En directe
En directe
26/10/2015

El ple de constitució del Parlament, en directe

El ple de constitució del Parlament acaba amb aplaudiments per a Forcadell i amb l'himne nacional de Catalunya.

Forcadell: "Visca la democràcia, visca el poble sobirà, visca la República Catalana"

La nova presidenta de la cambra recorda el primer president d'un Parlament modern i posteriorment president de la Generalitat, Lluís Companys.

Forcadell: "Des d'ara mateix constituïm un Parlament sobirà".

Forcadell: "Amb aquesta onzena legislatura del Parlament modern, tanquem l'etapa autonòmica".

Forcadell cita un text d'Eduardo Galeano sobre la utopia i conclou: "Que els somnis del carrer entrin al Parlament".

Forcadell: "Som aquí per servir el poble, perquè la política és servei a la comunitat".

Forcadell: "Vull un Parlament sobirà, que aprovi lleis que ajudin els que més ho necessiten".

Forcadell: "Volem ser el Parlament de tots i de totes, sense exclusions". La nova presidenta proposa que a les reunions de la mesa hi siguin presents, amb veu però sense vot, perquè la llei no ho permet, els grups que no hi tenen representació.

Forcadell es compromet amb els diputats a "facilitar que s'expressin de manera equànime i justa" i a "complir i fer complir el reglament".

Forcadell: "No he estat mai diputada i no pensava ser-ho, però les darreres eleccions van ser excepcionals"

La nova presidenta del Parlament, Carme Forcadell, comença el seu discurs amb paraules d'agraïment pel nomenament.

Acaben les votacions de la mesa del Parlament

La tercera i última de les votacions de la mesa del Parlament també ha tingut els resultats previstos. Anna Simó (JxSí), David Pérez (PSC), Joan Josep Nuet (CSQEP) i Ramona Barrufet (JxSí) han estat escollit secretaris. D'aquesta manera, l'independentisme tindrà la majoria a la mesa. A continuació, abans de tancar la sessió, la nova presidenta, Carme Forcadell, ocuparà el seu lloc i s'adreçarà a la cambra.

Lluís Corominas i Jose María Espejo-Saavedra, vicepresidents de la cambra

La segona votació del matí també ha seguit el guió previst. Lluís Corominas (JxSí) i Jose María Espejo-Saavedra (C's) han estat escollits vicepresidents del Parlament.

Carme Forcadell, escollida presidenta del Parlament

Tal com estava previst, Carme Forcadell (JxSí) ha estat escollida presidenta del Parlament. Ha obtingut 77 vots a favor, 57 vots en blanc i un vot nul. Si no hi ha sorpreses en les altres dues votacions, d'acord amb el que estava acordat, les vicepresidències les ocuparan Lluís Corominas (JxSí) i Jose María Espejo-Saavedra (C's), i les secretaries estaran a càrrec d'Anna Simó (JxSí), David Pérez (PSC), Joan Josep Nuet (CSQEP) i Ramona Barrufet (JxSí).

Comencen les votacions per designar els membres de la mesa

En aquests moments es fa la primera de les tres votacions per designar els membres de la mesa del Parlament: la primera és per decidir a la presidència; la segona, per a les dues vicepresidències, i la tercera, per a les quatre secretaries. Les votacions es fan amb paperetes que els diputats, un a un i a mesura que són cridats per ordre alfabètic, van dipositant en una urna.

Discurs contundent del president de la mesa d'edat, Julià de Jodar

El president de la mesa d'edat, Julià de Jodar, de 72 anys, declara oberta la sessió amb un discurs molt contundent. Després de recordar la seva trajectòria en l'activisme independentista, repassa diversos aspectes de l'actualitat política, en l'àmbit nacional i també en el social. De Jodar acaba el seu discurs dient: "Són temps de llibertat i de justícia. Visca la terra". A continuació, els altres membres de la mesa llegeixen els noms dels 135 diputats electes.

La sessió comença amb un minut de silenci en record de l'exdiputat Jordi Miralles

Tal com estava previst, la sessió ha començat amb la lectura del decret de convocatòria per part del lletrat major de la cambra. Tot seguit han ocupat el seu lloc a la mesa els membres de la mesa d'edat, formada pel diputat més gran (Julià de Jòdar, de la CUP) i els dos diputats més joves (Gerard Gómez del Moral, de JxSí, i Joan Giner, de CSQEP). De Jòdar ha començat demanant un minut de silenci en record de l'exdiputat Jordi Miralles, que va morir fa poques setmanes.

Els diputats ocupen els seus llocs

Minuts abans que comenci la sessió, els diputats comencen a entrar a l'hemicicle. Mas parla amb Albiol, i Marta Rovira aprofita per fer-se una 'selfie' amb Carme Forcadell. Els llocs que ocuparà cada grup a la sala també han estat motiu de polèmica durant les últimes setmanes. Finalment, Junts pel Sí i la CUP s'asseuen a la bancada esquerra i la resta de forces s'agrupen a la dreta. La llista independentista impulsada per CDC i ERC demanava ocupar les files inferiors de les dues parts de la sala.

Arrenca la nova legislatura

Aquest dilluns al matí, a partir de les 11 hores, té lloc el ple de constitució del Parlament amb què arrenca la nova legislatura, la primera amb majoria de diputats a favor de la independència, i que ha de ser l'última de l'etapa autonòmica. La sessió començarà amb la mesa d'edat, seguirà amb les votacions per designar la mesa del Parlament, i acabarà amb la primera intervenció de Carme Forcadell com a presidenta de la cambra.