Els escàndols amb la compra de mascaretes assetgen el PP

Almeida defensa l'actuació de l'Ajuntament: "Ens vam poder equivocar, però l'únic que volíem era protegir els que havien de sortir al carrer"

BarcelonaLa compra de mascaretes i material sanitari a Madrid durant la pandèmia amenaça amb convertir-se en el primer gran problema que haurà d'afrontar el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. El jutjat d'instrucció número 47 de Madrid ha admès a tràmit la querella presentada ahir per la Fiscalia Anticorrupció contra dos comissionistes que presumptament van estafar l'Ajuntament de Madrid, un cas que se suma a la investigació oberta sobre el germà de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz-Ayuso. Una cosa uneix els dos casos: unes comissions molt sucoses en un moment especialment dramàtic per a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Anem a pams. Dimecres la Fiscalia Anticorrupció va presentar una querella contra Luis Ramon Medina Abascal, fill del duc de Feria i de Naty Abascal, i Alberto Javier Luceño. Se'ls acusa d'estafa i blanqueig de capitals per tres contractes per valor de 12 milions de dòlars a l'empresa Leno per adquirir mascaretes, tests ràpids i guants. Segons la querella, els preus estaven inflats a causa de les comissions que pretenien cobrar els querellats. De fet, la comissió arribava al 80% del preu en el cas dels guants, al 71% en el dels tests i al 61% en el de les mascaretes. Quan els productes van arribar a Madrid, resulta que eren de pitjor qualitat i molt més cars que els que es podien adquirir en el mercat de manera normal. La querella també explica que amb la comissió cobrada, més de 6 milions de dòlars, els denunciats es van comprar cotxes de luxe (un Ferrari i un Lamborghini), una casa, un iot i objectes de luxe com ara un Rolex, amb l'objectiu de blanquejar els diners.

Cargando
No hay anuncios

I com van contactar aquests dos comissionistes amb l'Ajuntament? Doncs a través d'un cosí de l'alcalde, l'advocat Carlos Martínez-Almeida, que els va facilitar el correu de la persona que centralitzava les compres en aquell moment. La Fiscalia descarta que s'hagi produït un delicte de tràfic d'influències pel mer fet de passar un correu; per tant, en principi, l'Ajuntament seria aquí una administració perjudicada. La Fiscalia ja va informar que havia detectat que molts empresaris havien aconseguit grans beneficis amb la venda de material sanitari, però això no és delicte en si mateix. En el cas de Luis Medina i Alberto Javier Luceño, però, es considera que van enganyar l'Ajuntament tant amb els preus com amb la qualitat dels productes. El jutge instructor ha anunciat avui que citarà a declarar els dos querellats i altres testimonis que pugui considerar d'interès.

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha comparegut avui per defensar l'actuació de l'Ajuntament: "Ens vam poder equivocar, però l'únic que volíem era protegir els que havien de sortir al carrer". Almeida s'ha mostrat indignat pel fet que es demani la seva dimissió quan la Fiscalia ha descartat que tingui qualsevol responsabilitat en el cas. "Jo no tenia ni idea que el meu cosí havia intervingut d'alguna manera", ha explicat l'alcalde, que ha relatat que Luis Medina va enviar dos correus a la bústia de l'Ajuntament que centralitzava les compres de material, i que va ser llavors quan es van posar en contacte amb ell per realitzar les compres. "Evidentment si es demostra que hem sigut estafats exercirem totes les accions per recuperar fins a l'últim cèntim", ha dit. Almeida, per cert, ha rebut el suport de Feijóo, que en una entrevista a TVE ha defensat la versió de l'alcalde.

Cargando
No hay anuncios

Xoc amb la Fiscalia Europea

Per altra banda, la Fiscalia continua investigant el cas del germà de la presidenta madrilenya per intentar escatir si en els prop de 300.000 euros que va cobrar en comissions per contractes amb una empresa que venia mascaretes a la Comunitat de Madrid hi va haver algun tipus d'irregularitat. Aquesta investigació ha provocat un xoc amb la Fiscalia Europea, un òrgan de creació recent que investiga possibles casos de frau amb fons europeus, i que considera que el cas Ayuso entraria dins de les seves competències.

Cargando
No hay anuncios

El cas és que les primeres investigacions sobre possibles casos de corrupció lligats al subministrament de material sanitari durant la pandèmia tenen el seu epicentre a Madrid, que, recordem-ho, va ser la regió europea amb més sobremortalitat en la primera fase de la pandèmia. L’oposició d’esquerres no es va donar per satisfeta amb les explicacions d’Almeida i amenaça amb presentar moció de censura a l’Ajuntament de Madrid. L’operació, però, necessitaria el concurs de Ciutadans, que de moment ja ho ha descartat.