Política22/05/2019

Puigdemont demana a Westminster "mediació internacional" per resoldre el conflicte amb Espanya

L'expresident diu que l'entrada al Parlament Europeu marcarà una "nova era" per a l'independentisme

Quim Aranda

Londres"Després de molts mesos seguint el judici, l'única sentència possible és l'absolució. Seria una bona notícia no només per als presos i les seves famílies, sinó també per a l'estat espanyol", ha dit aquesta tarda al Parlament de Westminster l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en una compareixença davant de diversos membres de l'APPG, el grup interparlamentari sobre Catalunya que aplega membres de diferents partits de la Cambra dels Comuns i de la dels Lords.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont, que ha estat acompanyat de l'exconsellera Clara Ponsatí, de l'exconseller Toni Comín i del vicepresident del Parlament Josep Costa, ha aventurat una "nova era" en les relacions entre l'estat espanyol i l'independentisme català després de les eleccions europees de diumenge. La consecució de representació a la cambra d'Estrasburg marcarà una "altra etapa en la lluita", ha reblat. Una lluita que també passa per la consecució de "la mediació internacional" per resoldre el conflicte, a parer de Puigdemont, tot i que a continuació ha reconegut que "Espanya sempre hi ha estat en contra". "Però sense una mediació, no sé com Espanya resoldrà el conflicte. A través de la violència?, a la través de la repressió?", s'ha demanat retòricament l'expresident.

Cargando
No hay anuncios

En conversa posterior amb el diari ARA, el diputat del Partit Nacional Escocès Douglas Chapman, que ha presidit la sessió, s'ha pronunciat en els mateixos termes que Puigdemont. "Fins ara la Unió ha ignorat el que ha passat a Catalunya des del referèndum. Sabem que Espanya és un estat molt influent en la Unió, però la presència de parlamentaris electes pot ser un punt d'inflexió molt importat. Però, esclar, primer cal aconseguir els escons".

La sessió del Congrés

Cargando
No hay anuncios

"La sessió constitutiva del Congrés espanyol va ser espectacular. Quatre presos polítics van ser duts emmanillats" a l'hemicicle, ha recordat en la seva intervenció Ponsatí per posar de manifest l'excepcionalitat del moment. Ponsatí també ha destacat "la manca de respecte" que van mostrar membres de Vox, Ciutadans i el Partit Popular durant l'acte d'acatament de la Constitució per part dels diputats independentistes.

En el seu repàs a la situació política espanyola, Ponsatí també ha recordat la "conveniència per al president Pedro Sánchez" de la més que probable suspensió com a diputats d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, ja que implicarà una modificació de la majoria necessària perquè el socialista obtingui la investidura. L'exconsellera d'Educació ha recordat també algunes de les circumstàncies restrictives en què Junts per Catalunya ha de dur a terme la campanya, amb la prohibició de la Junta Electoral que Puigdemont participés en el debat que va celebrar TV3. "Des de les eleccions del desembre del 2017, totes s'han celebrat en condicions d'anormalitat, d'excepcionalitat", ha afegit Puigdemont.

Cargando
No hay anuncios

La situació a Catalunya i les circumstàncies en què va tenir lloc aquest dimarts la sessió inaugural de la legislatura espanyola "es poden identificar més amb un país de l'Europa de l'Est" que no pas amb una democràcia occidental, ha confessat Douglas Chapman a aquest diari. "Res, però, és cap sorpresa. Coneixem prou quina és la situació".

L'expresident català ha informat també que si finalment els candidats de Junts per Catalunya poden prendre possessió dels escons que obtinguin podrien unir-se al grup EFA de l'Eurocambra, que formen els Verds i diferents partits regionalistes i nacionalistes dels Vint-i-vuit.