Política20/03/2015

Els partits posen data de caducitat a la ponència de la llei electoral davant el bloqueig

Es reunirà per últim cop el 8 d'abril i després es debatrà directament en el ple del Parlament malgrat el fracàs, fins ara, en la recerca d'un acord suficient sobre el sistema electoral. CiU, ERC i ICV-EUiA posen així més pressió sobre el PSC perquè s'avingui a un acord de mínims

M. Colomer / Acn

BarcelonaLa ponència de la Llei electoral ja té data de caducitat, un cop més sense acord a la vista. Després de la reunió d'aquest divendres, els grups han acordat trobar-se el 8 d'abril en una cita definitiva on es tancarà tot l'articulat de la nova norma, a excepció de tot allò referit al sistema electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els grups parlamentaris han constatat un cop més el "profund" desacord respecte de quin és el model -la fórmula de vot i la traducció en diputats-, cosa que fa inviable l'acord. Vista la impossibilitat per acordar, hores d'ara, un sistema que reuneixi els 90 diputats necessaris per ser aprovat, CiU, ERC i ICV-EUiA opten per portar al ple al mes d'abril la llei que surti de la ponència sense cap model, i que cada formació presenti el seu sistema com a esmena al text.

Cargando
No hay anuncios

Text insuficient

D'aquesta manera, CiU, ERC i ICV-EUiA posen més pressió sobre el PSC perquè s'avingui a un acord de mínims durant el tràmit parlamentari de la normativa. L'acord de mínims que estan disposats a acceptar CiU, ERC i ICV-EUiA -que renunciarien als propis models en benefici de l'acord- es basa en l'actual llei, però amb administració i sindicatura pròpies, llistes desbloquejades perquè els electors puguin marcar els candidats que prefereixen de dins les llistes, i una sensible millora de la proporcionalitat. Així, amb aquesta fórmula, Barcelona guanyaria 2 diputats en detriment de Lleida, que en perdria dos, atenent a l'actualització del cens electoral.