Política25/08/2011

Pressió sobre CiU i el PSC perquè s'afegeixin al front per un referèndum si es reforma la Constitució

ICV i el PNB demanen als socialistes i als convergents que se sumin a la petició a Zapatero i Rajoy, que volen fer el canvi sense les urnes. Els bascos aprofitaran la reforma de la Constitució per plantejar una esmena sobre el dret a decidir

Redacció

BarcelonaEl Partit Nacionalista Basc (PNB) té previst presentar una iniciativa al Congrés dels Diputats per incloure a la Constitució el dret a l'autodeterminació, aprofitant la reforma de la carta magna per limitar el dèficit públic. Així ho ha confirmat el portaveu del grup al Congrés, Josu Erkoreka, en declaracions a Onda Vasca.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu ha dit que el PNB té un "paquet de reformes" propi i una idea pròpia "del que seria convenient retocar a la Constitució". La iniciativa es basaria en la moció aprovada el 1990 pel Parlament basc, en què es reconeixia el dret d'autodeterminació.

Cargando
No hay anuncios

Per altra banda, tant Erkoreka com el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha reclamat als diputats de CiU i del PSC, que donin suport a la demanda d'un referèndum per votar la reforma constitucional. Perquè la modificació se sotmeti a votació, cal que ho reclamin un 10% dels diputats al Congrés (és a dir, 35) i o bé el mateix percentatge de senadors (és a dir, 26). Amb els diputats del PSC (25) i els de CiU (10), n'hi hauria prou per reclamar el referèndum.