En directe
Negociació dels pressupostos de l'Estat
06/11/2021

El debat dels pressupostos de l'Estat al Congrés, en directe

04 Nov 2021
Pressupostos espanyols

El Congrés dona llum verda a la tramitació dels pressupostos amb l'aval d'ERC

David Miró

S'acaba el debat de pressupostos al Congrés i la cobertura en directe de l'ARA

Amb l'aval del Congrés a la tramitació dels pressupostos espanyols s'ha acabat la sessió a la cambra baixa i també finalitza el directe de l'ARA amb tota l'actualitat des de Madrid.

Gràcies, de nou, per fer-nos confiança!

El Congrés rebutja les esmenes a la totalitat als pressupostos i els comptes de la Moncloa segueixen el seu camí

Primer tràmit superat. El Congrés ha rebutjat les esmenes a la totalitat als pressupostos que havien presentat, entre altres, PP, Vox, Junts o la CUP. Per tant, els comptes espanyols segueixen el seu camí gràcies al fet que partits com ERC, el PNB o Bildu han facilitat la seva tramitació. D'aquesta manera, s'ha tancat una sessió que ha durat dos dies i ha deixat crítiques creuades entre independentistes i també entre el PSOE i el PP.

El PSOE endureix el to contra el PP: "Espanya no es mereix aquesta irresponsabilitat"

Després que ahir el debat entre Pablo Casado i Maria Jesús Montero tingués poc d'econòmic i baixessin al fang, avui el portaveu socialista, Héctor Gómez, ha tornat a criticar amb duresa l'acció dels populars. Els ha acusat "d'irresponsabilitat absoluta", de "boicotejar la negociació dels fons europeus", "de falta de rigor" i de "mentir sistemàticament". "Espanya no es mereix aquesta irresponsabilitat", ha insistit Gómez mirant a la bancada popular i trobant-hi a faltar Pablo Casado, que no hi ha sigut en el seu discurs. A més, ha recordat la sentència que condemna el PP per corrupció i també el discurs popular sobre ETA: "Necessiten parlar d'ETA per fer oposició perquè no tenen més arguments", ha afirmat. I també ha parlat dels indults: "On està la campanya de recollida de firmes contra els indults? Tenien menys firmes que afiliats". Finalment, Gómez ha acusat els populars de no fer "ni una proposta que millori els pressupostos" i ha criticat que el PP afirmés que els comptes no contemplaven prou inversions per a l'illa de la Palma. "No es pot jugar amb el dolor de les persones", ha afirmat, i ha conclòs: "Us queda una llarga travesia en el desert"

Montero: "No és necessari que tots els que pugen al faristol recordin que facilitar els pressupostos no és un xec en blanc. Ho tenim molt clar, ho suem cada dia"

Després d'agrair el to a Bildu, Maria Jesús Montero ha dit que "no és necessari que tots els que pugen al faristol recordin que facilitar els pressupostos no és un xec en blanc". "Ho tenim molt clar, ho suem cada dia", ha afegit Montero, que ha promès uns pressupostos progressistes, amb "vocació d'atendre les demanades de gran part de la població". "Si un aspecte s'ha cuidat en aquests pressupostos és la lluita contra la desigualtat", ha conclòs Montero. La resposta del diputat de Bildu Oskar Matute ha sigut afirmar que entre el PSOE i el seu partit hi ha unes diferències "enormes", però estan disposats a negociar, no tant pel "qui", com pel "què". Matute ha criticat la inversió en defensa i en la casa reial i ha afirmat que el problema no està en quants diners s'utilitzen o s'inverteixen, sinó en el "model".

