Política23/10/2019

Laura Borràs diu que la resposta institucional a la sentència "no ha estat a l'altura"

La portaveu de JxCat al Congrés insta ERC a prioritzar el país en lloc del partit i no ser "deslleial"

Efe

BarcelonaLa portaveu de JxCat al Congrés i candidata en els comicis del 10-N, Laura Borràs, ha lamentat que la resposta institucional a la sentència del Procés no hagi estat "a l'altura", per la falta d'unitat dels partits independentistes, a causa del clima preelectoral i a la por de la "repressió".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Efe, però, Borràs ha destacat la proposta de resolució que finalment JxCat, ERC i la CUP han estat capaços de pactar per "desafiar" la voluntat d'"emmanillar i emmordassar" el Govern i el Parlament, i que arriba després que aquests partits no aconseguissin posar-se d'acord per reaccionar de manera unitària la setmana passada, després del veredicte del Tribunal Suprem.

Cargando
No hay anuncios

"No fa falta fer èmfasi en com ha estat la resposta institucional. Jo crec que tots hem d'assumir l'autocrítica que no ha estat a l'altura del que la ciutadania esperava. Això és així. I una part de la indignació de la gent neix d'aquesta falta de resposta unitària, conjunta i institucional de les autoritats del país", ha raonat.

Laura Borràs ha subratllat la "responsabilitat compartida" entre tots els actors que havien de formar part d'aquesta unitat sobiranista, però ha destacat l'"esforç" per començar a reconduir aquesta falta d'unitat. Per a Borràs, és "molt rellevant" que els grups independentistes del Parlament hagin articulat, amb el president de la Generalitat, Quim Torra, "al capdavant", una proposta de resolució que "parla del dret a l'autodeterminació".

Cargando
No hay anuncios

Insta ERC a no ser "deslleial"

D'altra banda, Borràs també ha instat ERC a posar per davant "el país i no el partit" i a actuar sense "deslleialtat" cap al president de la Generalitat, Quim Torra. Així, Borràs ha sortit al pas de les informacions que apunten que el Govern de Pedro Sánchez té millor interlocució amb dirigents d'ERC, com el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que amb el mateix Torra.

Cargando
No hay anuncios

Borràs ha dit que, encara que no pot "confirmar" si Aragonès "ha parlat o no amb Pedro Sánchez" aquests dies, està "segura" que si el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC parlés amb el president de l'executiu espanyol en funcions li diria que "amb qui ha de parlar és amb el president de la Generalitat, per lleialtat al Govern i al país". "La capacitat de decidir un interlocutor no ve donada per les preferències de qui vol interlocutar, sinó per la legitimitat que té l'interlocutor. I quina legitimitat més gran hi pot haver que la del president de la Generalitat", ha subratllat.

Borràs també s'ha referit a les declaracions de l'exportaveu d'ERC al Congrés Joan Tardà, que va dir ahir dimarts que Catalunya ha de celebrar eleccions "com més aviat millor" i que el Procés només avançarà si el lidera Esquerra, unes paraules que arribaven després que Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys de presó pel Tribunal Suprem, digués que Aragonès està "qualificadíssim" per succeir-lo com a pròxim candidat a la presidència de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Segons Borràs, les declaracions de Tardà i Junqueras són "una manera indissimulada" de revelar "aquestes ganes o aquest objectiu que pot tenir ERC" de guanyar les pròximes eleccions al Parlament. Per a JxCat, ha assenyalat, "l'objectiu és el país", i Torra "actua com a president del país, no mira pels interessos de partit".

"Convindria que totes les forces polítiques que tenen interès en sortir d'aquesta situació en què estem ara també treballessin en aquesta línia, pensant en el país i no pensant en el partit", ha recalcat, dirigint-se a ERC. El fet que s'especuli amb una hipotètica aliança d'ERC amb altres formacions d'esquerra després de les pròximes eleccions catalanes és, segons el seu parer, "una gran deslleialtat, pels moments que estem vivint".

Cargando
No hay anuncios

"ERC forma part d'un govern de coalició, i el govern de la Generalitat de Catalunya està en aquests moments vivint la situació més crítica com a conseqüència de l'escenari polític, social i judicial que ha deixat la sentència", ha remarcat. Per això, ha afegit, "tots els esforços han d'anar destinats a estar al costat de la gent i del poble de Catalunya", i no a "estar pendent d'unes futures eleccions" a Catalunya. "Centrem-nos en el present", ha insistit Borràs, que ha argumentat que "no és moment de mirar pels interessos de partit ni per les agendes personals" de les persones que estan al capdavant de l'escena política.