En directe
28/07/2022

La suspensió de Borràs

La mesa ha suspès la presidenta del Parlament. Segueix totes les reaccions minut a minut

Junts mostra el seu suport a Laura Borràs

L'expresident Carles Puigdemont ha criticat la decisió de la mesa del Parlament de suspendre Laura Borràs com a diputada i com a presidenta de la cambra: "Que l’endemà de la taula de diàleg on s’intenta enterrar l’independentisme surtin alguns a justificar la suspensió de la presidenta Laura Borràs amb l’excusa de protegir el procés d'independència és d’un cinisme monumental", ha afirmat Puigdemont, i ha afegit que "les ferides del partidisme només ajuden l’adversari".

També la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha mostrat el seu suport a Borràs: "Amb tu, presidenta. Hi som, per fer passos endavant".

Al seu torn, l'exconseller Josep Rull ha recomanat des de Twitter escoltar el discurs sencer de Borràs després de ser suspesa. En aquesta compareixença, la presidenta del Parlament ha carregat durament contra ERC i la CUP per permetre la seva suspensió.

Dirigents de Junts condemnen els insults racistes contra Najat Driouech

Dirigents de Junts han condemnat els insults racistes contra la diputada d'ERC Najat Driouech per part del grup de suport a Laura Borràs concentrat a les portes del Parlament. "El racisme, ni dins ni fora del Parlament", ha afirmat el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet. També l'expresident Carles Puigdemont ha mostrat la seva solidaritat amb la diputada republicana: "El racisme i la xenofòbia s’han de condemnar sempre. Ho he fet i ho faré davant de qui calgui. Davant dels qui tracten de «mora» una catalana pel seu origen i davant dels qui denigren una altra catalana perquè és «romanesa»", ha piulat Puigdemont. Aquest tuit ha sigut compartit pel secretari general de Junts, Jordi Turull.

Turull fa costat a Borràs i reitera que no presentaran cap substitut a presidir la cambra

“Avui s’han ajuntat la fam amb les ganes de menjar", ha afirmat el secretari general de Junts, Jordi Turull, referint-se a la suspensió per part de la mesa de Laura Borràs com a presidenta del Parlament. Turull ha assenyalat que "comparteixen" la decisió de Borràs de no dimitir i, per tant, que no proposaran cap substitut per presidir la cambra. "Són molts els que ens volen apartar en el camí cap a la independència, però no ho aconseguiran", ha dit Turull, i ha afegit en una referència directa a la taula de diàleg: "No es pot desjudicialitzar la política catalana suspenent la presidenta Laura Borràs abans que sigui jutjada". El secretari general de JxCat ha criticat que "hi ha qui ha fet servir el reglament per satisfer les ganes d'eliminar adversaris polítics": "Aquells que l'han inhabilitat han de saber que no la inhabilitaran políticament", ha conclòs Turull.

Aragonès: "No tinc cap informació de cap membre del govern que no cregui que el Govern ha de continuar treballant"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que el Govern no perilla tot i la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament. "No tinc cap informació de cap membre del govern que no cregui que el Govern ha de continuar treballant sòlidament. El que necessita el país en aquests moments difícils és un govern estable", ha dit Aragonès. El president ha afegit que la causa contra Borràs no és un cas de "repressió", sinó de "presumpta corrupció", i que el que han fet els membres de la mesa és "aplicar el reglament". "Vull expressar tot el meu respecte pels membres de la mesa, que el que han fet és aplicar el reglament, i no una altra cosa", ha assenyalat Aragonès.

ERC denuncia que la diputada Najat Driouech ha rebut insults racistes del grup de suport a Borràs

Esquerra ha denunciat insults racistes contra la diputada republicana Najat Driouech per part del grup de suport a Laura Borràs concentrat a les portes del Parlament. Segons fonts d'Esquerra consultades per l'ACN, algunes persones que hi havia a la concentració han cridat contra Driouech insults com "mora de merda".

