LA CAUSA DE L’1-O
Política20/01/2019

JxCat prepara el judici amb l’exili com a via de denúncia

El Suprem fixarà aquesta setmana la data d’inici

Júlia Manresa / Maiol Roger

Brussel·les / BarcelonaEl grup parlamentari de Junts per Catalunya tancarà avui dues jornades de treball a Brussel·les amb l’expresident Carles Puigdemont per encarar l’estratègia política del judici per l’1 d’Octubre. La jornada d’ahir va servir, segons expliquen fonts de la formació, per resoldre qüestions organitzatives, i serà avui quan s’encararà la tàctica, en una reunió en què s’afegiran els membres del Govern, amb Quim Torra i Elsa Artadi al capdavant. El titular de Territori, Damià Calvet, i el d’Interior, Miquel Buch, es quedaran a Catalunya per fer el seguiment de la vaga de taxis. En la jornada d’ahir es va aprofitar l’ocasió per preparar el ple del Parlament de dimecres i per començar a teixir una estratègia embrionària que s’acabarà d’afinar avui.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junts per Catalunya pensa en els lideratges a l’exili com a via per denunciar el procés judicial a Europa. I en aquest aspecte es donarà importància a la figura de l’expresident Carles Puigdemont, que tindrà protagonisme com a altaveu de la denúncia a l’estat de dret que els acusats faran al Tribunal Suprem. JxCat buscarà reforçar la idea -compartida per totes les defenses- que es tracta d’un judici a la democràcia. La formació, com faran els altres partits i entitats independentistes, pensa en un desplegament diari al Tribunal Suprem i també preveu fer servir el ressò del grup al Parlament per tirar endavant mesures encaminades a denunciar el judici.

Cargando
No hay anuncios

El Tribunal Suprem acabarà previsiblement aquesta setmana els passos previs abans de començar el procés: ha de decidir quines proves admet i, després, fixar la data del judici i fer el calendari de les declaracions. Les defenses veuen en el 5 de febrer la data més probable per començar les sessions, que calculen que seran dimarts, dimecres i dijous. Tot i això, els presos ja seran a Madrid des del 29 de gener.

Abans estan citats a la comissió del Parlament per revisar el 155. El Suprem ha de decidir aquesta setmana si permet la compareixença (per videoconferència o presencial) dels presos, a la qual s’oposa la Fiscalia. En declaracions als periodistes en un recés de la reunió a Brussel·les, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va exigir al Tribunal Suprem que els concedís el permís: “Seria un escàndol que finalment no hi poguessin declarar ni de manera telemàtica ni presencial”.

Cargando
No hay anuncios

La mateixa setmana en què el PP ha acabat una convenció en què ha tornat a demanar el 155 i el Parlament d’Extremadura ha aprovat una moció per exigir la intervenció de Catalunya, Pujol va esclatar contra els que reclamen la suspensió de l’autonomia: “Sisplau, que no es tornin a posar a la boca el 155”, va etzibar, i va recordar que era “un artefacte” que va fer “molt de mal als ciutadans de Catalunya”. El portaveu de JxCat va tornar a demanar al president espanyol, Pedro Sánchez, “solucions polítiques” si vol un vot afirmatiu als pressupostos.