27/06/2016

Podem no pot evitar la doble desconnexió

PeriodistaEl PP és un partit amb arrels fondes, i pot presumir d’una capacitat de resistència que encarna millor que ningú el seu impassible líder, Mariano Rajoy. El vot tradicional espanyol s’ha espantat per l’auge demoscòpic de Podem i per la vella dita que recomana no fer canvis en època de sotracs i de Brexits. Una part del vot al PP, que al desembre es va encaterinar amb Albert Rivera, ha decidit tornar a la cleda del PP més fràgil, més corrupte i més desorientat dels últims anys. No se sap si Rajoy serà president; però és molt difícil imaginar un govern espanyol sense la participació del PP. La reforma de l’Estat, almenys en el sentit que es diu a Catalunya, queda ajornada sine die

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Consulta el pactòmetre del 26-J

Cargando
No hay anuncios

Al seu nivell, el PSOE també ha resistit els embats d’una onada que semblava imparable, i que ha confirmat la capacitat dels mitjans de comunicació per generar miratges.Podem i les seves confluències s’han estancat, han quedat lluny del sorpasso i s’enfronten a un període de reflexió que ja veurem si serà calmada. El PSOE, malgrat això, queda molt lluny del PP, i el futur de Pedro Sánchez, sol davant dels seus rivals interns, no és gaire clar. Pel que fa a Ciutadans, el seu mal resultat podria no deixar cicatriu si Rivera aconsegueix jugar un paper proactiu en la futura governança de l’Estat.

Cargando
No hay anuncios

La curiosa paradoxa

Espanya ha votat conservador, i ha desconnectat de la profunda renovació que experimenta la política catalana, on els partits partidaris de la independència o del dret a decidir tenen una majoria molt folgada. El PP i el PSOE, a Catalunya, amb prou feines arriben al 30 per cent. ERC guanya vots, CDC manté posicions malgrat els mals averanys, i com a conseqüència el govern de Junts pel Sí pot aspirar a recuperar la iniciativa política a l’entorn de la idea del referèndum, que és justament una de les idees força d'En Comú Podem, que ha repetit victòria i resultats. Curiosa paradoxa: el partit que més ha treballat per harmonitzar les aspiracions catalanes i la reforma de l’Estat ha vist com el contrast entre els seus resultats a Catalunya i a Espanya desmenteixen, o desinflen, la seva proposta.

Cargando
No hay anuncios

Els comuns han confirmat la seva força electoral a Catalunya, però si el plet català s’aguditza hauran de posicionar-se amb més claredat de com ho han fet fins ara. Amb un govern de Podem es podia dir que tot era possible; ara que els resultats han aprofundit la mútua desconnexió -si més no institucional- entre Catalunya i l’Estat, Xavier Domènech i Ada Colau hauran de parlar d’alguna cosa més que de fraternitat.