidat el cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, amb qui la coalició ha aconseguit un grup parlamentari propi amb 12 diputats al Congrés. Aquesta serà, ha reivindicat Vendrell, la "primera veu catalana i d'esquerres" a la cambra baixa.

Cargando
No hay anuncios

Crítiques també de Ciutadans

Als retrets a una possible entesa entre JxSí i els cupaires tambés s'hi ha afegit el secretari de política de Podem, Íñigo Errejón, que ha dit que això suposaria "emprendre un camí unilateral cap a la independència sense passar per un referèndum" i no es correspondria amb el que han manat les urnes el 20-D. Errejón ha afegit que obviar el referèndum és una "drecera" i portaria Catalunya a "un carreró sense sortida". A més, el dirigent de Podem ha criticat que investir Mas és investir el "responsable d'una deriva de retallades i corrupció al govern de la Generalitat".

Cargando
No hay anuncios

El portaveu al Parlament de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha recriminat als partits independentistes que facin "cas omís" dels resultats del 20-D, en què, segons Carrizosa, "han patit un fort retrocés". Des de la formació taronja, han acusat JxSí de no variar la proposta que van presentar a la CUP el 3 de desembre —i que els anticapitalistes van considerar poc concreta— per acusar-la d'un hipotètic avançament electoral i així "salvar els mobles" en uns propers comicis.