Política03/12/2019

JxCat, el PSC i Cs presenten una moció de censura contra l'alcaldessa de Montgat (ERC)

El partit taronja ja ha expulsat el seu regidor i l'espai postconvergent amenaça amb fer el mateix

Cesc Maideu

BarcelonaUna aliança de JxCat, el PSC, Cs i Som Montgat ha presentat aquest matí una moció de censura contra l'alcaldessa republicana de Montgat, Rosa Funtané. Després d'una setmana d'especulacions i reunions internes de les formacions, les intencions dels partits s'han fet oficials quan l'oposició al complet ha presentat la moció de censura, que es votarà en un període hàbil de deu dies. Si finalment la iniciativa tira endavant –tot indica que serà així perquè Funtané governa en minoria amb els comuns– Mercè Marín, de JxCat, i Andreu Absil, del PSC, es repartirien l'alcaldia del municipi amb tres regidors cadascun. Ciutadans no ha esperat per prendre decisions i abans i tot que el seu regidor signés la moció ja l'havia expulsat. JxCat amenaça amb obrir un expedient als seus regidors que també podria acabar amb l'expulsió del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant els inusuals companys de viatge, les direccions comarcals i nacionals dels diversos partits van intentar la setmana passada frenar la moció, però finalment els seus esforços no han tingut èxit. Des de la cúpula comarcal de JxCat es va amenaçar els regidors que donessin suport a la iniciativa que en sortirien expedientats i expulsats. Després de diverses reunions amb els representants locals no es va arribar a un consens i JxCat de Montgat ha actuat independentment del risc de quedar fora del partit. La formació local argumenta que actua en nom del poble, i resta importància al fet que s'hagin aliat amb el PSC i Cs.

Cargando
No hay anuncios

Cs també es va desmarcar de la moció de censura i va intentar forçar el seu únic regidor a deixar l'acta, tot i que sense èxit perquè ha passat a ser regidor no adscrit. Així doncs, Luis Antonio Fariña, fins ara regidor taronja de Montgat, ha firmat la moció i hi donarà suport sense la sigla de Cs al darrere.

Davant el risc de ser expulsada de l'alcaldia, l'actual batllessa republicana Rosa Funtané ha afirmat que es tracta d'un "pacte contra natura" que només busca "les cadires" i atacar "els personalismes". L'alcaldessa també apunta a una falta de "legitimitat" de l'acord i creu que ara es demostra que els ciutadans que van donar la seva confiança a JxCat, PSC, Cs i SOM "van llençar el seu vot". Les reaccions republicanes també han arribat de la cúpula comarcal, ja que el president de la Federació Comarcal del Maresme d'ERC, Josep Pena, en declaracions a EFE ha titllat la moció de censura d'"obscena" i ha exigit a la direcció postconvergent que expulsi "sí o sí" els seus regidors a Montgat, tot i celebrar que l'executiu comarcal de JxCat hagi rebutjat la iniciativa.

Cargando
No hay anuncios

Comunicat conjunt

En un comunicat conjunt publicat pels regidors que s'han sumat a la moció de censura, tots subratllen que, malgrat les evidents diferències, ningú renuncia a tenir "ideologies polítiques diferents" i circumscriuen a la realitat del municipi la unitat per fer fora l'alcaldessa. Acusen el govern d'ERC i els comuns de "no haver sigut capaç de fomentar el necessari clima d'entesa i de transparència, ni amb la resta de grups municipals ni amb els treballadors municipals". "Ens trobem davant un govern paralitzat que aplica el seu criteri sense consensuar amb ningú, en definitiva, un govern que no estén els ponts de diàleg", afegeixen abans de detallar una sèrie de qüestions relacionades amb les gestió de l'actual executiu local.