RELLEU ECOSOCIALISTA
Política09/04/2016

ICV fa del referèndum el centre de la nova etapa

Gerard Pruna

BarcelonaRetornar el referèndum a la primera línia de la política catalana. Aquest és un dels principals objectius que s’ha marcat ICV per a la nova etapa que obrirà demà, quan els nous coordinadors del partit, Marta Ribas i David Cid, tanquin la XI Assemblea Nacional, que la formació celebra des d’avui a Barcelona. L’estratègia ecosocialista passa per fer del dret a decidir l’eix sobre el qual pivoti la política catalana i recuperar així la unitat d’acció que, entenen, es va perdre arran de les eleccions del 27-S, quan part del sobiranisme va considerar superada la reivindicació del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta que la direcció d’ICV posarà a debat davant dels 650 delegats del partit, i que després vol traslladar a les formacions i agents socials, és impulsar un “acord pel referèndum” que, seguint com a model el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, serveixi per “superar les divisions” i aplegar en una mateixa taula tots els partidaris del dret a decidir.

Cargando
No hay anuncios

Els ecosocialistes rebutgen que aquesta proposta -molt similar a una de les principals mesures del seu programa electoral del 2012- suposi tornar a una pantalla passada perquè, tot i la incertesa oberta després de les eleccions del 20-D, l’escenari a l’Estat “ha canviat”: hi ha prop d’un centenar de diputats al Congrés favorables a un referèndum i també el nou líder de la UGT, Josep Maria Àlvarez, defensa el dret a decidir. A més, confien que amb el temps és multipliquin les veus dins del PSC favorables a una consulta. Un escenari que, amb l’afegit de “les dificultats per dur a terme la desconnexió unilateral”, els ecosocialistes interpreten com una oportunitat per ampliar el suport al dret a decidir a Catalunya i a l’estat espanyol. També a escala internacional: ICV proposa crear un comitè internacional plural que defensi un referèndum i no la independència.

Consolidar les confluències

Cargando
No hay anuncios

L’altre gran debat que abordarà el màxim òrgan d’ICV serà la creació d’un nou subjecte polític de les esquerres catalanes que consolidi les confluències i doni continuïtat a la feina que va iniciar-se ara fa tres anys, quan l’anterior assemblea va imposar a la direcció ecosocialista el mandat de treballar per articular una “eina electoral” que unís l’espai progressista i superés la tradicional “sopa de sigles” de l’esquerra. En ple debat sobre com ha de ser aquest nou projecte, l’assemblea d’ICV -que servirà de comiat oficial dels anteriors coordinadors nacionals, Joan Herrera i Dolors Camats- comptarà també amb la participació com a convidats de l’alcaldessa de Barcelona i líder de BComú, Ada Colau, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i la vicepresidenta del govern valencià i portaveu de Compromís, Mónica Oltra.