En directe
El debat d'investidura
30/03/2021

Segona sessió d'investidura

Pere Aragonès no assoleix la majoria simple i es torna a quedar a les portes de ser president

El candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha tornat a quedar a les portes de ser el pròxim president després de no assolir la majoria simple necessària en segona volta. El resultat ha sigut de 42 vots a favor (ERC i la CUP), 32 abstencions (JxCat) i 61 vots en contra (PSC, Vox, comuns, Cs i PP). Després de dos intents fallits, s'activa el rellotge electoral i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, començarà una nova ronda de contactes. Els equips negociadors d'ERC i JxCat tenen dos mesos de marge per posar-se d'acord abans de la convocatòria electoral i tornar a proposar un debat d'investidura.

Sabrià agraeix el "to" de Junts, però adverteix que han estat "massa dies encallats allà on no tocava"

El diputat d'ERC Sergi Sabrià ha agraït el "to" d'avui de JxCat i el "clima de les trobades", però ha afirmat que no poden "estar contents amb els resultats". "Massa dies encallats on no tocava", ha afegit, per després mostrar-se optimista dient que "sembla que el principal problema ha desaparegut". Sabrià també ha agraït a la CUP el vot a favor i ha apuntat que "han sabut llegir l'oportunitat i la necessitat". "Ho farem junts i bé", ha conclòs. Sabrià ha sigut molt més crític amb el PSC i ha dit que "s'omplen la boca" del consens del diàleg, però, a parer de Sabrià, els consensos del país són "l'autodeterminació i l'amnistia" i és el PSC qui ha "marxat" d'aquests consensos". "Mireu-vos al mirall. No ho feu perquè no us agradaria, perquè d'aquell PSC del Maragall ja no en queda res. Perquè els que realment hi creien van marxar", ha etzibat. Sabrià també ha emplaçat un cop més els comuns a entendre's amb ERC i ha dit que els uneixen més aspectes que els que els separen. "No entenem que continuïn sota les faldilles socialistes", ha criticat.

Arrenca la votació del segon debat d'investidura

La segona votació del debat d'investidura, en què ja no es necessita majoria absoluta sinó simple, ha arrencat amb la delegació de vots d'alguns diputats per culpa de la pandèmia.

Carrizosa: "A veure si PP i PSC arriben a la conclusió d'una vegada que no podem construir res sobre el xantatge"

El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, critica la "prepotència" dels "partits nacionalistes", que han "sotmès el PP i el PSC amb l'amenaça que si no feu el que volem, marxem". "A veure si el PP i el PSC arriben a la conclusió d'una vegada que no podem construir res sobre el xantatge", ha dit.

Albiach (En Comú Podem), a ERC: "Si en algun moment volen deixar de perdre oportunitats, aquí estem nosaltres"

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha tornat a estendre la mà a ERC en el seu torn de rèplica a Pere Aragonès. "Si en algun moment volen deixar de perdre oportunitats, aquí estem nosaltres", ha afirmat. Albiach ha tornat a vaticinar que un govern amb JxCat "no funcionaria" i ha convidat el candidat a la presidència de la Generalitat a "plantar-se". "Ha de saber plantar-se arribat el moment i saber dir prou", ha dit a Aragonès.

Els diputats no abandonen l'auditori del Parlament en la segona intervenció de Vox

Els diputats sobiranistes i d'esquerres no han abandonat l'auditori del Parlament aquest cop quan el líder de Vox, Ignacio Garriga, ha tornat a parlar des del faristol. El PSC havia considerat un "error" que "dona protagonisme" a l'extrema dreta que bona part dels diputats independentistes sí que hagin deixat els seus seients en el primer torn de paraula de Garriga. En la segona intervenció, el dirigent de Vox ha desitjat que la Fiscalia insti la il·legalització de la CUP, a qui ha acusat de cridar "a la violència i subvertir l'ordre constitucional".

Geis afirma que el discurs d'Aragonès d'avui els ha "agradat més" que el de divendres, però reconeix que encara falta concretar "un programa de govern"

La diputada de JxCat Gemma Geis ha afirmat que el discurs d'avui de Pere Aragonès els ha "agradat més" que el de divendres: "Hem trobat més punts d'acord". Ara bé, Geis ha afegit que cal "concretar un programa de govern" i que aquest és el motiu pel qual s'abstindran en la votació. Al mateix temps, Geis s'ha compromès a què aquest acord arribi "el més aviat possible". "Volem una legislatura d'unitat", ha dit davant de les paraules de Sergi Sabrià instant Junts a "practicar la unitat". Geis també s'ha mostrat optimista respecte a un possible acord amb la CUP: "Tota la predisposició de Junts". Les bones paraules amb els cupaires han canviat quan s'ha referit al PSC, ja que la portaveu del partit de Carles Puigdemont ha carregat contra Salvador Illa per haver afirmat que els partits independentistes prediquen un "engany". "Fa unes afirmacions perilloses, no es pot menystenir la maduresa política d'un país i els seus votants", ha etzibat Geis.

