Política27/12/2011

El rei Joan Carles reclama als polítics que "reforcin la confiança en les institucions"

La majoria de diputats dediquen una llarguíssima ovació als monarques espanyols quan entren a l'hemicicle del Congrés, acompanyats dels prínceps d'Astúries i sense les dues infantes. El president de la cambra elogia el paper de la Corona, esquitxada pels escàndols judicials d'Iñaki Urdangarin

Joan Rusiñol

MadridEl rei Joan Carles I ha evitat avui referir-se a les polèmiques judicials que esquitxen el seu gendre, Iñaki Urdangarin, en l'obertura solemne de la desena legislatura espanyola. A l'acte conjunt de les Corts que s'ha celebrat a l'hemicicle del Congrés, ha optat per posar l'accent en la tasca parlamentària, centrada en la lluita contra la crisi. L'única referència implícita, davant les crítiques de les últimes setmanes, ha estat quan ha demanat als polítics que reforcin "la confiança en les institucions". Més endavant ha reclamat que es defensi la "honradesa, l'esforç i la professionalitat amb què la immensa majoria dels espanyols fa la seva feina, viu la seva vida i tira endavant la família".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El gruix del discurs, més breu que de costum, ha estat per fer una crida als partits perquè es posin d'acord a l'hora de pactar mesures per reduir l'atur. "Els partits representats en aquestes cambres han escoltat la petició insistent dels espanyols a favor d'una entesa més gran entre els seus representants. Tinc el convenciment que aquestes Corts sabran acordar en els seus debats mesures eficaces per afrontar i resoldre els desafiaments que ens esperen", ha dit el monarca.

Cargando
No hay anuncios

Joan Carles I, acompanyat de la reina Sofia i els prínceps d'Astúries, ha apostat també per reforçar "cada dia més l'Estat de dret que garanteix amb seguretat, justícia i equitat els drets individuals de les persones, la fortalesa institucional i, en definitiva, de la nostra convivència". El cap de l'Estat, que ha estat rebut amb una llarguíssima ovació de la majoria de diputats de la cambra, ha defensat també el "dret de discrepar" des de la "diversitat" de procedències territorials dels parlamentaris i de la "pluralitat" ideològica.

Els representants d'Esquerra Republicana de Catalunya i d'Amaiur no hi han assistit.

Cargando
No hay anuncios

Elogi de la Corona i la Constitució

El president del Congrés, Jesús Posada, ha aprofitat la seva intervenció per lloar la Corona com a "símbol de la unitat i la permanència" de l'Estat espanyol, i al monarca, com a "àrbitre i regulador". Per això, ha expressat el "profund reconeixement a la tasca fonamental" que ha fet la monarquia en la democràcia espanyola. Entre els èxits, ha destacat la descentralització autonòmica a "nacionalitats i regions" i ha assegurat que ja no es pot parlar de l'Espanya "invertebrada" d'Ortega y Gasset. De la Constitució ha dit que "no està esgotada", i ha posat d'exemple la recent reforma per introduir-hi un sostre de dèficit.