Política06/12/2015

Rivera vol ser "el primer president català" del govern espanyol

Assegura que votar C's aquest 20-D equival a votar sí a la Constitució espanyola el 1978

Gerard Pruna

Barcelona"El primer president del govern espanyol modern que pugui dir en català visca Espanya". Aquest és el desig que ha confessat avui el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que ha tornat a fer campanya a Barcelona amb un acte al districte barceloní de Nou Barris davant d'un miler de persones. "Seria per mi un orgull ser el primer president que parla català i castellà, que pugui dir visca Espanya en català", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El candidat a la Moncloa ha demanat repetir els resultats del 27 de setembre, quan Ciutadans va quedar per davant de PSC, PP i Podem -en aquell cas dins de Catalunya Sí que es Pot-. "Hem de repetir el 27-S", ha subratllat, i ha aprofitat la menció a les eleccions catalanes per llançar un missatge al president de la Generalitat, Artur Mas, i assegurar que el 27-S va haver-hi més catalans a favor de seguir a Espanya que de la independència. "El 20-D els hi treure'm més distància encara", ha augurat.

Cargando
No hay anuncios

Rivera ha hagut de sortir en els primers compassos d'aquesta campanya al pas de les especulacions sobre un possible pacte a tres bandes amb PSOE i Podem. Una hipòtesi que el PP s'ha encarregat d'atiar en cada una de les seves intervencions. El "pacte de perdedors" per desallotjar Mariano Rajoy del govern és la peça principal de l'argumentari popular. El marc mental que vol imposar el PP per retenir la Moncloa. Des de Barcelona, el líder de Ciutadans ha rebutjat qualsevol pacte amb Podem perquè va donar els seus vots a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i no es pot governar amb qui vol "trencar Espanya", i ha retret a PP i PSOE els seus pactes amb CiU i ERC -els ha acusat fins i tot de fer la vista grossa amb Jordi Pujol- per garantir-se la governabilitat d'Espanya "utilitzant els catalans com a moneda de canvi".

La seva presència a Catalunya ha dut Rivera ha recuperar les essències de Ciutadans i fer un discurs dur contra el model educatiu català. Rivera ha insistit que vol que s'estudiï la Constitució a les escoles, i ha assegurat que si es fomentés el respecte als símbols probablement "no es xiularien els himnes". De fet, amb motiu del dia de la Constitució, Rivera ha equiparat el vot a Ciutadans aquest 20-D amb el que va suposar votar sí a la Constitució el 1978.

Cargando
No hay anuncios

Estocada al procés

En un míting carregat de crides a acabar amb el bipartidisme, la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha tirat de metàfora arquitectònica per justificar perquè cal votar el partit taronja. La cap de l'oposició ha defensat que ara és hora de reformar l'edifici d'Espanya i "no n'hi ha prou amb una mà de pintura blava o vermella". Entre les reformes imprescindibles, frenar l'independentisme. "La millor estocada al separatisme és que guanyi C's les eleccions". "Estem molt més a prop d'un president català que d'una Espanya trencada", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Abans, el cap de llista de C's per Barcelona el 20-D, Juan Carlos Girauta, ha situat Rivera com el proper president del govern espanyol, i ha atacat amb duresa Mariano Rajoy, a qui ha acusat de portar 30 anys vivint d'un sou públic. A més, ha assegurat que no li agrada la política i que per això defuig el debat amb Rivera. "És normal, si ho fa, la gent podrà comparar", ha ironitzat.

El líder de Ciutadans, que ahir ja va punxar i no va omplir el Palau de Congressos de Tarragona, ha tornat a fer campanya avui a Catalunya. En aquest cas al districte de Nou Barris de Barcelona, on el seu partit ha organitzat una xocolatada abans d'un acte que ha aplegat prop d'un miler de persones. Ho ha fet després de debutar en els actes institucionals a Madrid amb motiu del dia de la Constitució.