En directe
En directe
01/03/2017

L'arrencada del judici pel cas Palau, en directe

Després de vuit anys d'investigació, aquest dimecres comença el judici per l'espoli del Palau de la Música a la Ciutat de la Justícia. Fèlix Millet i Jordi Montull en són els principals protagonistes, però entre els 16 acusats també hi ha un extresorer de CDC, Daniel Osàcar, ja que la Fiscalia manté que part dels diners desviats haurien anat a parar a fundacions del partit per finançar-lo.

Montse Riart / Marc Toro

El 'qui és qui' i altres trucs a l'espera de Millet

La gran quantitat d'acusats i defenses del cas Palau fa anar de bòlid els periodistes en el primer dia del judici. Llegeix aquí la contracrònica del redactor de Política de l'ARA Marc Toro.

L'advocat de Convergència renuncia a una trentena de testimonis, entre els quals Jordi Turull

La defensa de Convergència ha renunciat a la declaració de 36 testimonis. Entre ells hi ha el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, que havia de declarar com a membre de la mesa de contractació d'un pavelló a Sant Cugat adjudicat a Ferrovial, i els exconsellers Felip Puig i Pere Macias pel seu paper a la cartera d'Obres Públiques. També hi havia altres excàrrecs d'altres partits, com l'exconseller Joaquim Nadal o l'exdiputat Jordi Cañas. L'advocat Xavier Melero també ha demanat exculpar l'extresorer del partit, Daniel Osàcar, del principal delicte que li atribueixen les acusacions -tràfic d'influències- pel temps que el cas ha trigat a arribar a judici.

Comencen les qüestions prèvies al #CasPalau

L'advocat de Daniel Osàcar, extresorer de CDC, i la defensa de Convergència demanen renunciar a 36 testimonis. La defensa d'Osàcar planteja la prescripció del delicte de trafic d'influències. S'haurà de veure què opina el tribunal d'aquesta petició. Les prescripcions, encara que sembli mentida, solen provocar debats enrevessats.

Coincidències: el #CasPalau es jutja en una de les obres 'jutjades'

La sessió de la primera jornada de judici del Cas Palau acaba de començar a l'auditori de la Ciutat de la Justícia, un complex d'edificis que, precisament, és una de les obres sota sospita en el sumari. Segons les acusacions, CDC hauria cobrat comissions a través del Palau de la Música a canvi d'adjudicar treballs públics (entre ells, la Ciutat de la Justícia) a l'empresa Ferrovial.

Comença el judici pel #CasPalau, vuit anys després que esclatés l'escàndol

Els 16 acusats ja són als seus llocs i comencen a discutir-se les qüestions prèvies. La presidenta del tribunal és Montserrat Comas. Darrera del tribunal, les carpetes blaves amb els més de 60.000 folis de la causa.

Així ha estat l'arribada dels acusats al judici pel #CasPalau: fotogaleria

La desfilada de personatges ja coneguts a causa de la llarga instrucció del cas ha centrat l'atenció la primeta jornada del judici. Aquí pots veure'n la fotogaleria. A dins, el judici encara no ha començat. Els dos primers dies es dedicaran només a debatre els qüestions tècniques prèvies que presentin les parts. No serà fins al dimecres de la setmana que ve, 8 de març, que començaran a declarar els acusats. El primer serà Millet.

L'acusació popular reuneix al judici pel #CasPalau David Fernàndez, Jaume Asens, Eulàlia Reguant....

Han anat arribant en un degoteig però han entrat tots junts. Aquesta és la imatge del moment. Advocats de l'acusació popular, com ara Àlex Solà i Laia Serra. Acompanyats de David Fernàndez i Eulàlia Reguant, de la CUP, Jaume Asens, advocat i actualment tinent d'alcalde de l'Ajuntament deBarcelona.

Guia visual per entendre i seguir el #CasPalau

Com que el cas Palau és tan enrevessat –per alguna cosa han estat vuit anys tramitant la instrucció judicial–, us hem fet una guia visual per entendre'l i poder-lo seguir. Per veure-la bé, te la pots descarregar aquí.

L'home que arriba al judici del #CasPalau "fet una porqueria"

Una dels incògnites que es poden aclarir avui és en quin estat es troba Fèlix Millet, que ja se sap que demanarà no haver d'assistir a totes les sessions del judici, que dura fins al juny, fora dels dies en què hagi d'intervenir: dimecres que ve, que ha de declarar com a acusat, i l'últim dia, en què té la possibilitat d'utilitzar el torn d'última paraula. En principi, els acusats han d'assistir íntegrament als judicis, però si hi ha circumstàncies que els en puguin eximir ho poden demanar en les qüestions prèvies. Justament aquest, el de les qüestions prèvies, molt tècnic, és el tràmit que es farà avui i demà, les dues primeres sessions de la vista oral pel cas. De moment, avui Millet no s'estalvia d'anar al judici, i ja es veurà què decideix el tribunal. Aquesta setmana ja va dir en una entrevista a RAC1 que està "fet una porqueria", preparant el terreny per a la seva petició. De fet, tothom té present el dia que es va presentar amb cadira de rodes a un tràmit judicial durant la instrucció del cas.

El que pensen a l'Ametlla del Vallès de Fèlix Millet, el dia que comença el judici #CasPalau

L'ambient al poble on viu l'expresident de la Fundació Orfeó, l'Ametlla del Vallès, no li és gaire favorable. Descobreix el que pensen d'ell els seus veïns en una crònica que ha fet sobre el terreny Jordi Mumbrú.

El primer d'arribar al judici del #CasPalau, el fiscal

Emilio Sánchez Ulled, el fiscal anticorrupció de Catalunya, ja és a la Ciutat de la Justícia. Ha estat el primer dels protagonistes a arribar, amb una motxilla i posat seriós. No ha volgut fer cap comentari als periodistes. És el mateix fiscal que el del judici pel 9-N a Mas, Rigau i Ortega.

Tot a punt perquè comenci el judici pel #CasPalau a la Ciutat de la Justícia

Els periodistes ja són davant de la Ciutat de la Justícia esperant l'arribada dels acusats i els advocats per a un dels judicis més esperats de la dècada. Fa vuit anys que va esclatar l'escàndol, el dia que els Mossos van entrar al Palau per escorcollar-lo. Setmanes després, Fèlix Millet confessava una part de l'espoli. Però la Fiscalia investigava també si part dels diners s'havien desviat cap a CDC. I des d'ahir se sap que Jordi Montull, antiga mà dreta de Millet al Palau, està disposat a implicar el partit a canvi d'indulgència per a ell mateix i, sobretot, per a la seva filla, Gemma Montull, també acusada com a exdirectora financera del Palau. Podeu llegir-ho en aquesta crònica.