Política01/11/2019

Mireia Vehí: “Anem al Congrés a estendre la revolta”

La CUP dona el tret de sortida a la primera campanya electoral en què participa a l’Estat

Maria Garcia

Girona“Anem al Congrés a defensar la gent, a ser la veu de la rebel·lia contra el poder i a estendre la revolta”. Amb aquestes paraules va resumir el paper que farà la CUP al Congrés de Diputats la número u per Barcelona, Mireia Vehí, durant l’acte d’inici de campanya que es va celebrar ahir a Girona. Per primera vegada els anticapitalistes intentaran fer el salt a Madrid, on fins ara havien rebutjat presentar-se.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Sempre havíem defensat que al Congrés no hi havíem de fer res, que era un espai inútil per a la lluita independentista, ¿però què ha passat?”, es va preguntar retòricament el número 2 a Barcelona, Albert Botran, que va reconèixer que s’hi han vist obligats perquè “els partits independentistes han fet un desplegament polític contrari als objectius independentistes”. Així, al llarg de l'acte, van desgranar quins objectius s’han marcat si aconsegueixen representants al Congrés. “Anirem a Madrid per encarar i provocar una ruptura i per estendre la rebel·lia”, va destacar el cap de llista per Girona, Non Casadevall. “Volem ser una pedra a la sabata”, “Serem lletra i serem puny” i “Generarem una crisi d’estat”, van afegir la resta de representants de la CUP.

Cargando
No hay anuncios

Però els parlaments no van servir només com a declaració d’intencions. També els van aprofitar per carregar contra tots els partits i, especialment, contra el PSOE, JxCat, ERC i Podem. “Encara és hora que algú expliqui per què és millor tenir un govern del PSOE quan la seva única recepta és la negació i la repressió”, va continuar Botran, que va afegir: “I ha aconseguit arrossegar Podem en aquesta direcció”. "El PSOE fa campanya a hòsties, traient ulls i fent un funeral d'estat a un dictador", va carregar Vehí, mentre la número 2 per Girona, Maria Besora, va enviar un missatge contra els altres partits independentistes: “Farem tot el contrari del que estan fent ERC i el PDECat: hi anirem a lluitar per l’autodeterminació”.

Unes 300 persones van assistir a l’acte de la CUP, que va triar el Jardí de la Infància de Girona per donar el tret de sortida a la seva primera campanya electoral per a unes eleccions espanyoles. Un espai del centre de la ciutat on s’amaga, sota el terra, un refugi antiaeri que es va utilitzar durant la Guerra Civil i sobre el qual el periodista Carles Rahola va escriure un dels tres articles pels quals va ser condemnat a mort. “I 81 anys després continuem lluitant per una terra de pau, justícia, llibertat i treball”, va dir parafrasejant Rahola la diputada al Parlament Natàlia Sànchez, que va deixar clar que també seran representants de “les lluites” que comparteixen amb “pobles de l’Estat”: “Aquestes aliances existeixen i volem aprofitar la nostra presència per enfortir-les i fer-les més visibles”.

Cargando
No hay anuncios

A més, també van subratllar que no cessaran les mobilitzacions i les protestes fins a aconseguir la independència: “Com més hòsties rebem, més dies sortirem al carrer. La vostra violència no acabarà amb nosaltres”, va cridar Vehí abans de resumir el motiu que ha portat a la CUP a fer el salt a Madrid i que han agafat com a lema de campanya: “Com que no podem ser lliures, serem ingovernables”.