En directe
En directe
06/02/2017

El judici del 9-N, minut a minut

Mas, Ortega i Rigau han declarat davant del TSJC en la primera jornada del judici del 9-N. L’independentisme ha tornat a mobilitzar-se per acompanyar els tres encausats: més de 40.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han aplegat a les portes del tribunal

Francina Bosch

Mas, als manifestants aplegats davant del TSJC: "Heu vingut aquí a dir-nos que 'no estem sols'. Ens hem sentit molt ben acompanyats. Gràcies per ser-hi, pel vostre suport i conviccions, i per defensar sempre els vostres ideals. Visca Catalunya!"

Mas, Ortega i Rigau saluden les persones que els han estat esperant a les portes del TSJC durant les dues hores llargues que han estat declarant davant del tribunal

Mas, Ortega i Rigau surten ara mateix del TSJC. Els manifestants els reben amb forts aplaudiments i criden "no esteu sols", "votarem" i "independència".

A fora del TSJC, al passeig Lluís Companys, els milers de manifestants que han volgut acompanyar Mas, Ortega i Rigau en la seva declaració davant del tribunal continuen cantant i esperen que els tres encausats abandonin el tribunal per rebre'ls.

Gràcies per seguir la primera jornada del judici del 9-N amb nosaltres. Demà ens hi tornem a posar

Ja s'han acabat les declaracions de Mas, Ortega i Rigau. Se suspèn el judici fins demà al matí

Rigau: "Mai vaig tenir consciència d'estar desobeint el Tribunal Constitucional"

Irene Rigau afirma que "mai vaig tenir consciència d'estar desobeint el Tribunal Constitucional"

Rigau admet que el dia 8 de novembre, a les 20.43 hores, va rebre un e-mail de la Fiscalia de Catalunya. "Era un escrit de petició d'informació. Se'm preguntava si havia donat instruccions i si hi havia hagut reunions". El dia 12 de novembre vam rebre l'escrit oficial i el vam respondre.

Rigau: "L'ús social dels equipaments és una regulació creada perquè els centres puguin utilitza-se fora de l'activitat lectiva"

Rigau explica que, entre els 556 instituts que hi havia el 2014 a Catalunya, hi va haver un cas particular, el de l'institut Pedraforca. La seva directora es va negar a obrir el centre pel 9-N. Rigau hi treu ferro i assegura que es va canviar de centre, però lamenta el "rerefons polític" que la directora d'aquest institut va atorgar al succés denunciant que, després del 9-N, havia hagut de plegar d'aquell institut, "quan ja havia sol·licitat la baixa abans".

Rigau: "Són moltes les coses que es fan a Catalunya a través de voluntariat, i es fan molt bé"

Irene Rigau explica que va informar els centres educatius que s'utilitzarien pel 9-N

Rigau: "A partir del 14 d'octubre, quan el president Mas informa que es farà una cosa diferent -el procés participatiu-, i que utilitzaríem els centres educatius per cedir-los als voluntaris, vaig informar els centres"

Ara és el torn d'Irene Rigau, que només respondrà, també, les preguntes de la defensa

Ortega: "Utilitzar la via coercitiva per impedir el 9-N hauria tingut conseqüències no desitjables per a ningú"

Ortega afirma que la seva actuació en el 9-N va ser "estrictament política" i un "acte de democràcia"

Ortega: "Cap funcionari va estar implicat en l'execució del 9-N"

Ortega afirma que els voluntaris es van fer càrrec de totes les tasques i tots els processos durant la jornada del 9-N. "Cap funcionari va estar implicat en l'execució del 9-N"

Ortega afirma que tancar la pàgina web del procés participatiu "no servia de res" perquè estava allotjada a diversos servidors i estava replicada "per seguretat". Tanmateix, afirma que després de la notificació del TC, el 4 de novembre, ja no es van penjar nous continguts fins al mateix dia de la celebració del 9-N, en què es va informar dels resultats.

Ortega justifica la pòlissa d'assegurança que van contractar pels voluntaris. "Va tenir un cost que no arribava a 1.500 euros i es va signar abans de la providència del TC", assegura

Ortega afirma que no tenia ni idea "ni de l'abast ni dels efectes" de la providència del TC prohibint el nou 9-N

Ortega: "Ni jo ni cap membre del meu departament vam rebre cap requeriment ni mandat directe per part del Constitucional"