En directe
03/02/2022

Díaz lamenta que es qualifiqui de "projecte personal, fum i maquillatge" la reforma laboral

ERC: "Si vens una moto i acaba sent una bicicleta i dius que com a mínim té rodes, estàs mentint i intentant estafar"

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha titllat "d'estafa" la reforma laboral de Yolanda Díaz. "Si vens una moto i acaba sent una bicicleta i dius que com a mínim té rodes, estàs mentint i intentant estafar", ha dit des de la tribuna. El portaveu republicà ha criticat el "procés de pressió" al qual, considera, s'ha sotmès a ERC durant la negociació del projecte de la ministra de Treball. "La pregunta no és per què no acceptem aquesta reforma laboral, és per què l'accepten ells. Si et diuen que t'ha d'agradar la mateixa que li agrada a CEOE, FAES, el Banc Santander i Cs, qui s'equivoca, tu o ells?", s'ha preguntat.

Junts critica a Díaz que no hagi "respectat el teixit empresarial català ni la majoria dels treballadors"

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha criticat que la reforma laboral no "respecta el teixit empresarial català ni la majoria dels treballadors". "Està disposat a modificar l'article 84 de l'estatut dels treballadors com demanen els sindicats catalans, la patronal catalana i el Govern? A tornar les competències que va arrencar el PP? Dubto que ho facin perquè fan el mateix. Es compromet a respectar el marc català de relacions laborals?", s'ha preguntat Nogueras.

El BNG qualifica de "fraudulenta" la reforma laboral de Díaz

El portaveu del BNG al Congrés, Néstor Rego, ha qualificat de "fraudulenta" la proposta de reforma laboral de Yolanda Díaz. En la seva intervenció a la tribuna del Congrés, també ha lamentat que no s'hagi derogat el marc laboral del PP. De la seva banda, el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha assenyalat les "expectatives" incomplertes que havia provocat el govern espanyol i s'ha mostrat comprensiu amb les raons del bloc de la investidura. La formació valenciana, però, votarà sí.

Arrimadas es vanta de deixar fora de l'equació ERC i EH Bildu

La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha prioritzat en el seu discurs assenyalar que Esquerra i EH Bildu queden fora de l'equació de la reforma laboral. "Perden poder de negociació", ha celebrat des de la tribuna del Congrés. "Perd ERC, perd Bildu, perd el sectarisme", ha subratllat la presidenta de la formació taronja. En l'exposició del decret, Díaz ha agraït el suport de Cs, però també ha criticat aquelles formacions que s'ha pres el debat sobre la reforma laboral des de la perspectiva de la "rivalitat partidista".

El PNB carrega contra la patronal i el PSOE per no voler tocar ni una coma: "És un xantatge intolerable"

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha carregat contra l'exigència de la patronal i el PSOE de no tocar ni una coma del text de la reforma laboral. "És un xantatge intolerable als representants democràtics", ha assenyalat en el seu discurs. Esteban ha subratllat que el govern espanyol sabia que els nacionalistes bascos posarien com a condició mantenir el marc de relacions laborals d'Euskadi i ha recordat que el sindicalisme basc ha quedat ignorat en la taula del diàleg social. "Podrien haver-ho solucionat", ha advertit, i el PNB opta pel no. Esteban ha afegit que introduir aquest matís no hauria canviat el nucli de la reforma, que és el que importava a Brussel·les.

EH Bildu retreu a Díaz que ha firmat amb el govern espanyol la derogació de la reforma laboral: "Allò firmat, es compleix"

El diputat d'EH Bildu Oskar Matute ha recriminat a Yolanda Díaz que ha firmat amb el govern espanyol la derogació de la reforma laboral. "Allò firmat, es compleix", ha remarcat, emulant l'argument que Unides Podem acostuma a utilitzar quan el PSOE es resisteix a impulsar les mesures que formen part del programa de govern de la coalició. Matute ha defensat el no de la formació abertzale per "coherència" amb el que va defensar davant dels seus votants quan es va presentar a les eleccions.

La CUP, contra Díaz: "Dilapida la força acumulada amb vagues i mobilitzacions"

El diputat de la CUP Albert Botran ha criticat que la reforma laboral de Yolanda Díaz "dilapida la força acumulada amb vagues i mobilitzacions" a favor de la derogació del marc laboral del PP de 2012. "Perd la credibilitat per a unes pròximes eleccions, si quan han tingut l'oportunitat de derogar no ho han fet", ha lamentat Botran.

Reforma laboral

Els dos diputats crítics d'UPN acataran la disciplina de vot i votaran a favor de la reforma laboral

Els dos diputats d'Unió del Poble Navarrès (UPN), Carlos García Adanero i Sergio Sayas, que discrepaven amb la direcció del partit per votar favorablement a la reforma laboral, han sostingut que acataran la disciplina de vot i que malgrat el recel mostrar aquest dijous al matí, a l'entrada del Congrés, votaran a favor de la reforma laboral del govern espanyol. Així, s'esvaeixen tots els dubtes sobre si la normativa tindrà aquest dijous al migdia els vots suficients per tirar endavant.

Reforma laboral

Gamarra (PP), sobre la reforma laboral: "Tindrà una vida curta perquè quan el PP tingui majoria la tombarà"

Cap sorpresa entre les files del Partit Popular (PP). La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha assegurat que la normativa laboral que aquest dijous aprovarà la cambra baixa espanyola "tindrà una vida curta, perquè quan el PP tingui majoria la tombarà", ha dit Gamarra des de la tribuna del Congrés. "El reial decret corre en sentit contrari al PP. És un canvi objectivament dolent", ha dit Gamarra. La reforma impulsada per la ministra de Treball, Yolanda Díaz, deixa enrere algunes de les mesures, com ara la ultraactivitat d'un any, que els populars van aprovar l'any 2012 i 2013 quan tenien majoria absoluta i sense acord social.

