SUDAN
Política09/01/2011

Comença el referèndum d'autodeterminació del sud del Sudan

Estan convocats a les urnes 3,9 milions de sudanesos originaris del sud del país

Agències

Yuba (Sudan)Els centres de votació del sud de Sudan han obert les seves portes a les 08.00 hora local (05.00 GMT) en l'inici del referèndum d'autodeterminació que es perllongarà durant set dies.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A les urnes estan convocats un total de 3,9 milions de sudanesos originaris del sud del país i els que hagin arribat a la regió des de 1956. Es vota no només al sud de Sudan sinó també a la resta del país i en altres vuit nacions, pels emigrants.

Cargando
No hay anuncios

Les paperetes tenen només dues opcions: la unitat, representada per dues mans entrellaçades, i la separació, representada pel palmell d'una mà en senyal de desocupada.

Aquesta votació és el resultat de l'acord de pau signat el 2005 entre el nord i el sud de Sudan, que va posar fi a dues dècades d'una guerra que va causar uns dos milions de morts.

Cargando
No hay anuncios

La votació es perllongarà fins al 15 de gener. Els resultats totals preliminars seran anunciats cap a finals d'aquest mes, i el termini final, una vegada revisades totes les impugnacions, serà el 14 de febrer.

En cas que s'aprovi la separació, l'opció que figura favorita en les enquestes, a finals de juliol vencerà el període transitori fixat en els acords de pau del 2005 i es donarà inici al sorgiment d'una nova nació, la primera d'aquest segle.