Matute, al PSOE: "Si no deroguen la reforma laboral és molt probable que perdin les eleccions"

"La raó de la no esmena a la totalitat no és altra voluntat que arribar a un bon acord que millori vida dels bascos i la majoria social treballadora de l'Estat". D'aquesta manera el diputat de Bildu Oskar Matute ha justificat el fet que la seva formació hagi facilitat la tramitació dels pressupostos. Matute ha dit que han actuat més amb "sentit comú i sentit de classe que amb sentit d'Estat". Ha avisat que això no és "un xec en blanc" i que des d'avui la Moncloa haurà de guanyar-se els seus vots. Tot això perquè a Bildu no li agraden els pressupostos actuals. Sobretot, Matute ha demanat "major ambició per revertir les retallades de drets classe treballadora" i una transformació "real" de l'Estat. I ha carregat durament contra la dreta, dient que "vol arrasar amb tot. Per això, ha demanat al PSOE que sigui "fort" amb els poderosos. Per acabar, també ha exigit una derogació de la reforma laboral, i ha advertit als socialistes: "Si no deroguen la reforma laboral és molt probable que perdin les eleccions".

Montero: "No es pot entrar en una espiral de rebaixa fiscal com la que estan fent algunes formacions"

Ha sigut en la rèplica al PNB quan Maria Jesús Montero ha criticat de forma velada al PP. Concretament, ha afirmat que "no es pot entrar en una espiral de baixada fiscal com el que estan fent algunes formacions". "De cap manera es pot admetre que mentre un provoca una rebaixa fiscal demana al govern espanyol que tingui més diners", ha afirmat Montero en referència als governs autonòmics liderats pel PP. Ha opinat que aquesta pràctica és "contrària a l'autonomia fiscal" i ha afegit que després d'estar aplicant de forma "populista" una baixada d'impostos van al "papa o mama Estat" a demanar més diners.

El PNB afirma que Espanya necessita uns pressupostos, però avisa Montero que encara queda molt camí per recórrer perquè els acabin aprovant

El PNB no donarà suport a les esmenes a la totalitat, però la seva diputada Idoia Sagastizabal adverteix que encara "queda molt camí per recórrer" per acabar aprovant els comptes. Per al PNB, Espanya necessita uns pressupostos, concretament uns comptes "expansius i inversors", ja que no és moment per a "l'austeritat fiscal" i cal aprofitar "la conjuntura que ha obert Europa" per apostar per la transició ecològica, social, sanitària i tecnològica. Tot i això, Sagastizabal ha avisat que els pressupostos "no deixen en bon lloc el govern espanyol pel que fa a les inversions a Euskadi". En aquest sentit, igual que ERCm també ha reclamat un percentatge d'execució més alt dels comptes anteriors i ha destacat alguns àmbits del seu territori que necessiten inversions: ha parlat del corredor atlàntic, la connexió amb Europa, diverses partides per als aeroports bascos i una millora de la xarxa de Rodalies.

Rufián, a Junts: "Mentre ens barallem pel nostre passat o pel present, més futur i més present li estem regalant a uns altres"

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha utilitzat del primer a l'últim segon dels cinc minuts d'intervenció dels que ha disposat en el segon torn de paraula per respondre a les crítiques d'ahir de Junts a l'estratègia d'ERC a Madrid. "Catalunya és molt més que una discussió entre ERC i Junts", ha començat afirmant Rufián, per després interpel·lar directament als de Puigdemont: "Mentre ens barallem pel nostre passat o pel present, més futur i més present li estem regalant a uns altres". "Tots i totes som catalans i catalanes, votem a qui votem, a mi em dona igual el cognom, la llengua o el partit d'un català o una catalana, em dona igual. Ser independentista no et fa més o menys català o catalana, la nostra obligació com a defensors de l'autodeterminació és interpel·lar a més gent. Dir-los que perquè no comparteixen aquesta via no són catalans o catalanes ens sembla molt mala idea", ha conclòs Rufián.

Montero: "Asseure'ns a dialogar no implica renunciar al que cadascú pensa"

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha tornat a estendre la mà a ERC per continuar negociant els pressupostos. "Asseure'ns a dialogar no implica renunciar al que cadascú pensa", ha afirmat. Així, ha afirmat que s'han obert els espais de diàleg per abordar els comptes estatals, i d'altres on s'ha de tractar "l'estructura territorial d'Espanya", en referència a la taula de diàleg. En aquest últim cas, Montero ha admès que el govern espanyol i ERC continuen tenint "greus discrepàncies".

