Política11/11/2016

Iglesias guanya la batalla a Errejón pel control de Madrid

Ramón Espinar s'imposa a Rita Maestre i serà el nou secretari general del partit a la Comunitat de Madrid. La victòria s'interpreta com una victòria del Podem amb un discurs més radical

Mariona Ferrer I Fornells

MadridLes bases de Podem a la Comunitat de Madrid prefereixen l'estratègia de Pablo Iglesias, d'un Podem més radical i enfrontat al PSOE, que no pas la del seu número dos, Íñigo Errejón, d'un tracte més amable per evitar "fer por" i recollir els votants socialistes indignats per l'abstenció per fer Mariano Rajoy president. El portaveu de Podem al Senat, Ramón Espinar, que tenia el suport de la família 'pablista', ha guanyat les primàries del partit a la Comunitat de Madrid. La portaveu de Manuela Carmena a l'Ajuntament de Madrid, Rita Maestre, de la família 'errejonista', ha perdut per 2.000 vots de marge en un procés que ha desbordat la participació -han votat més de 27.000 persones registrades a la comunitat autònoma.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carrer o institucions? El pols de Podem

Cargando
No hay anuncios

La batalla s'havia presentat des d'un inici com un enfrontament entre les dues grans famílies del partit, així com també un preludi del que es decidirà en el pròxim congrés de Podem -anomenat Vistalegre 2 pel record del palau d'esports de Madrid, on es va celebrar la primera assemblea ciutadana, la tardor del 2014-, que ha de decidir l'estratègia de futur de la formació.

La pugna ha sigut molt renyida. De fet, l'equip de Maestre va guanyar la primera fase de votacions sobre els documents estratègics del futur equip del partit a la Comunitat de Madrid. Fins avui la inquietud era total. Ningú sabia com podia afectar la polèmica per la compravenda d'un pis de protecció oficial per part d'Espinar, que li va generar més de 30.000 euros de benefici. Iglesias va utilitzar la filtració d'aquesta informació per trencar la neutralitat i fer campanya a favor del candidat. La família 'errejonista' ho va criticar durament de portes endins, però també va sortir a tancar files amb Espinar a través de Twitter.

Cargando
No hay anuncios

Iglesias ha celebrat els resultats i ha demanat "unitat i fraternitat" entre les dues famílies. El mateix ha fet Espinar.

Cargando
No hay anuncios

Aliances inèdites

Cargando
No hay anuncios

Aquesta primera batalla a cara descoberta entre les dues grans famílies del partit ha portat a aliances inèdites. El sector 'errejonista' va sorprendre tothom quan va presentar la seva candidatura per Madrid acompanyat de Tania Sánchez, exdiputada d'IU i exparella de Pablo Iglesias. Els 'pablistes' ho van interpretar com una gran traïció però no van tardar a teixir el seu propi pacte estratègic. Per guanyar Madrid s'han aliat amb el sector anticapitalista, contra qui, justament, es van enfrontar a Vistalegre. La número dos d'Espinar ha sigut Isa Serra, portaveu dels anticapitalistes de Madrid juntament amb l'eurodiputat Miguel Urbán.