Política16/11/2016

Oriol Pujol diu que només va donar l'"opinió" a Carina Mejías i nega haver-la amenaçat

La regidora de Ciutadans demana 7.700 euros a l'exdiputat per haver rebut un missatge al mòbil: "Ets una persona recargolada. Això et donarà malviure. Cuida't"

Montse Riart

BarcelonaL'exdiputat de Convergència, Oriol Pujol, s'ha assegut per primera vegada aquest dimecres al banc dels acusats. Ho ha fet arran d'una denúncia de la regidora de Ciutadans Carina Mejías per un missatge que li va enviar al mòbil recriminant-li que volgués indagar els negocis de la seva família: "Sabia que eres una persona recargolada. Això et donarà malviure. Cuida't". Pujol ha assegurat que només li va voler transmetre "la seva opinió", mentre que Mejías ha explicat que es va sentir "amenaçada" i que intentaven coartar-li la "llibertat d'expressió".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La defensa de Mejías demana una multa de 2.700 euros per a l'exdiputat convergent, el màxim que estableix la llei, així com una indemnització per a la regidora de 5.000 euros per "l'angoixa i el patiment" que el missatge va causar a Mejías –en paraules del seu advocat, Àlex Zaragüeta, que ha explicat que la intenció és destinar els diners a beneficiència.

Cargando
No hay anuncios

L'anàlisi judicial del missatge

Durant el judici, el jutge ha volgut analitzar cadascuna de les frases que l'exdiputat va fer arribar a Mejías i ha demanat a Pujol per la seva intenció: "Si hagués volgut pressionar-la l'hi hauria enviat abans que demanés la comissió d'investigació al ple; només li volia dir que em va semblar una dinàmica recargolada el que va fer perquè cap grup polític li va donar suport", ha contestat l'exdiputat.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la frase d'"això et donarà malviure", Pujol ha assegurat que es referia al fet de ser "recargolada" i a les conseqüències que "una actitud pròpia li podia ocasionar a ella mateixa". Pel que fa a l'expressió "Cuida't", l'exdiputat assegura que es tracta d'un "comiat" que fa servir "sovint amb la família i els amics" i li ha restat importància.

Una actitud "agressiva" de Pujol

Cargando
No hay anuncios

Durant la seva declaració, Mejías ha recordat que dos anys abans del missatge va tenir una altra "topada" amb Pujol al Parlament en què li va notar una actitud "molt agressiva", mentre que Pujol ha aprofitat per carregar contra declaracions anteriors de la regidora: "Jo sí que vaig notar una actitud agressiva de Carina i el grup de Ciutadans contra la meva família, però la vam atribuir a la dinàmica política.

L'advocat de Mejías creu que el judici ha acreditat el to amenaçant del missatge de Pujol: "Li estava anunciant un mal futur". També ha destacat que no va ser "una acció en calent" de l'exdiputat, que va enviar el missatge l'endemà del ple "amb consciència i tranquilitat", ha dit Zaragüeta.

Cargando
No hay anuncios

El lletrat de Pujol, Xavier Melero, ha qüestionat durament les intencions de Mejías. Primer li ha preguntat "amb quin mal es va sentir amenaçada pel missatge", mentre que en el seu al·legat final ha assegurat que la regidora havia actuat amb "mala fe" en portar el missatge als tribunals: "És una actitud processal intolerable, només han pertorbat l'acció de la justícia", ha reblat.

La Fiscalia va decidir investigar la denúncia en què es posava de relleu que Mejías es va sentir amenaçada pe l'SMS. El missatge es va enviar l'endemà que Ciutadans plantegés sense èxit en el ple de l'Ajuntament de Barcelona la creació d'una comissió d'investigació sobre "Barcelona Regional", després que una auditoria municipal detectés suposades irregularitats en la contractació de diversos projectes durant el mandat de Xavier Trias (CiU). Quatre d'ells s'havien adjudicat a la mercantil "Entorn SA", vinculada a Pere Pujol, germà d'Oriol, per valor de 140.000 euros.

Cargando
No hay anuncios

A Oriol Pujol se l'ha jutjat per un delicte lleu d'amenaces, el que abans es coneixia com una falta. Curiosament ha acabat seient al banc dels acusats abans per aquesta denúncia que no pas per la presumpta trama de les ITV, el gran cas pel qual se l'investiga des del 2012.