Calviño, Irene Montero i Belarra, principals absències durant la defensa de la reforma laboral

El president espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, són dels pocs membres del govern espanyol que han seguit des de l'hemicicle la defensa de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. Per part del PSOE, no hi ha ha assistit la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, però sí el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. Les ministres d'Unides Podem tampoc han escenificat el seu suport a la seva líder: no hi són ni la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ni la de Drets Socials, Ione Belarra.

Reforma laboral

Díaz: "Li dono les gràcies al PNB perquè sí que ha discutit sobre els continguts [de la reforma laboral]"

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha agraït des de la tribuna del Congrés dels Diputats la predisposició del PNB a l'hora de negociar. "Li dono les gràcies al PNB perquè sí que ha discutit dels continguts, sí que han sigut seriosos", ha dit Díaz aquest dijous al matí. Els bascos van mantenir fins ahir converses amb el ministeri de Treball per intentar canviar el seu "no" a la norma. Al seu torn, Díaz ha criticat aquells partits que "s'han posat d'esquena la norma". "Deixar caure aquesta reforma és fer-nos tronar a la casella de sortida", ha lamentat la ministra de Treball.

Reforma laboral

Díaz, sobre els ERTO permanents: "Són contramesures reals davant l'acomiadament"

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha desgranat des de la tribuna del Congrés els principals canvis de la reforma laboral. Entre ells, la inclusió dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) de forma permanent. Tant els dissenyats durant la pandèmia, com la creació del mecanisme Red, que tindrà un caràcter permanent. "Sé que és difícil, però canvia la lògica. A partir d'ara, no és necessari acomiadar. Són contramesures reals davant l'acomiadament", ha defensat Díaz.

Reforma laboral

Díaz: "M'entristeix que el debat se situï al camp de les rivalitats partidistes"

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha lamentat que la norma "més important" de la legislatura "se sostingui en debats superficials que no ajuden a superar el descrèdit de la política". "M'entristeix que el debat se situï al camp de les rivalitats partidistes", ha dit Díaz, que ha assumit que "no he aconseguit parlar del contingut de la norma". "Davant la ultraactivitat o la lluita contra la precarietat, jo només he escoltat: projectes personals, fum, maquillatge, una norma insignificant", ha retret Díaz als diputats.

El diputat d'UPN Carlos García Adanero també discrepa de les directrius: "Hauríem de votar en contra"

El diputat d'Unió del Poble Navarrès Carlos García Adanero també discrepa de la directriu del seu partit sobre la reforma laboral. "Hauríem de votar en contra", ha afirmat en declaracions a la Cadena Cope. Segons ha assegurat, el debat no se situa tant en el contingut, sinó en salvar Pedro Sánchez, un president "que pacta amb EH Bildu". L'altre diputat d'UPN, Sergio Sayas, també ha afirmat que no comparteix la decisió de la seva formació, però no ha aclarit si trencarà la disciplina de vot.

Díaz: "La cruïlla és si deixem enrere o no la reforma laboral del PP"

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, recorda les vagues generals de 2012 per la reforma laboral del PP i ha destacat que la nova legislació que avui aprova el Congrés és una norma "moderna" que apropa l'Estat a Europa "en termes de temporalitat". "El que es decideix avui és si deixem enrere la reforma del PP", ha volgut deixar clar, en un dard a les formacions que hi voten en contra. "Aquesta és la cruïlla", ha insistit.

Reforma laboral

Rufián, sobre la votació de la reforma laboral: "Digues-me qui et vota, i et diré qui ets"

ERC finalment no votarà favorablement a la reforma laboral, malgrat que el ministeri de Treball ha intentat arrencar el seu sí fins a l'últim moment. Finalment, el govern espanyol podrà aprovar la normativa per la via de Ciutadans, amb el sí del PdCat i UPN. "Digues-me qui et vota, i et diré qui ets", ha sostingut el líder de la formació republicana al Congrés, Gabriel Rufián, sobre la votació final a l'entrada de la cambra baixa espanyola aquest dijous. Rufián ha tret ferro a si aquesta votació pot afectar les relacions amb el govern espanyol com a socis d'investidura. "Som un parit seriós i estarem disposats a escoltar i dialogar", ha dit Rufián.

El diputat d'UPN Sergio Sayas: "Em costa molt defensar una posició que no comparteixo"

El diputat d'Unió del Poble Navarrès Sergio Sayas ha afirmat en la seva arribada a l'hemicicle que no està d'acord amb la decisió que ha pres la direcció del seu partit. "Em costa molt defensar una posició que no comparteixo", ha assegurat. Preguntat per si podria trencar la disciplina de vot, ha dit que la direcció "donat una directriu" i que ell no comparteix la directriu.

Díaz arrenca el discurs saludant els líders de Comissions Obreres i UGT, presents a l'hemicicle

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha arrencat la seva defensa del decret de la reforma laboral saludant els secretaris generals de Comissions Obreres, Unai Sordo, i d'UGT, Josep Maria Álvarez, que han acudit al Congrés a presenciar el debat.

Sánchez i Díaz entren junts a l'hemicicle del Congrés, que aprovarà la reforma laboral

El president espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, han entrat junts a l'hemicicle del Congrés, on aquest matí es debat i convalida el decret de reforma laboral. Si no hi ha sorpreses, s'aprovarà per 176 vots a favor i 173 en contra, una majoria ajustada que conformen partits com Cs i el PDECat. Els socis habituals -ERC, PNB i EH Bildu- es queden al bloc del no.