Política10/04/2018

El PP vol que la participació del candidat al ple d'investidura sigui "personal" i "indelegable"

Els populars presenten esmenes a la reforma de la llei que ha de permetre una investidura a distància

Acn

BarcelonaEl PP vol que la llei de presidència fixi que la participació del candidat en el ple d'investidura i en la votació ha de ser "necessàriament personal, directa i indelegable". Així consta en una esmena que els populars han presentat a la reforma de la llei de presidència que ha impulsat JxCat per permetre una investidura a distància. El text de l'esmena a l'apartat tercer de l'article 4 de la norma afirma que el candidat proposat "presenta davant del ple el seu programa de govern i sol·licita la confiança de la cambra", i que la seva participació en el debat i en la votació és personal i sense possibilitat de delegar-se.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta de modificació del PP contradiu totalment l'objectiu que tenia JxCat amb la modificació que proposava, que era permetre una investidura encara que el candidat no fos a l'hemicicle de la cambra. La llei actual es limita a dir que el candidat "presenta davant el ple el seu programa de govern i sol·licita la confiança de la cambra", però no especifica res més, i la proposta de JxCat obria la porta a la possibilitat que el debat es pogués fer sense la presència o la intervenció del candidat.

Cargando
No hay anuncios

En la proposta original, JxCat introduïa un nou paràgraf en l'article 4.2 per dir que "en cas d'absència, malaltia o impediment del candidat o candidata en el moment de presentar el programa de govern i sol·licitar la confiança del ple, aquest podrà autoritzar, per majoria absoluta, la celebració del debat d'investidura sense la presència o sense la intervenció del candidat". I afegia que, en aquest cas, la presentació del programa i la sol·licitud de confiança de la cambra es pogués fer "per escrit o per qualsevol altre mitjà previst en el reglament".

Els populars pretenen, amb la seva esmena, que el text reculli la necessària presència a l'hemicicle de la persona que se sotmet al debat d'investidura. A més d'aquesta esmena, el subgrup del PP n'ha presentat dues més. La primera, de supressió de l'article 2 proposat per JxCat. La formació liderada per Carles Puigdemont proposa afegir un tercer paràgraf a l'article 35 de la llei que estableixi que tots els òrgans col·legiats previstos en la norma "es poden constituir, convocar, celebrar les seves sessions, adoptar acords i remetre actes tant de forma presencial com a distància, llevat que el seu reglament intern reculli expressament i excepcionalment el contrari". De fet, JxCat ha presentat una autoesmena a aquesta qüestió per deixar clar que el "Govern" formaria part dels "òrgans col·legiats" previstos al text original.

Cargando
No hay anuncios

L'última esmena del PP és de modificació dels paràgrafs tercer, quart, cinquè i sisè de l'exposició de motius, també per remarcar que la modificació té com a objectiu garantir que el candidat a ser investit "participa de manera directa, personal i indelegable en el debat d'investidura i en la seva votació". La mesa ha acceptat a tràmit tant les esmenes del PPC com les de JxCat.

Esmenes del PP a la llei de presidència