ERC s'ofereix a renunciar a la vicepresidència del Parlament perquè Junts lideri la cambra interinament

Una de les moltes derivades de la suspensió de Laura Borràs és qui assumirà ara interinament el lideratge de la cambra. Segons el reglament, la responsabilitat recau sobre la vicepresidenta primera, Alba Vergés, que és d'ERC. La situació és incòmoda, perquè el pacte de legislatura diu que ERC tindrà la presidència de la Generalitat i Junts la del Parlament. Per resoldre aquest desequilibri sobrevingut, aquest dijous Vilalta ha ofert a Junts assumir la vicepresidència que ara té Vergés perquè aquest partit segueixi liderant la cambra malgrat la suspensió de Borràs. "Volem ser fidels al pacte de l'acord de coalició", ha dit en roda de premsa des de la cambra. Com fer-ho? Aquí els republicans ja no es mullen i emplacen Junts a "fer una proposta" per veure com es pot materialitzar.

ERC assegura que ningú de Junts els ha traslladat la voluntat de sortir del Govern

La secretària general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta, ha assegurat aquest dijous que ningú de Junts els ha traslladat per cap via que tinguin la voluntat de sortir del Govern ara que s'ha confirmat la suspensió de Laura Borràs. "No s'ha plantejat aquesta opció", ha dit en roda de premsa. No s'ha plantejat tampoc en les reunions de coordinació que mantenen regularment els dos partits.

ERC lamenta que Borràs no s'hagi apartat del càrrec abans de la suspensió

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha lamentat aquest dijous que la presidenta del Parlament Laura Borràs no hagi decidit apartar-se del càrrec per decisió pròpia i, així, evitar que la cambra l'hagués de suspendre. També ha afegit que la suspensió és una "via garantista per defensar la presumpció d'innocència".

Torrents (Junts): "Molts no entendrien que ens quedéssim quiets sense fer res"

El secretari d'organització de Junts ha criticat que "alguns han aconseguit el seu objectiu" fent "caure la presidenta Laura Borràs". "¿I ara hem de continuar com si no hagués passat res? Molts no entendrien que ens quedéssim quiets sense fer res", ha advertit Torrents, de l'entorn més pròxim de Borràs.

Torn d'Esquerra a la sala de premsa del Parlament

Després d'una pausa per dinar, ara és el torn d'Esquerra Republicana, que pujarà al faristol del Parlament per justificar la decisió d'aplicar l'article 25.4 del reglament a la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Serà la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, qui oferirà una roda de premsa.

Vilalta defensa la suspensió de Borràs: "Avui hem pres una decisió arran d'una situació que no hem buscat"

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha defensat aquest dijous la suspensió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. "Avui hem pres una decisió arran d'una situació que no hem buscat", ha dit en roda de premsa. La dirigent republicana ha dit que l'únic que ha fet la cambra és aplicar el reglament del Parlament amb "coherència i responsabilitat".

El PP critica que Borràs s'hagi "agafat a la cadira" de presidenta del Parlament: "Ens hauria agradat que renunciés"

La portaveu del PP, Lorena Roldán, ha criticat que Laura Borràs s'hagi "agafat a la cadira" de presidenta del Parlament: "Ens hauria agradat que renunciés al seu càrrec", ha dit, i ha afegit: "Catalunya és portada per la supèrbia dels partits independentistes, que es creuen que estan per sobre del bé i del mal". Roldán ha pronosticat que la suspensió de Borràs "obrirà una batalla interna entre socis de govern" i ha lamentat que "el seu camp de batalla siguin les institucions".

Cid (comuns) defensa la suspensió de Borràs: "M'atreviria a dir que diputats de Junts també comparteixen la decisió"

El diputat dels comuns David Cid ha defensat aquest dijous que el Parlament hagi decidit suspendre la seva presidenta, Laura Borràs. "Avui el Parlament ha demostrat dues coses: que ningú està per sobre de la institució i un compromís d'exemplaritat davant de qualsevol ombra de corrupció", ha dit en roda de premsa. També ha considerat que la decisió és àmpliament compartida pels grups –tots menys Junts ho defensen– i fins i tot ha anat una mica més enllà: "M'atreviria a dir que diputats de Junts també comparteixen la decisió".