La CUP insta JxCat a no demorar més l'acord: "La vida de la gent no pot esperar"

Basha Changue, número 5 de la CUP, ha retret que la legislatura no comencés divendres i ha criticat que JxCat no tingui pressa per arribar a una entesa quan "els que no poden esperar són les desenes de famílies que són desnonades". "La vida de la gent no pot esperar, cal posar-se les piles", ha afegit la diputada cupaire.

Illa, a la CUP: "El mambo, per a vostès"

El líder del PSC, Salvador Illa, acusa Aragonès de tenir un "pensament divisiu" que s'adreça "a la meitat de Catalunya". "Porten deu anys empatxant la societat catalana de falsedats, de promeses vagues", ha dit, i ha demanat al republicà que digui "en públic" el que "reconeixen en privat", que el Procés "no porta enlloc". "Tinguin en valor de dir en públic que s'ha acabat. No és possible. En aquesta generació no passarà", ha recalcat. Illa també s'ha adreçat a Eulàlia Reguant (CUP) i li ha exigit que condemni la "violència" i doni suport als Mossos d'Esquadra. "Fins que no ho faci la seva credibilitat és igual a zero. El mambo, per a vostès", ha recalcat.

Aragonès es compromet a complir el preacord amb la CUP i lamenta que els comuns no s'hi sumin

El candidat d'ERC a la presidència del Parlament, Pere Aragonès, s'ha compromès en el torn de rèplica a complir el preacord subscrit amb els cupaires. "Fem front als reptes que tenim al davant", ha dit, i ha admès que és "un punt de partida" amb el qual cal seguir "treballant" per donar resposta a les necessitats de la gent. Aragonès ha retret als comuns que es moguin en "la lògica de partits" per no avalar el gir a l'esquerra que promou ERC amb el seu acord amb la CUP.

Aragonès reclama celeritat a JxCat per formar Govern després de sentenciar que no veu "cap obstacle" per ser investit avui

El candidat d'ERC a la presidència del Parlament, Pere Aragonès, ha afirmat en el torn de rèplica que no veu "cap obstacle" per arribar a una entesa amb JxCat. "No hi ha motius suficients perquè avui no hi hagi investidura", ha reiterat. "No ho mantinguin per un temps indefinit, no generin més incertesa a la ciutadania", ha explicat abans d'opinar que quan votin que sí es veurà que l'abstenció dels de Carles Puigdemont no estava justificada.

Aragonès recorda a Illa que no té les aliances necessàries per governar

El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha respost en el torn de rèplica que el PSOE no ha posat encara sobre la taula "una alternativa" a l'Estatut que es va retallar i ha recordat al candidat del PSC, Salvador Illa, que no disposa de les aliances necessàries per governar. "Qui els votarà, a vostès? Amb qui faran aliances, vostès? Avui tindrem més vots dels que puguin tenir vostès", ha afirmat el dirigent republicà, que ha lamentat que els socialistes "només parlin de girar full".

Sergi Sabrià (ERC) agraeix el "canvi de to" de JxCat, però considera que "això no treu la gravetat de l'abstenció"

El diputat d'ERC Sergi Sabrià lamenta que es "desaprofiti" l'oportunitat d'investir Pere Aragonès. "Qui hi perd és la gent", ha lamentat. Sabrià ha agraït el "canvi de to" de JxCat, però els ha advertit que "això no treu la gravetat de l'abstenció". I ha insistit: "Ens hem de poder entendre". "Si ho hem aconseguit altres vegades, aquest cop, encara que les tornes hagin canviat, també ho hem de poder aconseguir", ha dit, i ha recordat que "si ERC ha investit un candidat del seu espai també ha de ser possible a la inversa". "Si el seu gran escull està salvat, si tots coincidim que cal reformar el Consell per la República, on tenim ara l'atzucac?", ha preguntat.

Parlament

Alejandro Fernández (PP): "Senyor Aragonès, des de Waterloo han decidit humiliar-lo"

El líder del PP, Alejandro Fernández, lamenta que "el problema" que l'independentisme arribi a un acord per la investidura sigui "sempre Waterloo". "Senyor Aragonès, des de Waterloo han decidit humiliar-lo, i una cosa és la humilitat i l'altra la humiliació sistemàtica", ha criticat. Fernández li ha demanat que "assumeixi" que li diguin "botifler": "No és capaç de sortir d'aquesta mena de xantatge i de síndrome d'Estocolm psicològic". El cap de llista conservador adverteix al republicà del que considera una estratègia de JxCat de deixar-lo "erosionat" per la investidura. "Sembla mentida que li hagi de dir jo", ha dit. Alejandro Fernández (PP) acusa Salvador Illa d'haver "mentit" en campanya per haver dit que no pactaria amb ERC. "Ni efecte Illa, ni taula de diàleg, ni distensió", ha assegurat el conservador.

