Política19/10/2021

Junts trasllada a Sánchez que està obert a negociar els pressupostos

El president espanyol celebra la predisposició i la qualifica d'"encert"

MadridJunts fa equilibris a Madrid entre la via de confrontació i la predisposició al diàleg amb Pedro Sánchez. "Fins quan s'ha de donar suport a aquest govern espanyol?", s'ha preguntat aquest matí la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras. En canvi, a la tarda el portaveu al Senat, Josep Lluís Cleries, ha traslladat al president espanyol durant la sessió de control que el seu partit està obert a parlar dels comptes de l'any que ve. "Des de l'exigència amb complir els compromisos, estem oberts a la negociació dels pressupostos. Però des de l'exigència i la responsabilitat: som exigents i crítics. En cap cas entengui la voluntat com una renúncia als plantejaments polítics", ha subratllat el senador independentista durant la seva intervenció.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha recollit el guant i ha celebrat la predisposició de Junts. "Gràcies per obrir-se a dialogar i negociar. Jo crec que encertaran si aproven els pressupostos generals de l'Estat. Són bons en termes de cohesió social i territorial", ha replicat el líder del PSOE. Fonts governamentals veuen amb bons ulls els senyals de la formació sobiranista i volen ampliar les aliances a la cambra baixa. "No ho descartem", apunten des d'Hisenda, en relació a la possibilitat que Junts es prengui seriosament la negociació. De moment, no ha anunciat esmena a la totalitat i la ministra María Jesús Montero manté contactes amb el conseller d'Economia, Jaume Giró.

Cargando
No hay anuncios

Això no vol dir que Junts estigui més a prop del sí que del no als pressupostos i malgrat la mà estesa, Cleries ha arrencat la intervenció al Senat apuntant a un context "catastròfic" en les relacions entre Espanya i Catalunya. "Mentre impulsa el diàleg, continua la repressió judicial amb l'ús de la justícia per als seus fins polítics. Ho vam veure amb la detenció de Puigdemont [...] i s'ha agreujat amb la venjança del Tribunal de Comptes buscant arruïnar persones i famílies sense justícia. ¿Aquesta és la seva concòrdia?", ha criticat Cleries.

I també ha llançat un dard a qui sí que va aprovar els comptes de l'any passat: Esquerra. "No sé com es deuen sentir els que van aprovar els pressupostos amb aquesta dada d'execució real", ha subratllat el parlamentari català, que ha recordat que l'execució de les inversions durant el primer semestre a Catalunya és del 13%. "De res serveixen promeses milionàries si són falses", ha remarcat. "Ens aixequen la camisa, ens enganyen cada any, però ara amb diàleg", ha rematat.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el senador ha reptat Sánchez a comprometre's a executar la totalitat de les inversions i li ha preguntat si complirà amb el pes català al PIB de l'Estat, però el cap de l'executiu ha eludit respondre. S'ha centrat en assenyalar que si la Generalitat vol comptar amb les ajudes dels fons europeus per augmentar les inversions en els pressupostos catalans, cal aprovar els de l'Estat.

Les condicions dels partits

El moviment de Junts també lliga amb el missatge que han anat traslladant els últims dies els seus portaveus de fer un front comú de les formacions independentistes per negociar amb més força. De fet, les condicions que posen Esquerra i Junts no són gaire diferents. Coincideixen en reclamar que la nova llei de l’audiovisual ha de protegir el català i que cal executar el que es pressuposta. Els republicans també volen avenços en la taula de diàleg, mentre que Cleries ha fet èmfasi en el trasllat de la gestió de Rodalies. “Nosaltres no ens excloem, són ells que ens exclouen [de la negociació]”, ha dit Nogueras. La predisposició real dels uns i els altres es veurà quan Montero, si ho fa, citi Junts a parlar.