En directe
EN DIRECTE
23/01/2020

El judici a Trapero i l'excúpula dels Mossos d'Esquadra, en directe

Segueix aquí en directe el judici al major dels Mossos d'Esquadra a l'Audiència Nacional

La sessió del judici se suspèn fins demà

Amb la declaració de la intendent Teresa Laplana, s'acaba la tercera sessió del judici contra els Mossos, que es reprendrà demà a les deu del matí.

Laplana nega cap mena de violència en la concentració a Economia

La intendent Teresa Laplana diu que no va tenir en cap moment cap contacte amb la secretària judicial, que no hi va haver cap intent dels manifestants d'accedir a l'edifici i que els agents no es van haver de refugiar dins de la seu. Laplana, que va rebre gairebé 200 trucades aquell dia, explica que va sortir de la conselleria pel passadís i que va ser llavors quan va veure la quantitat d'agents desplegats. "Mai vaig tenir la intenció d'entorpir la diligència judicial", ha conclòs després de lamentar que no succeís així.

Laplana diu que Trapero no li va ordenar parlar amb Sànchez sinó que va ser una suggerència

La intendent Teresa Laplana, responent a la seva advocada, reitera que no coneixia Jordi Sànchez i que Trapero no li va ordenar parlar amb ell sinó que li va proposar que ho fes perquè s'havia postulat per fer de mediador. "Sànchez venia a col·laborar per fer un passadís, però no tenia cap autoritat per exigir res, ni vaig assentir sobre res del que deia. Ja podia dir missa, els detinguts haurien entrat amb acompanyament policial si s'hagués acordat que fos així", ha aclarit.

Laplana explica que els Mossos van intentar fer un cordó i no van poder a causa de la resistència dels manifestants

La intendent Teresa Laplana exposa que era el CECOR qui demanava reforços policials a la seu d'Economia i que no ho feia ella directament. "El comissari Molinero m'informa que es farà un cordó de seguretat acordonat pels Mossos perquè pugui sortir la comitiva judicial i truco a Sànchez perquè allargui el passadís i em diu que l'avisi mitja hora abans que surti la comitiva", explica Laplana, que revela que els Mossos van intentar fer un cordó però no van poder a causa de la resistència dels manifestants.

Laplana afirma que Trapero la va trucar només al migdia per informar-lo que Jordi Sànchez aniria a Economia a fer de mediador

La intendent Teresa Laplana diu que Trapero la va trucar només al migdia per informar-lo que Jordi Sànchez aniria a Economia a fer de mediador, i afegeix que "en cap moment els agents dels Mossos es van queixar de l'actitud dels manifestants". Sobre l'actitud dels manifestants, Laplana assenyala que només feien proclames.

Laplana no va saber que hi havia armes als dos vehicles de la Guàrdia Civil estacionats a Economia fins al migdia

La intendent Teresa Laplana assenyala que no sabia què hi havia a l'interior dels vehicles de la Guàrdia Civil estacionats davant d'Economia, però que notava preocupació dels agents. Se n'assabenta cap a les dues quan es convoca una reunió d'urgència amb tots els cossos policials i Xavier Vidal (ANC) enlloc de Sànchez. Vidal no entra a la reunió a petició de la Guàrdia Civil, que informa que hi ha armes llargues als vehicles, i quan hi accedeix tampoc l'hi diuen. "Qualsevol moviment policial pot generar una reacció no desitjada dels manifestants", diu que els va transmetre Vidal, que assegura que en aquell moment la prioritat era deixar els vehicles dins d'un pàrquing.

Laplana explica que Jordi Sànchez es va comprometre a fer un passadís perquè els detinguts poguessin entrar a Economia

La intendent Teresa Laplana assegura que, passades les 12, la van informar que vindria un membre de l'ANC, Xavier Vidal, per demanar als manifestants que deixessin situar la Brimo davant la seu d'Economia. Vidal els va comunicar que no podia fer cap interlocució, però que Jordi Sànchez es comprometia a acordar amb els concentrats fer un passadís perquè els detinguts i els agents poguessin entrar a la conselleria.

Laplana assegura que els manifestants no feien cas als agents de mediació

Sobre la petició d'arribada dels detinguts a la seu del departament, la intendent Teresa Laplana explica que els seus superiors li van transmetre que li comunicarien com s'efectuaria. Laplana també revela que els manifestants no feien gaire cas als agents de mediació dels Mossos, que els demanaven que s'enretiressin uns metres.

Laplana va desaconsellar fer un perímetre el 20-S a instàncies dels tècnics d'ordre públic

La intendent Teresa Laplana afirma que els manifestants insultaven els agents de la Guàrdia Civil i dels Mossos que custodiaven la seu d'Economia el 20-S, però que no va veure que se'ls escopís. Quan entra al departament, Laplana explica que va comunicar als responsables de la Guàrdia Civil que no farien el perímetre atenent els criteris dels tècnics d'ordre públic per evitar reaccions de resistència dels concentrats.