Carrizosa alerta Aragonès que, si és president, serà "titella" d'una "escalada radical"

El líder del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, ha advertit Pere Aragonès que serà "titella" d'una "escalada radical que arrasarà les institucions de l'autonomia catalana" si acaba aconseguint ser investit president de la Generalitat. El dirigent taronja s'ha confessat "alleugerit" perquè ERC i JxCat no hagin tancat un pacte fins ara. Ha afegit que no té pressa perquè es reediti un govern independentista que ha considerat que se sustentaria sobre "el populisme antisistema i el golpisme nacionalista" i en què, ha dit, veu indicis que "pensa preparar un altre cop contra la democràcia".

Carrizosa recrimina a Borràs que equipari els represaliats de l'independentisme amb les dones assassinades i els immigrants morts

El dirigent de Cs Carlos Carrizosa ha començat la seva intervenció al Parlament recriminant a la presidenta de la cambra, Laura Borràs, que hagi recordat a l'inici de la sessió els independentistes amb causes judicials obertes juntament amb les dones assassinades per violència masclista i els immigrants morts al Mediterrani en els últims dies. "És repugnant", ha dit el líder taronja, que ha demanat a Borràs que es cenyeixi a una "funció institucional". Borràs li ha contestat que s'atengui al debat sobre la investidura.

Albiach afirma que hi ha una "alternativa": "Si vol un govern d’esquerres, no entenem l’artefacte que podria sortir" del pacte amb JxCat

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha criticat JxCat i ERC per estar "barallant-se" pel Consell per la República i no per la gestió de l'atur i la quarta onada de la pandèmia. "Hi ha una alternativa plural", ha repetit Albiach, sense precisar a quina correlació de forces es refereix -tot i que els comuns ja van avançar que una altre via per formar govern és una coalició amb ERC i el suport extern del PSC-. Sí que ha apuntat que si Pere Aragonès vol "un govern d'esquerres" no entén "l'artefacte que podria sortir" d'un pacte amb JxCat. Per això, ha instat el líder republicà a sortir de la "zona de confort" i a apostar per una alternativa que defensi "la taula de diàleg i la defensa de l'autogovern". "Està intentant el mateix, però pitjor", ha dit Albiach.

Albiach acusa JxCat i ERC de "baixar al fang sense aturador": "El que comença malament acostuma a acabar malament"

"No és un bon dia per al país, es torna a escenificar el bloqueig". Jéssica Albiach, líder dels comuns, ha criticat que JxCat i ERC estan "instal·lats en l'immobilisme" i que el Govern faci sis mesos que està en funcions. Ha apuntat que el debat d'avui és una "humiliació al quadrat" de Junts als republicans i ha condemnat un "espectacle a les xarxes socials" durant el cap de setmana entre membres dels dos socis del govern. "Estan baixant al fang sense aturador", ha criticat. "No sabem com acabarà ni quan acabarà, però el que comença malament acostuma a acabar malament", ha afegit. També s'ha referit a la negativa de Pere Aragonès de no tenir "ni substitucions ni lideratges". "No se li reconeix el lideratge", ha dit Albiach, interpel·lant el líder republicà.

La CUP avisa JxCat: "La renda universal no es toca"

La portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha assenyalat que el full de ruta independentista no pot quedar aïllat del rescat social. "Cal generar mobilització per aconseguir la ruptura amb l'Estat, aplicar un programa social al centre de la gravetat per situar la República on volem", ha remarcat, abans de reclamar un full de ruta independentista amb un programa de rescat social. "Celebrem que Junts s'avingui a parlar de programa social, però la renda universal no es toca", ha avisat. També ha emplaçat ERC a deixar de dir que "tot va bé" i a apostar per la transformació social.

Reguant insta el nou Govern a deixar de "rescatar les grans empreses"

La portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha dit en el segon debat d'investidura que no parlarà de l'acord de mínims, sinó de la necessitat d'avaluar-lo. "Els radicals volem insistir en els reptes del país i de com fer-hi front", ha remarcat, després de denunciar l'actuació de la Brimo o els talls de subministrament elèctric. En un discurs amb marcat accent social, Reguant ha criticat que els ajuts, com el 2008, es destinin a "rescatar les grans empreses i no a la gent".