Política01/10/2014

Mas es reunirà avui amb els partits sobiranistes per pactar el full de ruta

ERC, EUiA i la CUP són crítics amb la retirada de l’espot del 9-N

Sara González / Roger Tugas

BarcelonaLa resposta unitària a la suspensió de la consulta dictada pel Tribunal Constitucional (TC) començarà a covar-se avui. Artur Mas aprofitarà la celebració del ple del Parlament que s’inicia aquest matí per fer trobades bilaterals amb els dirigents dels partits amb els quals va pactar la data i la pregunta. Així ho va avançar ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs, a TV3 i ho van confirmar a l’ARA alguns dels grups que participaran en la roda de contactes. Mas haurà de trobar l’equilibri entre els partits que, com ERC o la CUP, més han defensat fer la consulta digui el que digui el TC, i Unió o ICV, que han posat l’accent en la voluntat de preservar “garanties democràtiques”.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el Govern ja va rebre algunes crítiques ahir per la rapidesa de la retirada de l’espot del 9-N i la congelació dels preparatius per a la seva celebració. Així, ERC no va criticar en obert l’executiu, però fonts properes a la seva direcció van mostrar la seva “preocupació” per la celeritat a acatar la suspensió, tot i que els republicans els havien pressionat perquè “aguantessin”. El líder d’ERC, Oriol Junqueras, insistirà en la seva pregunta d’avui a Mas que cal mantenir el full de ruta cap al 9-N. Una idea que ja va avançar la secretària general dels republicans, Marta Rovira, que va anunciar que el partit seguiria amb la seva campanya a favor del sí-sí i va reclamar al Govern que “obeeixi el mandat democràtic”.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, va defensar que Mas hauria de desplegar la llei de consultes “tan jurídicament i políticament com sigui possible” encara que “sigui de manera provisional”. Així, els ecosocialistes no estarien en contra d’apel·lar a la desobediència per fer la consulta, sempre que això permeti assegurar totes les garanties democràtiques previstes a la llei i no es posi “en risc a tercers”, com els funcionaris.

Mantenir els preparatius

Cargando
No hay anuncios

El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, també coincideix en la necessitat de seguir treballant davant la possibilitat que s’aixequi la suspensió a la consulta. I per això va considerar “precipitat” que l’executiu hagi retirat la campanya de difusió del 9-N.

Per la seva banda, la CUP va deplorar que el Govern hagi pres la decisió de suspendre la campanya sense parlar-ho abans amb els partits sobiranistes. El diputat Quim Arrufat va advertir ahir que la falta d’unitat seria el “pitjor” que li podria passar al procés i per això va urgir el president a convocar ja una cimera per decidir un full de ruta consensuat. “O ho fa o entendrem que cadascú va per la seva banda”, va sentenciar. I és que, per la CUP, el d’ahir ja va ser “el primer dia de desobediència”, però va alertar que és “clau” que el Govern estigui disposat a “acompanyar aquesta majoria social”.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, les trobades que farà Mas amb els diversos partits -entre els quals no hi ha el PSC- culminaran en una cimera conjunta per escenificar l’entesa. Una trobada que, segons fonts parlamentàries, seria divendres com a molt tard.