Laplana justifica que no es fes un perímetre de seguretat a la seu d'Economia per no generar desordres públics

Quan van arribar les dues unitats de la Brimo a la seu d'Economia el 20-S, Laplana afirma que no es va fer el perímetre de seguretat perquè "si s'haguessin volgut retirar els manifestants, tal com demanava la Guàrdia Civil, haurien fet resistència passiva o activa i es podrien haver produït desordres públics quan no hi havia incidents".

Laplana: "Jo no era la cap de l'operatiu del 20-S"

La intendent Teresa Laplana diu que no va poder arribar davant de la seu d'Economia per la quantitat de gent que hi havia, majoritàriament persones adultes, no radicals. El cap de torn dels Mossos la va informar que la Guàrdia Civil havia demanat fer un perímetre de seguretat i va truca a la intendent per fer arribar la petició. "La meva missió era informar del que veia, fer la interlocució amb la Guàrdia Civil i traspassar les seves demandes, però no dirigir l'operatiu", remarca. "Jo no era la cap de l'operatiu, era la representant dels Mossos", conclou.

Laplana explica que va anar ella mateixa a Economia perquè no hi havia més comandaments que hi poguessin anar

La intendent Teresa Laplana exposa que el 20-S va ordenar des de casa, perquè estava de baixa, que els comandaments dels Mossos anessin a Economia i a Hisenda, però quan el comissari li va dir que no podia anar a Economia va decidir anar-hi ella mateixa perquè no hi havia més caps que ho poguessin fer. "Era la meva responsabilitat acudir-hi, tot i que no pensava que la diligència duraria tant", confessa.

Comença la declaració de la intendent Teresa Laplana

Comença la declaració de la intendent Teresa Laplana, que a preguntes del fiscal Pedro Rubira ha assenyalat que era la cap de la comissaria de l'Eixample durant els fets de l'octubre del 2017.

Trapero ressalta que els Mossos també van ser increpats per requisar urnes l'1-O

Trapero afirma que en alguns centres van increpar els Mossos l'1-O, sobretot en els pobles on es van requisar urnes, tot i fer-ho "amb menys violència que la que van utilitzar tant la Guàrdia Civil com la Policia Nacional". El major exposa que l'ordre que es van donar als agents era impedir la votació, i que ho van fer durant tota la jornada.

Trapero titlla de "causa política" els fets relacionats amb la crema de documentació a Sant Adrià

Trapero afirma que López i Molinero el van informar que la Policia Nacional havia aturat furgonetes dels Mossos que es desplaçaven a la incineradora de Sant Adrià per cremar documentació, però subratlla que aquesta causa ha sigut arxivada. "Va ser una causa política", denuncia el major.

Trapero es va oferir per posar ell mateix les manilles a Puigdemont

Trapero revela que es va oferir per ser ell mateix qui posés les manilles al president Carles Puigdemont, a preguntes de la seva lletrada, Olga Tubau, que li ha fet detallar com es va preparar el pla de la detenció del Govern després de la DUI.

Trapero afirma que se li va oferir tornar a ser cap dels Mossos i entrar en política

Trapero explica que després de ser cessat via 155 se li va oferir un altre cop tornar a ser cap dels Mossos "en una reunió amb el president i el conseller". Preguntat per l'advocada si se li havia ofert entrar en política, explica que a ell personalment no, però sí a través de la seva advocada. "Li vaig dir que ni em truquessin", conclou.

Trapero explica que van "analitzar" un escenari de DUI i una possible detenció del president

Trapero explica que van "analitzar" un escenari de possible DUI. "Era greu, i vam pensar que podíem rebre una ordre que impliqués la detenció del president", explica. "Jo vaig dir que els màxims representants del cos eren els que havien d'assumir les detencions dels consellers", explica. Entre altres escenaris dibuixats per Informació, Trapero explica la possibilitat que "el Parlament fos ocupat per protegir o impedir accions policials", i que també es va treballar en aquest escenari.

Les reunions de Trapero els dies abans de l'1-O: "Estàvem preocupats per l'ordre públic"

Trapero explica que va demanar una reunió al conseller d'Interior el 27 de setembre (que es va produir el 28). Forcadell no hi va assistir malgrat que ells ho havien demanat. "El dia 26 exposem que tenim una certa preocupació per l'ordre públic i la seguretat ciutadana. El dia 28 es fa una exposició del que s'espera que passi als col·legis, i se'ls comunica de manera clara que estem molt preocupats per l'ordre públic", diu. Des del Govern, explica, se'ls va dir que seguirien endavant amb el mandat de l'1-O. "Espero que no hàgim de lamentar una desgràcia", va dir Trapero al president Carles Puigdemont.

El major dels Mossos continua responent sobre l'1-O i explica que, a part d'agents dels Mossos, també van passar agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional pels centres de votació en els dies previs al referèndum. Cap dels tres cossos va tancar col·legis abans de la votació, afirma.