Finalment, Cid ha fet un últim apunt destacat i és que el seu partit és partidari d'escollir un nou president del Parlament i, per tant, que la cambra no esperi la sentència definitiva sobre Borràs. Els comuns creuen que, si ho fa, el Parlament entrarà en una situació d'interinitat que no li convé.

Vox critica que el Parlament és un "vodevil" i que Borràs hauria d'haver dimitit abans

El diputat de Vox Joan Garriga ha criticat aquest dijous que el cas Borràs ha convertit el Parlament en un "vodevil" i ha considerat que la presidenta de la cambra hauria d'haver dimitit molt abans que, avui, la mesa hagi decidit suspendre-la. "El PSC, la CUP i ERC han allargat aquesta agonia", ha dit en una roda de premsa.

Borràs saluda els seus seguidors després de ser suspesa

This browser does not support the video element.

Un cop suspesa com a presidenta del Parlament i com a diputada i després de comparèixer per criticar durament Esquerra i la CUP, Laura Borràs ha sortit de la cambra i ha saludat els seus seguidors que des de les 11:30h del matí estan concentrats a les portes del l'hemicicle. S'han escoltat crits "d'Esquerra i la CUP traïdors" i clams com que "caigui el govern".

Carrizosa celebra la suspensió de Borràs: "Tot ha acabat com havia d'acabar"

El líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha celebrat aquest dijous la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament. "Tot ha acabat com havia d'acabar. No podia acabar de cap altra manera", ha dit en roda de premsa des de la cambra catalana. A més, ha afegit que no hauria d'haver sigut "mai" presidenta, perquè quan va ser escollida ja estava en marxa el seu cas judicial. També ha demanat un ple específic per escollir una nova presidència de la cambra i ha exigit que el nou líder de la institució compleixi amb dues condicions: que representi "tots els catalans" i que no sigui un "delinqüent".

Borràs: "Fins ara qui posava presidències era la ciutadania amb el seu vot i qui les treia era el 155. Des d’ara ja no”

"Fins ara qui posava presidències era la ciutadania amb el seu vot i qui les treia era el 155. Des d’ara ja no", ha criticat la presidenta del Parlament, Laura Borràs. La també presidenta de Junts ha carregat durament contra Esquerra i també contra la seva estratègia de diàleg amb l'Estat: "Se'm fa difícil no arribar a la conclusió que els que haurien de ser els meus companys de viatge no tenen altra expectativa que l'autonomia ni altra motivació política que els seus respectius partits".

Borràs: “No penso permetre que els que estan fent passos enrere ens diguin als que fem passos endavant que fem un pas al costat"

Laura Borràs ha criticat durament ERC i la CUP durant el seu discurs: “No penso permetre que els que estan fent passos enrere ens diguin als que fem passos endavant que fem un pas al costat", ha afirmat. “No demanava ser absolta, tan sols demanava que no se’m condemnés abans i tot de ser jutjada. Però avui, és evident, els membres de la mesa m’han volgut sentenciar", ha dit Borràs.

Borràs afirma que no "renuncia" a res i que no l'han "vençut"

"No renuncio, no em doblego, no m'han vençut. Continuo afirmant que no hi ha un objectiu més vell i noble que la llibertat plena del meu país", ha afirmat Laura Borràs després de ser suspesa per la mesa del Parlament. "Es vulneren els meus drets i els de totes i cadascuna les persones que em van votar", ha afegit, i ha acabat citant Mercè Rodoreda: "Les coses importants són les que no ho semblen".

Borràs, a ERC i la CUP: "Nosaltres som els nostres propis adversaris"

Laura Borràs ha criticat que "tres dels cinc diputats" que han votat a favor de la seva supensió (ERC i la CUP) formen part "del bloc del 52%". Ha dit que la "manca d'unitat" li dol de "manera irreparable". "Nosaltres som els nostres propis adversaris", ha afirmat Borràs, i ha conclòs: "No em rendeixo. No deixaré de lluitar des de la presidència de Junts ni des de la presidència suspesa del Parlament fins a veure Catalunya lliure".