En directe
El català a les aules
08/06/2022

El Parlament debat la nova llei pel català

Aragonès celebra l'aprovació de la nova llei del català: "És un gran acord de país"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat aquest dimecres l'aprovació al Parlament de la nova llei del català. "És un gran acord de país", ha proclamat des del faristol de l'hemicicle. Segons ell, la nova norma aconsegueix "preservar la cohesió social" i mantenir la llengua catalana com a "eix vertebrador" del model lingüístic de l'escola catalana. "És una acord per a la cohesió i perquè les llengües no siguin utilitzades partidistament", ha resolt. També ha convidat tots els detractors de la norma a sumar-se a l'acord, malgrat que ara mateix no el comparteixin.

La CUP denuncia que la nova llei del català "obre la porta al bilingüisme i a la segregació escolar"

El diputat de la CUP Carles Riera ha denunciat aquest dimecres que la nova llei del català "obre la porta al bilingüisme i a la segregació escolar". Ho ha dit al Parlament, que avui precisament aprovarà la norma. Per als cupaires, no és una opinió només seva. Riera ha recuperat el dictamen d'aquest dimarts del Consell de Garanties Estatutàries, on es diu que la llei és perfectament legal i que estableix "un ús més ampli del castellà" en el sistema educatiu. "Els hi demanem la retirada de la llei", ha reclamat el diputat, una petició en va, ja que ERC, Junts, el PSC i comuns ja fa més d'una setmana que la van pactar i la defensen.

Esquerra afirma que la llei del català allunya els tribunals de l'escola

La portaveu d'Esquerra en l'àmbit educatiu, Mònica Palacín, ha afirmat que la nova llei del català allunya els tribunals de l'escola, ja que estableix que l'ús de les llengües oficials s'ha de decidir per criteris pedagògics i no per percentatges com marca el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. A parer de Palacín, d'aquesta manera es protegeix el model d'escola catalana i es manté el català com a "centre de gravetat" de l'ensenyament a Catalunya.

El diputat Francesc Ten (Junts) s'abstindrà amb la llei del català per demanar que Salvador Ribot acabi amb la vaga de fam

No tot el grup de Junts votarà a favor de la nova llei del català que han pactat amb ERC, PSC i comuns. Des del faristol del Parlament, Francesc Ten ha dit que almenys ell s'abstindrà per demanar que Salvador Ribot "abandoni la vaga de fam" que està fent des de fa dies. Serà, doncs, una abstenció per expressar el seu suport a Ribot, però la resta del grup donarà suport a la llei perquè ha assegurat que dona resposta a les "línies vermelles" que Junts havia marcat. En definitiva, per al partit de Laura Borràs la norma que s'aprovarà aconsegueix que el "català continuï sent llengua d'acollida i es garanteix la immersió lingüística".

Els comuns defensen que la nova llei del català "blinda" la immersió lingüística

La diputada d'En Comú Podem Jéssica González ha defensat que la nova llei del català "blinda" la immersió lingüística i garanteix els "drets" lingüístics de tot l'alumnat. "Tenim consens social, pedagògic i polític i seguirem en aquesta línia", ha assegurat, a més de dir que els docents no han d'assumir cap responsabilitat en aquesta qüestió. En aquest sentit, ha acusat la triple dreta d'utilitzar políticament la llengua per interessos electorals i ha lamentat que es posi a l'ull de l'huracà els mestres. "Nosaltres estem amb l'escola catalana", ha dit González.

El PSC assegura que la nova llei del català incrementarà la presència del castellà a l'escola

El PSC ha defensat aquest dimecres que la nova llei del català pactada amb Esquerra, Junts i els comuns incrementarà la presència del castellà a l'escola. La portaveu en l'àmbit educatiu, Esther Niubó, ha defensat que fa un "pas endavant en el reconeixement de castellà", tal com diu –ha dit– el Consell de Garanties Estatutàries. Així, ha carregat contra el PP i Ciutadans per no avalar aquesta proposta. "Aquesta llei ha de permetre despolititzar i desjudicialitzar les llengües", ha dit, "l'escola no està per salvar el català sinó per aprendre", ha conclòs.

El PP acusa els líders socialistes de tenir "molt poca vergonya": "Quan es tracta dels seus fills els porta a l'escola trilingüe"

El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha acusat el Govern de voler "substituir" el castellà pel català a l'escola. "El sistema d'immersió és il·legal arreu de món", ha defensat, i ha assegurat que no hi ha cap país on la llengua oficial –en aquest cas el castellà– no pugui ser vehicular. En tot cas, ha acusat els independentistes de "nacionalistes" per defensar el model d'escola català i els socialistes de fer-los el joc. Ara bé, ha afirmat, dirigint-se a la bancada del PSC, que des de l'esquerra es té "molt poca vergonya" quan es defensa la immersió lingüística amb l'argument de la "cohesió social". "Quan es tracta dels seus fills els porten a l'escola trilingüe", ha etzibat Fernández.

Vox carrega contra els governs de Felipe González i José María Aznar perquè van permetre la immersió lingüística

L'extrema dreta de Vox ha carregat contra els governs de Felipe González i José María Aznar perquè van permetre la immersió lingüística i no van impugnar en el seu moment el català a l'escola. "Els polítics han fallat", ha dit el portaveu, Joan Garriga, defensant el paper de les entitats unionistes que han anat als tribunals a demanar el 25% de castellà a les aules.

Carrizosa (Cs): "Franco va fer un trist favor al castellà imposant-lo, i vostès faran el mateix amb el català"

El líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha arrencat la seva intervenció parlant d'"hispanofòbia". No només això, sinó que ha comparat els partits impulsors de la proposició de llei pel català –PSC, ERC, JxCat i comuns– amb la dictadura de Francisco Franco. "Franco va fer un trist favor al castellà imposant-lo, i vostès faran el mateix amb el català", ha dit.

Engega el ple del Parlament amb el debat per aprovar la llei del català

El ple del Parlament ha començat aquest dimecres amb el debat sobre la proposició de llei pel català pactada entre Esquerra, Junts, els comuns i el PSC. El debat es produeix després que el Consell de Garanties Estatutàries n'hagi avalat el contingut, arran d'una sol·licitud de dictamen de Vox, Cs i el PP. La nova llei defineix el català com a llengua vehicular de l'ensenyament i el castellà com a curricular i es reafirma en què l'ús de les llengües oficials als centres educatius s'ha de basar en criteris "exclusivament pedagògics".