En directe
MINUT A MINUT
01/12/2017

La proclamació de la República i la resposta de l'Estat

Seguim, minut a minut, l'actualitat política de Catalunya

Unes 3.500 persones omplen la plaça de Sant Jaume per a l'alliberament de "tots" els presos polítics

Unes 3.500 persones, segons fonts de l'Ajuntament de Barcelona, han omplert aquest dilluns al vespre la plaça de Sant Jaume per exigir que també s'alliberi a Junqueras, Forn, Cuixart i Sànchez, després de la sortida, avui mateix, dels consellers Mundó, Rull, Turull, Borràs, Bassa Romeva.

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han impulsat la convocatòria que s'ha estès a tots els municipis catalans. "Aquesta és una situació molt dura que ens prefigura un procediment judicial que anirà creixent"; ha advertit el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, que ha fet una crida a "reaccionar". El portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, per la seva part, insta "a convertir la tristesa i la indignació en energia" per "seguir construint un país que sigui just i cohesionat". "I perquè el 21-D, els vots de llibertat omplin les urnes", ha afegit.

La plaça de l'Ajuntament d'Igualada també s'omple per demanar l'alliberament dels presos polítics

Dolors Bassa ja tuiteja en llibertat: "Tornant a casa després d'un mes llarg i dur. Gràcies a vosaltres ha sigut més fàcil", piula

Carles Mundó serà a Vic en l'inici de campanya d'ERC

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha estat un dels sis consellers que aquest dilluns han quedat en llibertat sota fiança. Mundó, resident a Gurb (Osona), ha deciditparticipar en el míting de la capital osonenca, tot i que no es preveu que prengui la paraula.

"Gràcies a tots per tant", piula Jordi Turull en sortir de la presó

El primer tuit de Carles Mundó després de sortir de la presó: "Després de 33 dies i 33 nits recuperem la llibertat. Un agraïment infinit pel suport rebut i una tristor immensa pels companys empresonats"

L'Hospitalet de Llobregat

Iceta es compromet a ser un president dialogant i transversal: "Un president de la Generalitat, o ho és de tots els catalans o no és res", ha dit contundent. En aquest sentit, s'ha queixat del fet que es qüestioni la catalanitat del PSC: "És més catalanista qui ha deixat que les institucions catalanes fossin intervingudes? És més catalanista qui ha dividit el nostre poble? Qui ha provocat la fugida de seus socials d'empreses? Els que ens vol separa de la resta d'Espanya i treure'ns de la UE? No", ha sentenciat, definint els socialistes com "una força genuïnament catalanista" que vol "eixamplar" l'espai del diàleg.

Albert Rivera publica un article a 'The New York Times' coincidint amb l'inici de la campanya electoral

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha publicat aquest dilluns, a punt de l'inici de la campanya electoral, un article a 'The New York Times' en què firma que "els catalans devem una explicació al món". En l'escrit, Rivera assegura que la declaració unilateral d'independència de Puigdemont va "forçar el govern espanyol a restaurar l'ordre constitucional i programar eleccions autonòmiques".

Rivera creu que els lectors del rotatiu saben que Puigdemont és a Bèlgica i que, "sabent que cap país europeu dona suport a les seves demandes", la setmana passada va dir que els "catalans haurien de votar si volen seguir a la Unió Europea". "El que no entenen és com això ha passat a una democràcia europea pròspera" com és Espanya, diu Rivera, que a continuació fa un repàs de la seva biografia com a fill de pare català i mare andalusa. "L'origen i l'estatus socioeconòmic són els factors que millor expliquen el secessionisme a la meva regió", assegura en l'escrit: "Com més ingressos i més arrels catalanes, més suport al separatisme" i viceversa, segons el líder de la formació taronja, que diu que el catalanisme és "tradicionalment oligàrquic i conservador".

Concentració a Sant Vicenç dels Horts per demanar l'alliberament dels presos polítics

Unes 300 persones s'han concentrat a partir de les vuit de la tarda a la plaça de l'ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. Ho fan sense pancartes i cartells. L'alcaldessa del municipi, Maite Aymerich, ha dirigit unes paraules al "veí Oriol Junqueras", de qui ha dit que "tothom esperava que avui fos aquí".

VÍDEO: Concentració ara mateix a plaça Sant Jaume per reclamar la llibertat dels presos polítics

L'Hospitalet de Llobregat

L'exfiscal anticorrupció i exeurodiputat de Podem Carlos Jiménez Villarejo, ara a la llista dels socialistes, qualifica el Govern de JxSí de "despòtic i autoritari"

L'exfiscal anticorrupció i exeurodiputat de Podem Carlos Jiménez Villarejo, que tanca simbòlicament la llista dels socialistes per Barcelona, ha qualificat el Govern de Junts pel Sí de "govern despòtic i autoritoritari", assegurant que ha "violat sistemàticament les lleis i els drets democràtics", i ha comparat les accions de Puigdemont amb el cop d'estat del 23-F. Amb tot, ha cridat a "derrotar rotundament els representants dels partits secessionistes" el 21-D perquè "són un perill pel futur de Catalunya i d'Espanya".

Raül Romeva escriu el primer tuit en llibertat: "Gràcies per haver-hi estat sempre, us hem tingut al costat en tot moment"

Toni Comín celebra l'alliberament dels consellers: "Estem orgullosos de vosaltres"

Jordi Sànchez, el fins ara president de l'Assemblea Nacional Catalana i ara candidat número 2 de JxCat, s'ha fet obrir el compte de Twitter @jordialapreso per dictar-hi tuits des de Soto del Real. Privat de mòbil, no pot accedir al seu compte @jordisanchezp.

El compte @assemblea havia vehiculat el seu pensament polític aquestes darreres setmanes, recollint els missatges que ell mateix havia anat indicant en les breus trucades de telèfon a què té permís.

L'Hospitalet de Llobregat

This browser does not support the video element.

VÍDEO: Arrenca l'acte d'inici de campanya del PSC al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat

Els consellers empresonats han agraït amb aplaudiments la rebuda que han tingut a la sortida de la presó d'Estremera

MADRID

This browser does not support the video element.

VÍDEO: Crits de "No estem tots, falten els presos" i "No esteu sols", a la sortida de la presó d'Estremera

This browser does not support the video element.

VÍDEO: La sortida dels quatre consellers empresonats a Estremera

MADRID

Els consellers empresonats a Estremera surten de la presó entre aplaudiments

Els consellers Romeva, Rull, Turull i Mundó surten de la presó d'Estremera després de pagar una fiança de 100.0000 euros

MADRID

La sortida de la presó d'Estremera de Romeva, Turull, Rull i Mundó es retarda encara entre 30 i 45 minuts més