Montero garanteix la protecció de les llengües cooficials en la nova llei de l'audiovisual

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha garantit la protecció de les llengües cooficials en la nova llei de l'audiovisual. Ha admès, però, que la redacció de la nova normativa és una qüestió "pragmàtica" i l'objectiu és evitar que es "dificulti l'arribada d'inversions". "Hi ha predisposició a dialogar i arribar a acords", s'ha refermat Montero.

Rufián contesta a les crítiques de Junts: "Qui parla d'inutilitat, fa molt de temps que es mou amb cotxe oficial i viu a Twitter"

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha contestat a les crítiques que aquest dimecres va llançar la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, als republicans per avalar la tramitació dels comptes estatals. "Qui parla d'inutilitat i de pressupostos a canvi de res, fa molt de temps que es mou amb cotxe oficial i viu a Twitter", ha etzibat.

Rufián (ERC) avisa el govern espanyol: "El temor a l'alternativa hauria de fer que ho pactessin tot amb nosaltres"

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha avisat al govern espanyol que "calculi bé les seves forces" per acabar la legislatura perquè, ha dit, hi ha "molta gent cabrejada". "El temor a l'alternativa hauria de fer que ho pactessin tot amb nosaltres", ha afirmat. "ERC sap perfectament què és el feixisme en aquest país, però no canviarem les nostres conviccions per la por", ha afegit.

Comença la intervenció de Gabriel Rufián (ERC) amb crítiques al govern espanyol

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha recriminat al govern espanyol que no acceptés blindar el català a la nova llei de l'audiovisual. "ERC hagués presentat avui una esmena a la totalitat en defensa dels drets lingüístics i culturals del poble de Catalunya", ha afirmat. "Vam estar negociant fins a la una i quaranta-cinc minuts", ha recordat (el termini per presentar esmenes s'acabava divendres a les dues del migdia).

Gómez-Reino (Unides Podem) contesta a l'extrema dreta: "Tenim la mateixa legitimitat que vostès, però amb més qualitat democràtica"

El diputat d'Unides Podem Antonio Gómez-Reino ha contestat a les crítiques dels partits de la dreta i l'extrema dreta. "Tenim la mateixa legitimitat que vostès, però amb més qualitat democràtica i més educació", ha etzibat. Aquest dimecres, un diputat de Vox va cridar "gilipolles" a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

Asens carrega contra Junts: "És poc coherent que ens intentin donar lliçons de radicalitat, vostès que són el partit hereu de Convergència"

El president d'Unides Podem, Jaume Asens, ha carregat contra Junts per haver presentat una esmena a la totalitat. "És poc coherent que ens intentin donar lliçons de radicalitat, vostès que són el partit hereu de Convergència", ha afirmat. A més, els ha recriminat que el conseller d'Economia, Jaume Giró, prepari els pressupostos de la Generalitat tenint en compte els recursos que arribaran de l'Estat i rebutgin avalar els números de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. Asens ha agraït el suport d'ERC, d'EH Bildu i el PNB per haver actuat "amb responsabilitat".

Asens assegura que els pressupostos demostren la "bona salut" de la coalició de govern

El president d'Unides Podem, Jaume Asens, ha assegurat que els pressupostos de l'Estat demostren la "bona salut" de la coalició de govern. "Discrepem en el si de la coalició, és evident que no és el mateix Nadia Calviño que Yolanda Díaz, però els pressupostos són un exemple de la bona salut de la coalició", ha afirmat.

Asens comença la seva intervenció reivindicant l'escó d'Alberto Rodríguez

El president d'Unides Podem, Jaume Asens, ha començat la seva intervenció en el ple de pressupostos reivindicant l'escó del ja exdiputat lila Alberto Rodríguez. La presidenta de la cambra, Meritxell Batet, va retirar-li d'acord amb les indicacions del Tribunal Suprem després que fos condemnat per donar una puntada de peu a un policia. "Gràcies Alberto, aquests pressupostos també són teus", ha afirmat Asens.

Es reprèn el ple de pressupostos de l'Estat al Congrés

Es reprèn el ple de pressupostos de l'Estat al Congrés. La sessió comença amb la intervenció d'Unides Podem. Ha pres la paraula el president del grup, Jaume Asens