En directe
En directe
10/03/2017

El judici pel cas Palau, en directe: la declaració dels acusats

Seguim la declaració dels acusats per l'espoli del Palau de la Música i el possible finançament irregular de CDC

Francina Bosch

Acaba la declaració d'Elizaga. La sessió continua amb l'interrogatori a altres acusats en la causa que es jutja. Nosaltres, però, deixem el seguiment de les declaracions aquí, un cop han declarat els principals acusats en el cas. Moltes gràcies per seguir-les amb nosaltres. Podeu llegir la crònica de resum de la declaració dels exdirectius de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elizaga aquí. Fins aviat!

Elizaga afirma que tots els òrgans de govern de Ferrovial coneixien els convenis que la companyia va signar amb el Palau. Respon, així, a una de les acusacions que se li fan a l'escrit d'acusació, segons la qual Elizaga hauria abusat del seu càrrec per establir aquests convenis.

Elizaga explica el procediment de signatura de convenis amb el Palau: la institució enviava l'esborrany del contracte de patrocini; la direcció de zona de Ferrovial (Barcelona) li donava el vistiplau i li remetien a ell, que el signava i l'enviava al client. El seu equip era el que s'encarregava de supervisar el compliment de les contraprestacions, un cop signat el conveni. Afirma que la factura del conveni no es pagava sense la signatura del director general.

Elizaga també nega cap tracte preferencial per Ferrovial en l'adjudicació d'obra pública

Elizaga també ha negat, com Buenaventura, que Ferrovial es beneficiés de cap tracte preferencial en l'adjudicació d'obra pública: "Les contraprestacions eren per patrocinis culturals, mai vaig escoltar res d’obra pública".

Elizaga insisteix que les contraprestacions que rebia Ferrovial per part del Palau eren diferents de les que rebien els altres membres d'honor perquè la companyia era el patrocinador del cicle Palau 100 "en exclusiu"

L'advocat li demana pel detall de les contraprestacions que rebia Ferrovial a canvi dels diferents patrocinis del Palau. Elizaga explica que consistien en invitacions, presència del logo de Ferrovial als diferents suports (programes de mà, al dors de les entrades, als programes trimestrals d'informació, als cartells, als anuncis publicitaris a diferents mitjans de comunicació), l'ús de les instal·lacions del Palau especialment per part de l'àrea regional. Afirma que aquestes contraprestacions eren "úniques" per Ferrovial, ja que era l'únic patrocinador en del cicle Palau 100.

Acaba l'interrogatori del fiscal i comença el de la defensa d'Elizaga.

Elizaga explica que, tot i que no va ser responsabilitat seva la decisió, el 2011 Ferrovial va decidir acabar amb el patrocini del Palau perquè després que esclatés l'escàndol de l'espoli el 2009 ja no li convenia a l'empresa que se la relacionés, a nivell de marca, amb la institució.

Nega conèixer els extresorers de CDC

Elizaga també nega conèixer els extresorers de CDC Carles Torrent i Daniel Osàcar.

Elizaga afirma que a les reunions que mantenia amb Jordi Montull només hi assistien ells dos, generalment.

Elizaga diu que ell ha sigut "conscient" durant el judici que Millet havia reclamat el compliment dels terminis de pagament de les quantitats establertes. Diu que a ell no el trucaven per aquests temes administratius. Afirma que els pagaments es feien amb transferències, com amb tots els patrocinis de Ferrovial. Els conceptes dels pagament diu que eren "molt clars". Assegura, com Buenaventura, desconèixer a quin ens de l'entitat (fundació o consorci) s'ingressaven els patrocinis, ja que per a ells el Palau era entès com un tot.

El fiscal li pregunta per l'increment de l'aportació de Ferrovial al Palau entre el 2001 i el 2002, període en el qual gairebé s'hauria triplicat, segons la documentació investigada. Elizaga diu que a ell només li consten 240.000 euros per la renovació de l'orgue i 90.000 euros per un concert extraordinari.

El fiscal li pregunta ara pels convenis de patrocini signats amb el Palau. Confirma els ja citats per Buenaventura, i afirma que qui els renovava, any rere any, era el responsable de zona. Confirma les aportacions fixes -concert inaugural, cicle Palau 100 i membre d'honor- i assenyala les variables a través de patrocinis per concerts puntuals. Preguntat pel fiscal per què es reunia ell amb Jordi Montull si el responsable d'atorgar els patrocinis era el director de zona, assegura que ell aprofitava els viatges que feia a Barcelona per parlar amb Montull de temes relacionats, per exemple, amb el concert inaugural, com a responsable de "gestionar la marca" que ell era. Es tractava de temes com quantes entrades els pertocava en el concert inaugural, ha citat com a exemple.

Elizaga admet que el patrocini de Ferrovial amb el Palau és un dels més dilatats i importants que va signar l'empresa, però assenyala que n'hi va haver d'altres d'equivalents en extensió. Preguntat pel fiscal si els imports eren equivalents, Elizaga tira pilotes fora i diu que no es poden comparar perquè depenien de les contraprestacions que oferia cada patrocini. En la línia de Buenaventura, Elizaga també circumscriu el patrocini milionari del Palau pel prestigi que això donava a Ferrovial.

Elizaga explica que una de les seves tasques, com a cap de l'àrea institucional, era reforçar la marca Ferrovial. Això inclou supervisar els patrocinis i analitzar si aquests afecten o no a la marca, a nivell de compliment de contraprestacions, explica. Diu que quan ell assumeix el càrrec, el 2002, Buenaventura l'informa del patrocini signat amb el Palau, i que li demana que s'encarregui de supervisar que les contraprestacions es compleixen.

Comença a declarar l'exdirectiu de Ferrovial Juan Elizaga

Comença a declarar l'exdirectiu de Ferrovial Juan Elizaga. Explica que va començar a treballar a Ferrovial el 1984. Després d'un lapse en altres empreses, el 88 torna a entrar a Ferrovial. A partir del 2002, el seu supervisor va ser Pedro Buenaventura com a director general de l'empresa a Catalunya, explica.

Es reprèn la sessió. Ara és el torn de l'exdirectiu de Ferrovial Juan Elizaga. Abans de començar, passen a la sala un tall de la declaració de Gemma Montull en fase d'investigació. Ho va demanar l'advocat Cristóbal Martell, que exerceix la defensa de Buenaventura, perquè va considerar que aquesta declaració mostrava una contradicció respecte el que va declarar Gemma Montull dilluns, sobre els pagaments de Ferrovial. Declara breument un altre cop Gemma Montull i nega que entrés en cap contradicció.

Fan un recés de 20 minuts abans que declari l'altre exdirectiu de Ferrovial acusat, Juan Elizaga

La presidenta del tribunal li demana que aclareixi qui i com establia les quantitats que anualment aportava Ferrovial al Palau. Buenaventura explica que la quantitat com a membre d'honor, el concert inaugural i el cicle Palau 100 es renovaven de forma automàtica si no es determinava el contrari. Era el cap de zona qui establia si es renovava o no. Pel que fa als convenis per concerts puntuals, sí que canviaven cada any en funció de les propostes que es presentaven. També ha detallat que la renovació de l'orgue va anar a banda.

Acaba l'interrogatori de la seva defensa.