EXPLICACIONS DEL MINISTRE
Política11/12/2014

Madrid nega la unitat policial antisobiranista

CiU exigeix a Fernández Díaz que aturi la “guerra bruta” contra l’independentisme

i
Joan Rusiñol

MadridEl ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va negar ahir, en seu parlamentària, que existeixi una unitat policial secreta centrada a buscar casos de corrupció a Catalunya, com va destapar l’ARA. Visiblement molest per aquestes informacions, va arribar a acusar CiU -que li va demanar explicacions al Congrés- de “veure persecucions fins i tot en somnis” i de plantejar un debat més adequat per a un “psiquiatra” que no pas per a ell.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fernández Díaz va assegurar que és “absolutament fals” que, des del 2012, hi hagi un grup dedicat a rastrejar possibles irregularitats de polítics catalans amb la finalitat d’utilitzar la informació que en treguin contra el procés sobiranista, sovint en moments clau. Interpel·lat pel diputat de CiU Feliu Guillaumes, el ministre va reduir l’afer a una suposada “obsessió” de la federació.

Cargando
No hay anuncios

Segons va revelar aquest diari, els integrants de la unitat antiindependència camuflen la seva veritable ocupació en dues unitats reconegudes: la de planificació i estratègia (UPEC) i la d’afers interns. Fernández Díaz va confirmar ahir que l’11 de novembre, tal com va publicar l’ARA, es va formalitzar la convocatòria per cobrir una plaça que havia quedat vacant. En aquell document s’hi valorava “positivament” l’experiència en la investigació del crim organitzat, la delinqüència econòmica i fiscal i el blanqueig de capitals. Curiosament, també es tenia en compte el coneixement de llengües cooficials de l’Estat. Guillaumes va qualificar de, com a mínim, “curiós” aquest últim requisit en un procés de mobilitat interna per a policies, d’entrada, encarregats de vigilar altres policies. Una cosa ben diferent seria en aquells casos d’agents que s’han de relacionar amb els ciutadans. El ministre es va limitar a ironitzar sobre el fet que CiU trobés “sospitós” precisament aquest element. Va deixar entreveure que l’objectiu del lloc de treball no eren tasques d’investigació, sinó de coordinació operativa, i va negar que el destí fos Catalunya.

Petició de dimissió

Cargando
No hay anuncios

No obstant, Fernández Díaz va reconèixer que havia demanat detalls sobre la qüestió al cos de Policia i que, d’acord amb les explicacions rebudes, desmentia la informació. “Suprimir una cosa que no existeix és molt difícil”, va afirmar, i va desafiar a aportar proves que demostrin el contrari. Lluny d’esmenar cap decisió del seu departament, intentant reforçar la seva opinió, es va preguntar si hauria tingut sentit publicitar una plaça per a una unitat secreta.

Davant d’aquesta posició, el diputat nacionalista va exigir al govern espanyol que abandoni la “guerra bruta” contra l’independentisme. En la seva intervenció va subratllar que moltes de les filtracions d’informes apòcrifs que acaben a les portades d’alguns diaris madrilenys, senzillament, no arriben als jutjats per falta de consistència. “Faci la seva feina o dimiteixi”, li va reclamar Guillaumes. Després de recordar a Fernández Díaz que, en un estat de dret, no es pot perseguir ningú per la seva ideologia, el ministre va respondre que els cossos de seguretat lluiten contra la corrupció i la delinqüència sense fixar-se en el color polític de ningú. A Espanya, diverses lleis, com la d’enjudiciament criminal, prohibeixen les anomenades investigacions policials prospectives. Interior promet que això no està passant.