Política25/07/2016

El PP avisa que Rajoy no anirà a la investidura si no té els suports garantits: "Seria absurd"

El PSOE convida el PP a explorar la "via nacionalista" també per la investidura

Efe

MadridEl portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha apel·lat a la generositat del PSOE perquè si no s'absté en el debat d'investidura de Mariano Rajoy les terceres eleccions estaran "més a prop".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Telecinco, Hernando ha dit que els partits s'han de donar "el temps necessari" per evitar anar a una "investidura fallida" que activaria el "rellotge constitucional" i provocaria que, si no hi ha acord, es convoquin unes noves eleccions. "Seria absurd anar a una nova investidura si no es tenen els vots suficients per ser investit. Això només va portar a la frustració i a la convocatòria d'unes noves eleccions", ha assegurat Hernando. Pren força, doncs, que el primer debat serà tornant de vacances, a finals d'agost.

Cargando
No hay anuncios

Així, el portaveu del PP ha reconegut que la data del debat d'investidura encara no està decidida, perquè abans cal saber la posició del rei i de la resta de formacions. Aquesta setmana el monarca es reunirà amb els portaveus de tots els partits per copsar si estan disposats a donar suport a garantir la investidura, un pacte de govern o un de legislatura. El PP només farà el pas quan s'asseguri que té els suports necessaris perquè Rajoy surti escollit, de manera que Hernando ha cridat els "que estan bloquejant" la formació de govern a dir "què faran", en una referència clara als socialistes.

El PSOE anima el PP a explorar "la via dels nacionalistes"

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha negat converses amb el PP per reelegir Mariano Rajoy com a president del govern espanyol i ha instat els populars a explorar la "via dels nacionalistes", com ja van fer per la configuració de la mesa del Congrés. En una entrevista a la SER, Hernando ha argumentat que el PP no ha d'anar a buscar els suports del PSOE i ha dit que no té sentit que després de pactar amb el PNB i Convergència per la mesa no s'explori aquest acord de cara a la investidura.

Des del PP han indicat que aquesta via està "absolutament tancada i col·lapsada", perquè aquests partits ja han dit que no.

Cargando
No hay anuncios

Hernando ha descartat que el seu partit passi del 'no' a l'abstenció en cas que Ciutadans decideixi finalment votar a favor de Rajoy, i ha insistit que el PSOE ha d'estar a l'oposició. "No desitgem que el PP governi Espanya, però cal respectar les decisions dels espanyols i el PP ha guanyat amb claredat les eleccions", ha dit.

Ciutadans demana al PSOE una "abstenció tècnica"

Cargando
No hay anuncios

Les pressions al PSOE també arriben des de Ciutadans. En un intent d'espolsar-se la pressió del PP perquè Ciutadans passi de l'abstenció al vot favorable a Rajoy, el partit taronja s'esforça per posar els socialistes al punt de mira. La líder de C's al Parlament, Inés Arrimadas, ha reclamat aquest dilluns al PSOE que s'abstingui i faciliti un govern del PP que impedeixi unes terceres eleccions, en el que ha qualificat d'"abstenció tècnica".

La dirigent taronja ha recordat que la suma de PP i C's segueix necessitant els vots dels socialistes. "El PSOE ha de decidir si s'absté o porta el país a unes terceres eleccions", ha subratllat, i ha criticat que els socialistes intentin "carregar el mort" a altres grups. "No podran carregar el mort a ningú perquè el tenen ells", ha conclòs.